Dostupni linkovi

BiH gubi milione zbog viza sa Kosovom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Kosova u posljednjih godinu i pol dana se znatno smanjio, od kako je Kosovo uvelo kontra mjere, vize za bh. privrednike budući da zbog nepriznavanja državljani Kosova bez viza ne mogu u Bosnu i Hercegovinu. Uprkos brojnim zahtjevima privrednika upućenih vlastima da naprave kompromis i dogovore ukidanje administrativnih zapreka za privrednike, politika je neumoljiva, a vladajuće strukture zbog političkih interesa zanemaruju činjenicu da BiH godišnje ostaje bez 20 miliona KM (10 miliona eura) od izvoza.

BiH nije priznala Kosovo, a predstavnici vlasti iz Republike Srpske u više navrata su poručili da se solidarišu sa susjednom Srbijom i da neće dozvoliti priznavanje nezavisnosti te zemlje. Zbog toga građani Kosova ne mogu ostvariti gotovo nikakva prava u BiH.

Konferencija o trgovini između BiH i Kosova
Konferencija o trgovini između BiH i Kosova

Oni koji žive ovdje ne mogu dobiti dokumente, niti uknjižiti imovinu, a oni koji zbog posla žele doći u BiH imaju male šanse da dobiju vizu zbog komplikovanih procedura. Nekoliko godina Kosovo je tolerisalo ovakav tretman Bosni i Hercegovini, a onda su uveli kontra mjere. Sada i građani BiH bez viza ne mogu na Kosovo, a po vize moraju u Albaniju.

To je najviše pogodilo privrednike, jer je Kosovo za Bosnu i Hercegovinu važan trgovinski partner.

Izvoz BiH na Kosovo je u 2012. godini iznosio 180 miliona KM (90 miliona eura), u 2013. godini 160 miliona (80 miliona eura), a u 2014. godini 124 miliona KM (72 miliona eura). Trend pada izvoza u prvih šest mjeseci ove godine se nastavio. Ukoliko se problem međusobnog priznavanja dokumentacije i dozvola barem za privrednike uskoro ne riješi privredna saradnja bi se mogla za par godina ugasiti, upozoravaju privrednici.

Energoinvest je jedna od bosanskohercegovačkih firmi koja radi i na Kosovu. Enes Čengić, generalni direktor Energoinvesta, upozoravao je u više navrata da će privrednici itekako biti na gubitku:

„Vrijeme za dobijanje viza je izgubljeno vrijeme. Ako trebate nekog servisera ili inžinjera da pošaljete na put to je problem jer on mora čekati vizu, a problem se akumulira jer on nije došao na vrijeme da otkloni kvar ili riješi problem. To je finansijski i komercijalno veoma nepovoljno za sve kompanije koje izvode radove na tom području“, naglašava Čengić.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu da su već nekoliko puta apelovali na vlast da ovaj problem riješi, no do sada nije bilo značajnijih pomaka. Glasnogovornik Igor Gavran:

’To je zahtjev i komore i privrede da se pronađe model da se olakša putovanje poslovnim ljudima I olakša ekonomska saradnja jer političko priznavanje Ili nepriznavanje ne bi trebalo da bude prepreka saradnje u privredi. Imamo takvih mnogo slučajeva, jedan od takvih primjera je Tajvan kao jednu od ekonomskih velesila, a znamo da je to područje čiju nezavisnost priznaje veoma mali broj država, no to nije prepreka za uspješnu ekonomsku saradnju. S druge strane, Srbija na Kosovo izvozi daleko više od Bosne I Hercegovine i to je dodatni pokazatelj da mi moramo olakšati pristup poslovnim ljudima i komunikaciju poslovnih ljudi.’’

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocjenjuje da je nedopustivo da privrednici sa Kosova ne mogu doći u BiH zbog komplikovane procedure dobijanje viza i najavljuje da će u narednom period insistirati na rješavanju ovog problema.

‘’Upravo zbog tih pitanja obim bosanskohercegovačkog izvoza na Kosovo manji je za 20 miliona i to svi treba da znamo. Najveći razlog je naša nespremnost da i u ovakvoj situaciji, kada BiH nije priznala Kosovo, pronađemo načine da ekonomija I privreda rade. Neka administrativna pitanja, pitanja dokumentacije smo riješili zahvaljujući naporima i naših komora i Ministarstva spoljne trgovine ali problem viza je problem broj jedan. Nedopustivo je da poslovni ljudi koji žele da dođu sa Kosovan a vize čekaju dva mjeseca i to moramo riješiti na zadovoljavajući način, ne bih sada govorio o detaljima’’, poručuje Šarović.

XS
SM
MD
LG