Dostupni linkovi

Krivokapić pokreće dijalog za rješenje političke krize


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić, odmah po povratku iz službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama, pokreće inicijativu za rješavanje aktuelne krize u Crnoj Gori. Stavljajući u istu ravan važnost organizovanja demokratskih i fer izbora sa prvim spoljnopolitičkim ciljem, ulaskom u NATO, za Krivokapića je u procesu uspostavljanja dijaloga dobrodošla podrška evropskih partnera.

Kako je listu Vijesti saopšteno iz kabineta šefa crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić će pokrenuti inicijativu za politički dijalog na najvišem nivou, u institucijama, u cilju organizovanja fer i demokratskih izbora a u skladu sa novim izbornim zakonodavstvom. Iz kabineta Krivokapića naglašava se da dijalog podrazumijeva učešće svih relevantnih političkih subjekata, koji bi trebalo da se dogovore o uslovima za održavanje izbora, u trenutku kada je u Crnoj Gori „duboka kriza nepovjerenja značajnog dijela javnosti u izborni proces i institucije koje taj proces treba da sprovedu.“

DF je odbacio u petak poziv na dijalog.“Predsjedništvo DF-a odbacuje svaku mogućnost pokretanja dijaloga za izlazak iz krize sa kredibilnim političkim subjektima od Ranka Krivokapića koji se svojom negativnom ulogom 24. oktobra u razbijanju mirnih protesta potpuno deligitimisao za ovaj proces”, saopšteno je iz DF-a.

Podsjetimo, za dijalog kao jedini način izlaska iz političke-institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi, čija je Vlada, po Krivokapićevim riječima „tehnička“ a parlament gotovo paralisan, izjasnila se većina opozicije, osim Demokratskog fronta koji je do sada odbijao bilo kakve razgovore sa predstavnicima vladajuće koalicije. Koliko je realno da Krivokapić za isti sto okupi na prvi pogled nepomirljive političke protivnike, pitali smo Daliborku Uljarević, direktorku Centra za građansko obrazovanje.

“Vjerujem da će većina odgovornih političkih aktera pozitivno odgovoriti na to, jer svaka druga odluka koja bi vodila izbjegavanju dijaloga ili njegovoj opstrukciji produbila bi društvenu krizu i vukla crnogorsko društvo u nove rizike. Takođe, u interesu je i samih političkih aktera da budu dio te priče. I tu Demokratski front može da bira - da li će sebe i dalje da radikalizuje i marginalizuje ili će da iskoristi nešto što je, možda, dobio kroz ove procese i da sa tim ulogom uđe u pregovore“, komentariše Daliborka Uljarević.

Usluge EU više nego potrebne

Bečić, Rakčević i Lekić, foto: Savo Prelević
Bečić, Rakčević i Lekić, foto: Savo Prelević

Značaj dogovora svih političkih aktera, u četvrtak uveče su, gostujući u emisiji Televizije Vijesti, potcrtali i lideri URE, Demokrata i DEMOS-a, Žarko Rakčević, Aleksa Bečić i Miodrag Lekić, kome sa druge strane stola ne bi smetalo da vidi ni samog premijera Đukanovića. Ono na čemu ta tri opoziciona čelinika insistiraju jeste neka vrsta medijacije ili dobrih usluga predstavnika EU.

Na tako nešto u prvim reakcijama nijesu gledali blagonaklono u vladajućem DPS-u i Pozitivnoj Crnoj Gori. Za lidera Socijaldemokrata, manjeg dijela vladajuće koalicije, Ranka Krivokapića, pak, podrška evropskih partnera je dobrodošla, pošto, kako je istakao, ne treba gubiti iz vida da nam je Brisel strateški partner, sa kojim imamo ugovorni odnos u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Koliko je takav Krivokapićev stav na liniji onoga što su zahtjevi URE, DEMOSA i Demokrata o formiranju tehničke vlade koja bi pripremila izbore, pitali smo portparola URE Neđeljka Rudovića.

“U najvećem dijelu se poklapa. Drago nam je da je predsjednik parlamenta prihvatio inicijativu koju su pokrenuli URA, DEMOS i Demokrate prošle sedmice, zato što je u ovom momentu vrhovni interes Crne Gore da se nađe najbolji način za izlazak iz duboke političke krize. I ako Demokratska Partija Socijalista želi da se ova kriza zaista istinski prevaziđe i da istinski dobijemo volju građana Crne Gore, koja neće biti upitna na sljedećeim izborima, onda i ona mora pristati na ovo što je bila inicijativa tri opozicione partije. Potpuno smo sigurni da u takvim okolnostima dobre usluge Evropske unije su Crnoj Gori više nego potrebne“, ocjenjuje Rudović.

Kada je riječ o mogućoj formi eventualne uloge EU u katalizaciji postizanja opšteprihvatljivog dogovora, u susret redovnim izborima naredne godine, Daliborka Uljarević nema dilemu da će Brisel pokušati da doprinese stabilizaciji političkih prilika u Crnoj Gori. Međutim:

“Nije realno da će sebe postaviti kao arbitra u kontekstu rješavanja unutarpolitičkih trvenja u Crnoj Gori. Posebno ne Evropska komisija u ovom sastavu, koja sa mnogo manje političkog a više tehničkog aspekta gleda na Crnu Goru. Mnogo je izvjesnije da će Brisel pružiti dobre usluge kroz ono što je puna implementacija izbornog zakonodavstva i postizanje političkog konsezusa o načinu kontrole izbornog procesa. Upravo to, u krajnjem, treba da dovede do slobodnih i fer izbora, zašta se zalaže i najveći broj ovih aktera koji otvaraju priču o političkom dijalogu“, konstatuje Daliborka Uljarević.

XS
SM
MD
LG