Dostupni linkovi

Tekst Sporazuma o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu


Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu – opšti principi/glavni elementi

Zakonski okvir

1) Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu ustanovljuje se kao asocijacija/zajednica opština kako je i predviđeno Prvim sporazumom, Zakonom o ratifikaciji Prvog sporazuma i zakonima Kosova.

2) Na osnovu Prvog sporazuma, koji potvrđuje njenu posebnu prirodu, Vlada Kosova će usvojiti direktno primenljivu uredbu, koju će razmotriti Ustavni sud. Asocijacija/Zajednica će biti pravno lice definisano svojim Statutom, koji će obuhvatiti barem dole navedene elemente.

3) Statut će usvojiti ustavotvorna skupština sačinjena od glasanjem izabranih predstavnika njome obuhvaćenih skupština opština.

Ciljevi

4) U skladu sa Prvim sporazumom, Asocijacija/Zajednica će kao glavne ciljeve obavljanja svojih javnih funkcija imati sledeće:

a) jačanje lokalne demokratije;

b) obavljanje potpunog nadzora u cilju razvoja lokalne privrede;

c) obavljanje potpunog nadzora u oblasti obrazovanja;

d) obavljanje potpunog nadzora u poboljšanju osnovne i sekundarne zdravstvene zaštite i društvene brige;

e) obavljanje potpunog nadzora u koordinisanju gradskog i seoskog prostornog planiranja;

f) usvajanje mera za poboljšanje lokalnih životnih uslova za povratnike na Kosovo;

g) obavljanje, koordinisanje i omogućavanje istraživačkih i razvojnih aktivnosti;

h) promovisanje, širenje i zalaganje za pitanja od zajedničkog interesa svojih članica i njihovo predstavljati uopšte, kao i pred centralnim vlastima;

i) davanje usluga svojim članicama u skladu sa kosovskim zakonima;

j) ocenjivanje pružanja javnih usluga svojim članicama i stanovništvu a u cilju podrške Asocijaciji/Zajednici za formiranje stavova od zajedničkog interesa za učešće u radu centralnih vlasti;

k) obavljanje nadzora neophodnog za ostvarivanje njenih ciljeva;

l) uspostavljanje odnosa i sklapanje aranžmana o saradnji sa drugim udruženjima opština, domaćim ili inostranim.

5) Asocijacija/Zajednica će imati i druge nadležnosti koje na nju prenesu centralne vlasti.

Organizaciona struktura

6) Asocijacija/Zajednica će imati sledeće organe:

a) Skupštinu, kao vrhovno telo sačinjeno od predstavnika imenovanih od strane skupština opština članica, a odabranih iz njihovog sastava. Skupština će imati pravo da usvaja amandmane na Statut, poslovnik i sve ostale propise i administrativne odluke na osnovu Statuta i vezane za njegove ciljeve.

Svi amandmani na Statut, poslovnik i svi neophodni propisi i odluke koje Skupština usvoji važiće za sve članice osim ako jedna od članica formalno ne izrazi drugačije mišljenje.

b) Predsednika, koji će predstavljati Asocijaciju/Zajednicu uopšte, kao i pred centralnim vlastima i izvan Kosova. Predsedniku će pomagati potpredsednik. Predsednika i potpredsednika biraće Skupština među članovima skupština opština članica i gradonačelnicima.

c) Savet sačinjen od najviše 30 predstavnika stanovnika opština članica, uključujući i sve obuhvaćene opštinske gradonačelnike; Savet je savetodavno telo koje će davati smernice za rad Asocijacije/Zajednice.

d) Odbor sačinjen od sedam članova koji će Skupština izabrati među gradonačelnicima i stanovnicima opština članica, a čiji će tačan sastav biti utvrđen Statutom, sa pravom donošenja neophodnih odluka za svakodnevno upravljanje Asocijacijom/Zajednicom. Članovima Odbora će u njihovom radu pomagati profesionalni kolegijumi sačinjeni od stručnjaka, koji će pokrivati oblasti vezane za ciljeve i zadatke Asocijacije/Zajednice. Statut će definisati broj profesionalnih kolegijuma i njihovu saradnju sa članovima Odbora.

e) Upravu, na čijem čelu će biti šef Uprave, koga će imenovati Odbor i koji će odgovarati Odboru, a koja će pomagati rad Asocijacije/Zajednice, a posebno Odbora i predsednika. Osoblje uprave imaće status zaposlenih lica, u skladu sa kosovskim zakonima, a posebno Zakonom o radu i Zakonom o javnim službama, što će im omogućiti da obavljaju svoje administrativne dužnosti. Članovi Asocijacije/Zajednice mogu da odluče da angažuju izvestan broj zaposlenih da bi pomogli Asocijaciji/Zajednici u ostvarenju njenih ciljeva.

f) Kancelariju za žalbe, koja će razmatrati žalbe podnete u vezi sa ostvarivanjem ciljeva Asocijacije/Zajednice.

