Dostupni linkovi

Demonstranti nezadovoljni skupštinskim odlukama, nastavljeni protesti


Na vanrednom zasjedanju Skupštine Unsko-sanskog kantona u srijedu uveče usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama, naknadama i novčanim primanjima poslanika u Skupštini USK, kao i nosioca izvršnih i drugih funkcija u Vladi USK, odnosno ukinut je tzv. “bijeli hljeb”.

Kako javlja dopisnica RSE iz Bihaća, predstavnici “Bosanskog proljeća” nisu zadovoljni razvojem situacije, jer nisu ispunjeni svih zahtjevi.

Jedan od njihovih predstavnika, Anel Kosović je rekao da nije bio cilj samo smjena premijera, koji je već ranije dao ostavku, te je pozvao građane u četvrtak u 12 sati na gradski trg u Bihaću da mirno i dostojanstveno iskažu svoje nezadovoljstvo.

Posljednja skupina demonstranata koji su se okupili u srijedu u 12 sati ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, oko 17 sati se razišla, a saobraćaj koji su prethodno blokirali, je normalizovan. Oko 150 građana su, kao i prethodnih dana, tražili smjenu Vlade Federacije BiH:

„Prvo, mlad sam čovjek, student još uvijek. Nisam zaposlen. Pokušao sam naći neki posao. Međutim, bez štela, bez novca ne možeš stvarno ništa“, kaže jedan od demonstranata.

Prema informacijama građana, okupljanje u Sarajevu je planirano i četvrtak u podne.

Protest radnika u Tuzli
Protest radnika u Tuzli
Oko 200 radnika iz nekoliko preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona ponovo su mirno protestovali ispred Kantonalnog suda i tužilaštva u Tuzli.

Ponovili su svoje ranije zahtjeve o realizaciji pravosnažnih presuda, te ubrzanju stečajnih postupaka:
„Rješenje svih tih naših problema, svih građana, je pokretanje proizvodnje. A pokretanje proizvodnje ne možemo bez rada tužilaštva i sudstva.“

I u Mostaru građani su protestovali u poslijepodnevnim satima. Nezadovoljni odlukom kolegija Skupštine HNŽ-a, kojom bi se na sljedećoj skupštinskoj sjednici trebalo raspravljati o samo dva zahtjeva Plenuma građana Mostara, građani Mostara najavljuju nove zahtjeve, te apsolutni građanski neposluh.

Kolegij Skupštine u srijedu je zakazao sjednicu za 28. februar kada bi se na dnevnom redu trebala naći dva zahtjeva, od četiri zahtjeva nezadovoljnih građana.

„Jedino čime smo zadovoljni je to da je Skupština ispoštovala ovaj rok koji smo postavili. Ako su informacije tačne da je samo ušao set zakona o socijalnim mjerama, mi smo apsolutno nezadovoljni jer su ova dva zahtjeva morala da idu skupa. Taj novac koji bi ostao u budžetu smanjenjem plata vijećnika, vlade, političara, bi trebao da ide baš za socijalne fondove. Time su pokazali da nemaju apsolutno nikakav osjećaj za socijalno stanje u državi”, kazao je portparol Plenuma građana i građanki Mostara Feđa Fajić.

Inače, Plenum će prema Skupštini uputiti i nove zahtjeve, a sljedeći od njih biće revizija privatizacije.

FOTOGALERIJA: Protesti u Mostaru 19. februara 2014.

Protest je u srijedu održan i u Bugojnu. Oko 200 nezadovoljnih građana tog grada je ispred zgrade Opštine još jednom pozvalo predstavnike lokalne vlasti da podnesu ostavke, ali ih i podsjetilo na zahtjev Plenuma građana da u roku od 48 sati bude održana vanredna sjednica Opštinskog vijeća (OV), koja još nije zakazana.

Građani su stigli u koloni sa Gradskog trga pred Opštinu, noseći transparente "Hoćemo hljeba", "Hoćemo posao", i " Kraj lopovluku", te su poručili da podržavaju demonstrante u drugim dijelovima BiH.

Novi protest zakazan za četvrtak u 12 sati na gradskom trgu.
XS
SM
MD
LG