Dostupni linkovi

Slijedi li početak kraja vladajuće koalicije u Crnoj Gori


Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Odnosi u crnogorskoj vladajućoj koaliciji se svakim danom sve više komplikuju. Nakon što je premijer Milo Đukanović uputio poziv srpskim političkim partijama da se pridruže Vladi, Đukanović je najavio da njegova partija na predstojeće izbore neće izaći u sadašnjem aranžmanu.

Dan nakon što je premijer Milo Đukanović najavio da će njegova partija na narednim parlamentarnim izborima nastupiti u drugačijem aranžmanu nego do sada, uslijedio je komentar lidera manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića, koji je ovako pročitao Đukanovićevu izjavu:

"Čitam ih kao programsko prestorjavanje a ne kao neke poruke o koaliciji jer ona ima smisla ako imate zajedničke ciljeve. Ako ti ciljevi nijesu zajednički onda koalicija nema smisla. Ako se bude išlo u topm pravcu onda mi nemamo zajedničke ciljeve onda koalicije neće biti. Mi smo se okupili oko evropskih integracija i NATO i ako ne bude toga SDP kao što nije 90-ih neće ni sada biti u koaliciji."

Krivokapić je saopštio da može biti zabrinjavajuće što se u centar političkog života vraćaju pitanja nacionalnih podjela i crkva:

"Ono što može zabrinjvati jeste to što se u centar političkog života u Crnoj Gori vraća crkva a ne građani Crne Gore i njihovi životni problemi, rast našeg duga, gubici radnih mjesta. Nije dobro da se u centar pažnje vraćaju pitanja nacionalnih podjela i crkva kao medijator tih nacionalnih podjela. To je ono što nas udaljava od evropskih i NATO integracija", kaže Krivokapić.

Đukanovićev poziv Srbima da uđu u Vladu

Trend poboljšanja odnosa na relaciji Podgorica – Beograd i sve bliskije odnose i tješnju saradnju crnogorske Vlade sa novom vlasti u Srbiji, kao i otopljavanje na relaciji sa Srpskom crkvom, prate i sve učestaliji pozivi premijera Mila Đukanovića političkim predstavnicima Srba da uđu u njegovu Vladu.

Da li je Đukanoviću na srcu pokušaj nacionalnog pomirenja u još uvijek podijeljenoj Crnoj Gori ili takvim pozivima pokušava da disciplinuje manjeg kaolicionog partnera SDP i dodatno oslabi opoziciju?

OPŠIRNIJE...
Premijer Đukanović je, podsjetimo, poslao poruku da je njegova partija spremna za vanredne izbore, iako njegova stranka ne želi da skraćuje sadašnji mandat Vlade kojoj su ostale još tri godine. On se time osvrnuo na pojedine izjave da bi u Crnoj Gori trebalo organizovati nove izbore prije isteka sadašnjeg mandata. Đukanović je pri tom najavio da na tim potencijalnim izborima neće nastupiti u sadašnjem aranžmanu:

"Kada god dođu do većine u parlamentu mi smo spremni. Ono što mogu već danas da kažem jeste da na tim izborima kada god da se dogode nastupićemo sigurno u drugačijem aranžmanu u odnosu na onaj kako smo do sada nastupali i ubijeđen sam da ćemo pobijediti. Nije ovo začikavanje bilo koga, ovo je prosto jedan odgovoran odnos prema svima. Izvolite da radimo zajedno ako ste spremni da svoje potencijale stavite u funkciju razvoja Crne Gore. Ako imate većinu za drugi pristup samo izvolite, mi smo na crti i spremni da vas opet pobijedimo", poručio je Đukanović.

U političkoj javnosti ovo je protumačeno kao poruka manjoj članici vladajuće koalicije Socijaldemokratskoj partiji.

SDP nije zadovoljna odlukama Vlade u ekonomskoj oblast, posebno kada se govori o rješavanju situacije u Kombinatu aluminijuma. Nezadovoljstvo postoji i u oblasti bezbjednosti i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, načinom rješavanja afere „Snimak” i odnosima u lokalu posebno u Glavnom gradu.

Pored toga, članice vladajuće koalicije su se mimoišle zbog DPS-ovog kandidovanja filipa Vujanovića za predsjednika Crne Gore i ponovnog približavanja Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nakon prve zvanične posjete Srbiji, premijer Đukanović je uputio poziv, zasad neidentifikovanim srpskim političkim subjektima da uđu u vlast, što je u javnosti protumačeno mogućom najavom isključenja SDP-a iz vlasti. Sve to, pratile su konstantne poruke i pozivi opozicionih stranaka SDP-u da napusti Vladu i omogući izbore.

Komentarišući aktuelnu situaciju, profesor Svetozar Jovićević konstatuje da su koalicioni partneri došli do tačke kada su shvatili da više ne mogu jedni s drugima i da do razlaza mora doći, ali je pitanje ko će kome dati otkaz:

"SDP-u je to konačno postalo jasno da mora spašavati sebe od tog dugogodišnjeg učešća u vlasti i nošenja tereta svega onoga što je ta vlast donijela. Konačno je izgleda i Đukanoviću postalo jasno da od tog braka nema ništa i sada je samo pitanje ko će kome dati otkaz. Ja sam shvatio Đukanovićevu izjavu da je to jasan signal da do razvoda dolazi i da on krajnje osjetljiv na poraze, da ne bi doživio otkaz on najavljuje da će on dati otkaz svom koalicionom partneru", ocjenjuje Jovićević.

Ipak ne može se sa sigurnošću predvidjeti da će doći uskoro do kraja koalicije, jer su partneri i ranije saopštavali razloge zbog kojih ostaju u političkom braku bez ljubavi.

Profesor Jovićević procjenjuje da ukoliko dođe do razlaza, DPS će tražiti ili čak kreirati manje zahtjevnog partnera:

"I dalje smatram da ta mogućnost postoji, da će oni ako već ne ubijede neku od takozvanih prosrpskih partija da im se pridruži, a teško da će to uspjeti, da će oni kreirati neku svoju poltronsku partiju od nekih repova davno već odumrlih prosrpskih partija ili će sa tim ličnostima sa te scene stvoriti neku novu partiju i privući glasove sa te strane", zaključuje Jovićević.
XS
SM
MD
LG