7) Sedište Asocijacije/Zajednice biće određeno Statutom.

Odnosi sa centralnim vlastima

8) Asocijacija/Zajednica će raditi sa centralnim vlastima na bazi uzajamne saradnje i razmene informacija.

9) Asocijacija/Zajednica će zastupati interese zajednice kosovskih Srba u odnosima sa centralnim vlastima.

10) Asocijacija/Zajednica će imati pravo da u skladu sa kosovskim zakonima predlaže amandmane na zakone i druge propise vezane za ostvarenje njenih ciljeva.

11) Asocijacija/Zajednica će imati pravo da pokreće procese ili učestvuje u procesima pred nadležnim sudovima, uključujući i Ustavni sud, protiv dela ili odluka bilo koje institucije koje pogađaju ostvarivanje prava Asocijacije/Zajednice u skladu sa njenim Statutom.

12) Asocijacija/Zajednica će imati pravo da imenuje svoje predstavnike u nadležnim organima/telima centralnih vlasti, uključujući i Konsultativni savet zajednice. U obavljanju svoje nadzorne funkcije predviđene Prvim sporazumom, predstavnik Asocijacije/Zajednice imaće pravo na pristup informacijama kod centralnih vlasti a u skladu sa kosovskim zakonima.

13) Delajući u ime Asocijacije/Zajednice, četiri gradonačelnika opština na severu će Ministarstvu unutrašnjih poslova predati spisak kandidata za mesto regionalnog zapovednika policije, kako je predviđeno Članom 9 Prvog sporazuma.

Zakonska ovlašćenja

14) Asocijacija/Zajednica će imati zakonska ovlašćenja nužna prema kosovskim zakonima za ostvarivanje svojih ciljeva, uključujući i posedovanje pokretne i nepokretne imovine, imaće pravo da bude suvlasnik kompanijama pružaocima lokalnih usluga u okviru nadležnosti Asocijacije/Zajednice, kao i pravo da zaključuje ugovore, među njima i one o zapošljavanju.

15) Na osnovu Prvog sporazuma, Asocijacija/Zajednica se smatra ustanovljenom, po usvajanju uredbe, a zarad ostvarivanja njenih ciljeva.

Budžet i podrška

16) Asocijacija/Zajednica će imati sopstveni budžet koji će se raspoređivati u skladu sa principima transparentnosti i odgovornosti, kao i odredbama zakona o javnim nabavkama.

Ti principi će se posebno odnositi na raspodelu sredstava, uključujući i ona navedena u tački 17.d.

Troškovi će biti podložni proveri od strane nadležnih vlasti, uključujući i glavnog revizora.

17) Asocijacija/Zajednica će biti finansirana na sledeći način:

a) prilozima svojih članica;

b) prihodom ud usluga koje bude pružala ona ili njene kompanije ili onim nastalim od njene pokretne ili nepokretne imovine;

c) uplatama od strane centralnih vlasti;

d) prilozima, donacijama i finansijskom podrškom od strane drugih udruženja i organizacija, domaćih ili inostranih, kao i od strane Republike Srbije; Asocijacija/Zajednica će u obavljanju svojih zadataka biti oslobođena od plaćanja doprinosa i poreza, po istom osnovu kao i opštine članice.

Opšte i završne odredbe

18) Asocijacija/Zajednica će biti otvorena za sve druge opštine ukoliko se članice o tome saglase.

19) Asocijacija/Zajednica može biti raspuštena samo dvotrećinskom odlukom svoje Skupštine.

20) Asocijacija/Zajednica imaće pravo na svoje zvanične simbole (grb i zastavu), u skladu sa kosovskim zakonima.

21) Nacrt Statuta Asocijacije/Zajednice će pripremiti Upravni tim i predstaviće ga Visokom dijalogu u roku od četiri meseca od dana postizanja saglasnosti o ovim principima/elementima, uz pomoć, ako je potrebno, i od strane Ministarstva za lokalnu vladu. Statut će biti ozvaničen uredbom kada se o njemu u dijalogu postigne sporazum. Eventualne amandmane podnosi Asocijacija/Zajednica, oni se usvajaju uredbom, a razmotriće ih i Ustavni sud.

22) U roku od jedne godine po usvajanju Statuta Asocijacije/Zajednice biće preispitano kako se on primenjuje, a i u skladu sa Članom 5 Prvog sporazuma.

XS
SM
MD
LG