Dostupni linkovi

Turska nastavila napade u Siriji, PKK kaže da više nema uslova za primirje


Turski borbeni avion
Turski borbeni avion

Dva turska vojnika su poginula, a četvorica su ranjena u napadu automobila bombe na njihov konvoj na jugoistoku Turske gde uglavnom žive Kurdi. Napad se dogodio nakon što je Ankara nastavila avionske napade na uporišta vojske ekstremističke Islamske države u Siriji i Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka. PKK je ranije saopštila da nakon vazdušnih akcija Turske nema uslova za prekid vatre koji je na snazi nekoliko godina.

Automobil bomba je eksplodirao dok su vojnici putovali prema okrugu Lice u pokrajini Sijarbakir, rekao je lokalni guverner i dodao da je pokrenuta operacija velikih razmera da se pronađu počinioci, prenose mediji.

Napad je usledio pošto je pobunjnička grupa Kurdistanske radničke partije (PKK) zapretila da više neće poštovati primirje, jer je Turska bombardovala njihove položaje u severnom Iraku, prenosi AFP.

Prethodno je premijer Turske Ahmet Davutoglu saopštio da je ta zemlja nastavila avionske napade na uporišta vojske ekstremističke Islamske države u Siriji i Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka.

"Dali smo naređenje za treću seriju udara iz vazduha u Siriji i Iraku. U toku su i kopnene akcije", rekao je Davutoglu u Ankari.

On je kazao da je od petka u Turskoj uhapšeno 590 osumnjičenih za povezanost sa Islamskom državom i Radničkom partijom Kurdistana.

U međuvremenu je Radnička partija Kurdistana, PKK, ocenila da, zbog vazdušnih napada na položaje Kurda, više ne postoje uslovi za prekid vatre sa Turskom, koje je na snazi od 2013. godine.

"Uslovi za održavanje primirja nisu više ispunjeni zbog agresije Turske. Imamo pravo da se branimo", saopštilo je vojno krilo PKK-a, Snaga za narodnu odbranu.

Turska je i prethodne noći bombardovala položaje PKK na severu Iraka i uporišta Islamske države u Siriji. Mete su između ostalog bili hangari i logisitčki centri s municijom. U tom napadu je poginula jedna osoba, a tri su povređene.

Prema izveštajima, osim vazdušnih napada koji su izvedeni avionima F16, Turska je otvorila i artiljerijsku vatru na uporišta Islamske države i Kurda.

„Kada oblasti na severu Sirije budu oćišćene od Islamske države, sigurne zone će se prirodno formirati“, rekao je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, dok je premijer Davutoglu rekao da će napadi na terorističke organizacije biti nastavljeni.

„Znamo šta rade te tri organizacije - Radnička partija Kurdistana, Revolucionarna narodna oslobodilačka partija – Front i Islamska država. Znamo da PKK i Front sarađuju. To je obaveštajni podatak. Operacije protiv te tri terorističke organizacije će biti nastavljene dok ne bude uništeno svo naoružanje koje koriste protiv Turske“, kaže Davutoglu.

Protesti protiv turske intervencije

Na stotine prokurdskih demonstranata izašlo je na ulice tri evropske prestonice, protestujući zbog vazdušnih udara Turske na položaje kurdskih pobunjenika na severu Iraka. Demonstranti u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj protestovali su u subotu protiv turske vlade, čijom je odlukom da napadne položaje Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka, prekršeno primirje postignuto 2013, izvestila je Raša tudej.

U Velikoj Britaniji, prokurdski demonstranti su blokirali sedište BBC u Londonu, tokom protestne šetnje koja je počela u Dauning stritu. Demonstranti su nosili plakate sa natpisima "Turska vlada finansira ISIS", "Dole sa fašizmom u Turskoj", "Erdogane, krv je na tvojim rukama" i uzvikivali "BBC, sram vas bilo!" i "Želimo pravdu!". Mali broj policajaca je bio prisutan, najviše na ulazu u BBC, a protest je protekao mirno.

Stotine prokurdskih demonstranata protestovalo je i u nemačkoj prestonici u znak sećanja na žrtve masakra u Suruču i podrške Kurdima u Turskoj. Demonstranti su nosili slike žrtava masakra, kao i zastave PKK i nepriznate države Kurdistan i pevali pesme na kurdskom jeziku. Prisustvo policije tokom marša u Berlinu bilo je daleko veće nego u britanskoj prestonici, a policija je bila u opremi za razbijanje demonstracija.

Prokurdski protestni skup u Francuskoj bio je verovatno najveći, sa oko 2.000 demonstranata koji su izašli na ulice Pariza, kako bi protestovali zbog nedavnih turskih vazdušnih udara na položaje PKK na severu Iraka. Mladi aktivisti nosili su crvene majce sa slikama žrtava terorističkog napada i uzvikivali "Erdogan ubica".

Protestovalo se i u Iraku. Više desetina kurdskih demonstranata okupilo se u subotu u gradu Sulaimanija, na severu Iraka, gde su protestovali protiv vazdušnih napada Turske na kampove Radničke partije Kurdistana. Okupljeni su nosili zastave PKK i fotografije lidera te partije Abdulaha Odželana.

“Osuđujemo terorističku vlast Turske, jer već godinama izudaje Kurde. Ne priznajemo tu akciju i želimo naše pravo na priznavanje kurdskog identiteta, našeg jezika i kulture u Turskoj; mi, kao turski Kurdi, osuđujemo ovo krvavo tursko bombardovanje”, rekao je jedan od demonstranata, a prenosi Reuters.

Video: Kurdski demonstranti protiv turskog bombardovanja

Kurdski demonstranti protiv turskog bombardovanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00


Vazdušni napad na položaje PKK usledio je nakon što je zvanična Ankara po prvi put bombardovala snage Islamske države u Siriji. Turski zvaničnici kažu da će ove akcije stvoriti “sigurnu zonu” širom severne Sirije.

Turska je, nakon što su joj upućene kritike da je nedovoljno aktivna u borbi protiv radikalnih grupa, u petak ujutro izvela prvi vazdušni napad protiv džihadističkih grupa na sirijskoj teritoriji. Turska je to učinila pošto je u gradu Suruču u Tuskoj, u blizini granice sa Sirijom, prošlog ponedeljka izvršen samoubilački napad u kojem su poginule 32 osobe. Radnička partija Kurdistana je posle toga izvela nekoliko napada na turske snage.

XS
SM
MD
LG