Dostupni linkovi

Na najgori izvještaj EK do sada vlasti u BiH nemaju odgovora


Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen predao je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi Izvještaj Evropske komisije, Sarajevo, 8. oktobar 2014.
Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen predao je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi Izvještaj Evropske komisije, Sarajevo, 8. oktobar 2014.

„Država je i dalje u zastoju na svom putu ka evropskim integracijama. Bosna i Hercegovina mora raditi zajedno i govoriti jednim glasom“, poručio je u svom govoru Štefan File, odlazeći evropski komesar za proširenje prilikom predstavljanja izvještaja o napretku te zemlje ka Evropskoj uniji.

No, da ovakav izvještaj, najgori za BiH od 2001., nije i neće dotaknuti bh. političare, koji su u jeku predizborne kampanje, pokazuju i njihove prve reakcije. Ipak, ono za šta se Evropa hvata kao posljednju slamku upravo i jesu rezultati tih izbora, odnosno od novoizabrane vlasti se očekuje da vrati zemlju sa puta ponora na tračnice evropskih integracija.

Da uvijek može gore od goreg, potvrđuje Bosna i Hercegovina, koja ove godine ima najgori izvještaj o napretku prema Evropskoj uniji u posljednjih 13 godina.

Koliko se zemlja ozbiljno doživljava u evropskim krugovima ponajbolje svjedoči i podsmijeh kod odlazećeg komesara za proširenje Štefana Filea, prilikom podnošenja izvještaja:

„Država je i dalje u zastoju na svom putu ka evropskim integracijama, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još uvijek nije stupio na snagu. Bosna i Hercegovina mora raditi zajedno i govoriti jednim glasom, to joj je trenutno potrebno. Nakon opštih izbora neophodno je da se lideri odlučno angažuju na planu sveobuhvatnih reformi“, poručio je File.

No, da ovaj izvještaj neće pretjerano ili nikako dotaknuti ovdašnje političare, koji su u jeku predizborne kampanje uoči izbora u nedjelju,12.oktobra, pokazuje izjava Nebojše Radmanovića, člana bh Predsjedništva i visokog funkcionera SNSD-a. On za postojeće stanje ne krivi bh. politiku, već Evropu:

„Brisel ne vodi računa o onima koji žele da idu u EU. Tako i njihova komisija ovdje. Samo drže predavanja šta nismo ispunili. Direktne i konkretne pomoći nema“, kaže Radmanović.

Ipak, da ima i onih koji shvataju ozbiljnost trenutka u kom se zemlja nalazi pokazuje i izjava Halida Genjca, predsjedavajućeg Komisije za evropske integracije državnog parlamenta. On priznaje da nije bilo ni volje ni spremnosti da se uslovi za ulazak u Evropsku uniju ispune:

„Nijedno pitanje nema odgovora, na posvećen način nije stavljeno na dnevni red i, naravno, nije zbog toga ni riješeno“, ocijenio je Genjac.

Ni građane ne iznenađuje što BiH ima najgori izvještaj o napretku ka Evropi od svih zemalja Zapadnog Balkana. Evo šta o tome misle Sarajlije:

Građani o Izvještaju EK i političarima BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00
Direktan link

Ono za što se Evropa hvata kao posljednju slamku kada je riječ o BiH jesu rezultati izbora ove nedjelje.

U razgovoru za naš radio, Zekerijah Smajić, ekspert za evropska pitanja, kaže kako se očekuje da će biti izabrana vlast koja će biti sposobna i biti u stanju vratiti zemlju sa puta ponora na tračnice evropskih integracija:

„Ovdje vrlo visoko pozicionirani zvaničnici EU i Evropskog parlamenta imaju potpuno zasićenje Bosnom i Hercegovinom i ne žele čak ni da govore otvoreno o tome šta bi Bosni i Hercegovini trebalo dati, a šta joj uzeti dok ne prođu opći izbori. Nakon toga ćemo tačno znati koje mjere će EU preduzeti prema Bosni i Hercegovini. Isto tako, Evropska unija nema nikakav interes da poteže bilo kakve sankcije prema Bosni i Hercegovini ukoliko ona ne izvršava svoje obaveze na putu evropskih integracija. Brzina procesa zavisi od vlasti i građana koji će vršiti pritisak na nju - i tu se ništa neće promijeniti, pa makar taj proces trajao narednih 30 ili 50 godina“, konstatuje Smajić.

XS
SM
MD
LG