Dostupni linkovi

Terorizam u BiH: Policajci najčešće mete


Teroristički napad u Bugojnu, 2010.
Teroristički napad u Bugojnu, 2010.

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku posljednji je u nizu čija su meta policajci. Teroristički akt, kako ga je okarakterisalo i Tužilaštvo BiH počinio je Nerdin Ibrić iz sela Sapna pored Zvornika, kojeg mediji opisuju kao pripadnika vehabijskog pokreta. Došao je pred stanicu policije u Zvorniku, naoružan do zuba, te otvorio vratru. Ubio je policajca Dragana Đurića, a ranjene su njegove kolege Stevo Milovanović i Željko Gajić. Napadač je ubijen.

Teroristički akt koji je unio strah i nepovjerenje među građane Zvornika, nije jedini koji je po sličnom scenariju potresao BiH.

Napad u Mostaru, 1997.
Napad u Mostaru, 1997.

Policajci su na meti još od 1997. godine kada je ispred zgrade policijske uprave u Splitskoj ulici u Mostaru pola sata prije ponoći eksplodirala bomba. U tada još rovitom gradu koji je kretao ka integraciji i čija je policija nakon ratnih sukoba između Bošnjaka i Hrvata tek započela zajedničko patroliranje i što je bio prvi korak ka ujedinjavanju institucija u gradu povrijeđena su tri policajca, dok je oko 50 osoba lakše ili teže povrijeđeno.

Prema pravosudnim organima tada je za krivca imenovan Ahmed Zuhair Handala koji je osuđen na deset godina zatvora. Nalazi se u bjekstvu. Njegovi saučesnici Ali Ahmed Ali Hamad i Nebil Ali Hil, zvani Abu Jemen, osuđeni su na osam, odnosno pet godina zatvora.

Marta 1999. godine u sarajevskom naselju Ciglane, eksplodirala je bomba postavljena pod službeni automobil MUP FBiH. U njemu je ubijen doministar unutrašnjih poslova FBiH Jozo Leutar. Unatoč istragama, pa i sudskim gonjenjima ovaj je slučaj ostao nerazriješen do danas.

Policija u BiH, ilustrativna fotografija
Policija u BiH, ilustrativna fotografija

Kao teroristički okarakterisan je i napad u trgovačkom centru "Fis" u Vitezu. U tržni centar pun kupaca ostavljen je paket koji je sadržavao eksploziv i satni mehanizam. Kada je eksplodirao poginuo je zaštitar Zvonko Barbić, a teško povrijeđen radnik Josip Šarić. Još nekoliko osoba lakše je povrijeđeno.

Dan nakon eksplozije uhapšeni su Suvad Džidić i Admir Ahmetspahić, zvani Usama kod kojeg je pronađen i samoubilački pojas, a kasnije i Amir Ibrahimi.

Tužilaštvo je kasnije odustalo od optužbe za terorizam, te je Suvad Đidić, koji je sačinio eksplozivnu napravu osuđen na devet, a Amir Ibrahimi na dvije godine zatvora, nakon što je s Tužilaštvom postigao sporazum o priznanju krivice i pristao svjedočiti protiv Đidića.

Admir Ahmetspahić nije osuđen, ali je 2012 uhapšen u akciji Lutka pod sumnjom za organizovani kriminal i neovlašteni promet opojnih droga, pranje novca. Zbog ovih djela mu se sudi.

U jutarnjim satima 27. juna 2010 godine policijsku stanicu u Bugojnu zatresla je eksplozija. Poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a teško povrijeđena policajka Edina Hindić, dok je još nekoliko policajaca lakše povrijeđeno.

Haris Čausević
Haris Čausević

Eksplozivnu napravu postavio je Haris Čaušević zvani Oks, pripadnik vehabijskog pokreta. Kako je stajalo u presudi kojom je prvobitno osuđen na 45 godina zatvora Čaušević je postavio eksplozivnu napravu u zid Policijske uprave u Bugojnu, koja je sadržavala najmanje 12 kilograma eksploziva TNT.

Napad je, istakao je sudija Goran Radević, izvršen s ciljem nasilne uspostave šerijatske države, što je nedopustivo po Ustavu BiH. Napad je izvršen u vrijeme kada se spremala policijska smjena, koja je trebalo da obezbjeđuje manifestaciju "Dani Ajvatovice". Naser Palislamović, kojem se također sudilo, oslobođen je krivice, dok je Adnan Haračić - nakon što je priznao učešće - osuđen na 14 godina zatvora.

Apelaciono vijeće državnog suda u međuvremenu je ukinulo presudu te se Čauševiću ponovno sudi.

Mevlid Jašarević uoči napada, 2011.
Mevlid Jašarević uoči napada, 2011.

Godinu dana nakon terorističkog napada u Bugojnu 28. oktobra 2011. godine Mevlid Jašarević je iz automatske puške pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu. Na ambasadu je ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića. Onesposobljen je snajperskim hicem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a potom uhapšen.

Ispostavilo se da je Mevlid Jašarević pripadnik tzv. vehabijskog pokreta i da je više puta boravio u Gornjoj Maoči.

"Ne moram objašnjavati zašto napadam Amerikance. Oni se bore protiv islama i muslimana u cijelom svijetu. Ubijaju muslimane i siluju njihove žene. Amerikanci sa Srbima i Hrvatima pripremaju novi pokolj nad muslimanima", obrazložio je Jašarević motive napada u video poruci.

Osuđen je najprije na 18 godina zatvora, ali je u drugostepenom postupku kazna preinačena na 15 godina zatvora. Emrah Fojnica i Munib Jašarspahić oslobođeni su krivice. Emrah Fojnica kasnije je poginuo u samoubilačkom napadu u Iraku.

XS
SM
MD
LG