Dostupni linkovi

Kako će nova komisija rešiti demarkaciju sa Crnom Gorom


Ilustracija
Ilustracija

Tokom predstojećih nedelja međunarodna komisija utvrdiće proces demarkacije između Kosova i Crne Gore sa kosovske strane.

Ovu ad hoc komisiju, koju je formirala predsednica Kosova Atifete Jahjaga, čine trojica stručnjaka, Fletcer Burton, Herbert Wilmes i Fred Newton i oni dolaze iz SAD-a, Nemačke i Velike Britanije. I pored prethodnih najava vladinih zvaničnika, ovu komisiju neće činiti domaći stručnjaci.

Pitanje demarkacije između Kosova i Crne Gore je, inače, bilo jedan od razloga zašto kosovska opozicija mesecima protestuje i blokira rad Skupštine suzavcem, jer smatra, da je prilikom ovog procesa Kosovo izgubilo znatnu površinu svoje teritorije.

Osnivanje ove komisije bila je inicijativa predsednice Jahjaga, nakon iskazane zabrinutosti zbog potpisivanja sporazuma o državnoj granici.

Domaći stručnjaci različito procenjuju razgraničenje između Kosova i Crne Gore.

Fljorim Isufi, profesor Odeljenja za geografiju prištinskog Univerziteta, kaže da je ova komisija bila neophodna kako bi se razmotrio dosadašnji proces i rad Vladine komisije za određivanje granične linije.

"Zvanično, mi rezultat tog rada nismo videli, jer nije objavljen. Ali, nezvanično, došli smo do materijala i primetili da ima propusta. Potrebno je da se krene iz početka", smatra Isufi.

S druge strane, iz pokreta Samoopredeljenje su rekli da je neprihvatljivo to što ovu komisiju ne čine i domaći stručnjaci.

Ali, Dren Dolji iz Grupe za pravne i političke studije, smatra da opozicione partije trebaju da budu fleksibilnije u ovom slučaju.

"U tom smislu, verujem da će rezultat ove komisije, ukoliko rad bude urađen profesionalno, biti ključ rešenja političkoj krizi na Kosovu koja će privesti kraju ovu raspravu oko demarkacije sa Crnom Gorom. Opozicija ne bi trebala da odbije ovu inicijativu predsednice, pre nego što vidimo mandat ove komisije i njihov rad", kaže Dolji.

On ocenjuje da će ova komisija, s obzirom da je čine međunarodni stručnjaci, imati mnogo više nezavisnosti u svom radu, ali smatra i da bi njen legitimitet bio još veći ukoliko bi u njoj bilo i domaćih stručnjaka.

Kako je saopšteno iz Ureda predsednice, komisija će razgovarati sa svim političkim i institucionalnim akterima u vezi procesa demarkacije, razmotriće dokumentaciju i obići teren. Njihova procjena na kraju će biti predata uredu predsjednice.

XS
SM
MD
LG