Dostupni linkovi

Makedonija: Smene ministara, ostavka šefa državne bezbednosti


Nikola Gruevski i Gordana Jankulovska, ilustrativna fotografija
Nikola Gruevski i Gordana Jankulovska, ilustrativna fotografija

Premijer Makedonije Nikola Gruevski smenio je u utorak uveče ministarku unutrašnjih poslova Gordanu Jankulosku i ministra saobraćaja i komunikacija Mileta Janakievskog.

Istovremeno, ostavku je podneo direktor Uprave za za bezbednost i kontraobavještajne poslove Sašo Mijalkov.

Gruevski je Sobranju dostavio i predlog za imenovanja novih ministara u njegovoj vladi, Mitka Čavkova za ministra unutrašnjih poslova i Vladu Misajlovskog za ministra saobraćaja i veza.

Sobranje će o ovim prijedlozima glasati na sednici u sredu, 13. maja.

Ambasadori zapadnih zemalja svega nekoliko sati ranije sastali su se sa čelnicima vladajuće koalicije i sa predsednikom opozicione stranke SDSM Zoranom Zaevim, i oštro kritikovali ponašanje vlasti u aferama o kojima je opozicija izvestila javnost.

Nakon susreta sa premijerom Gruevskim, naglasili su da će kontinuirani neuspeh da se pokaže posvećenost konkretnim akcijama, narušiti put Makedonije ka EU i NATO.

Isto tako, očekujemo da u slučaju sa obelodanivanjem stvari koje jasno otkrivaju neprihvatljivo ponašanje, budu preduzete odgovarajuće političke i zakonske mere protiv onih koji su odgovorni. U vezi rešavanja institucionalnih slabosti navedenih u ovim objavama, pozivamo vladu da uzme u obzir konkretne reforme, uključujući integritet izbornog sistema, slobodu medija, nezavisnost sudstva, slobodu govora i zaštitu objavljivača”, kazao je američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli.

Potpredsednik Evropskog parlamenta Aleksandar Graf Lambsdorf pozvao je u utorak premijera Makedonije da podnese ostavku kako bi doprineo smirivanju situacije.

Ostavke dolaze u vreme protesta građana koji već nedelju dana zahtevaju odlazak sa vlasti premijera Gruevskog i samo nekoliko dana od sukoba policijskih snaga Makedonije sa oružanom grupom u Kumanovu, u kojem je poginulo osam policajaca.

Razlog protesta su objavljene takozvane opozicijske “bombe”, informacije o prisluškivanim razgovorima predstavnika vlasti koji su, između ostalog, otkrili nepravilnosti u istragama o smrti Martina Neškoskog na pobedničkom mitingu VMRO 2011. godine i saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo novinar Nikola Mladenov 2013. godine.

Demonstranti traže ostavku Vlade
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

U utorak uveče građani su takođe, nakon dva dana žalosti, izašli na ulicu i zahtevali ostavku Vlade, puštanje aktivista koji su uhapšeni 5. maja iz zatvora i formiranje vlade za demokratizaciju institucija.

Zdravko Saveski, član organizacije “Solidarnost” rekao je za Slobodnu Evropu da nakon događaja u Kumanovu, demonstranti više nisu protiv policije.

"Ovog vikenda u Kumanovu se desila naša tragedija. Osam mladih života je izgubljeno. Zašto? Zbog nekompetentnosti nalogodavaca. Izveli su akciju u urbanom naselju. Ako znate da se od januara tu kreću teroristi, situaciju ste mogli rešiti van naselja. Nisu morali da žrtvuje mlade živote za sebe", rekao je Saveski.

Osim ovih, u 23 makedonska grada i na tri mesta u Skoplju održani su protesti podrške policiji ispred policijskih stanica.

U Bitolju i Ohridu na čelu marševa bili su gradonačelnici, poslanici, direktori državnih institucija. ​

XS
SM
MD
LG