Dostupni linkovi

Iz Evrope poručuju Podgorici: Pozabavite se huliganima i duhovnim mentorima


Huligani u Podgorici na dan Parade ponosa
Huligani u Podgorici na dan Parade ponosa
Potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Jelko Kacin u izjavi portalu Analitika, je pozvao institucije da procesuiranju huligane koji su pokušali devastirati Podgoricu tokom Parade ponosa, kao i njihove duhovne mentore. Time se otvara pitanje ima li u državi političke ili među institucijama profesionalne volje da se procesuira govor mržnje?

Iako je zvanična Podgorica dobila više pohvala zbog uspješno organizovane Parade ponosa, po mišljenju Brisela država se mora na adekvatan način odnijeti i prema protivnicima Parade koji su tokom i nakon Parade devastirali grad i napali nekoliko aktivista LGBT populacije.

Briselska administracija je otišla i korak dalje. Naime, Jelko Kacin je izrazio očekivanje da se država osim huliganima pozabavi i njihovim duhovnim mentorima tj inspiratorima, apostrofitrajući mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija.

Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista smatra da nema mjesta pitanju da li ima političke volje za procesuiranjem govora mržnje. Vuković smatra da titula nikoga ne može da štiti.

"Titula svetovna, duhovna, bilo kakva, ako se u regularnom, zakonom predviđenom postupku, pokaže da je bila zloupotrebljena apsolutno ne oslobađa nikoga da odgovara pred zakonom. Tu apsolutno ne treba da se postavlja pitanje postojanja ili ne postojanja političke volje. Tu se samo treba postaviti pitanje doslednosti, odgovornosti, profesionalnosti korektnosti, kao i pitanje da li će neko da radi posao za koji je nadležan", kaže Vuković.

Slaven Radunović iz opozicionog Demokratskog fronta ocjenjuje poziv Jelka Kacina da se procesuira mitropolit srpske crkve zbog govora mržnje nedobronamjernim savjetom i iznenađujućim.

"Moram da priznam da sam iznenađen iz prostog razloga što je bilo prilike da se gospodin Kacin javi po nekim drugim važnim pitanjima kao što je neprocesuiranje afere Snimak od strane državnog tužioca, da bi sada u situaciji po jednom vrlo delikatnom pitanju po kojem je podijeljeno crnogorsko društvo on našao načina i vremena i truda da se miješa. Kažem, vrlo su delikatna pitanja posrijedi. Naše društvo, a to je pokazala i Parada u nedjelju, nije još spremno da se u potpunosti suoči sa svim izazovima te prirode i mislim da nam ti nedobronamjerni komentari i savjeti iz Brisela uopšte ne odgovaraju", ocjenjuje Radunović.

Aktivisti za ljudska prava uoči samog Prajda su upozoravali da Amfilohijeve poruke u kojima je vrijeđao i omalovažavao pripadnike seksualnih manjina, i u kojima je korišten govor mržnje, mogu podstaći na nasilje, što se i tokom parade i desilo.

Podsjetimo u izjavi RSE Ivana Vujović iz Juventasa pozivala je državu da upozori one koji podstiču na obračune da time zalaze u zonu krivične odgovornosti....

“Ono što je važno je da država nedvosmisleno pošalje poruku da oni koji podstiču na obračune, nasilje, mržnju i diskriminaciju, da oni time krše Krivični zakonik i da u skladu sa tim krivično odgovaraju i da u tom smislu ne treba da bude nedodirljivih. Amfilohije mora znati da se ne mogu tolerisati njegovi pozivi na linč i nasilje. Riječ je o licu koje je devedesetih godina raspirivalo mržnju po Crnoj Gori po nekim drugim osnovama. Tada su mete njegovih riječi i akcija bili Hrvati, Muslimani, Crnogorci a danas su to pripadnici LGBT populacije", navela je Vujović.

Podsjetimo, mitropolit Amfilohije je već osuđen pred prekršajnim sudom u Podgorici gdje je proglašen krivim zbog govora mržnje koji je izrekao tokom prethodnih božićnih praznika. Amfilohije je tada dobio sudsku opomenu i sud je izrazio uvjerenje da će se tom opomenom postići svrha kažnjavanja.

U međuvremenu je povodom osveštanja Hrama u Podgorici došlo do poboljšanja u odnosima vlasti i Srpske crkve. Upravo o toj novoj dimenziji odnosa, nedavno je za naš radio govoriio predsjednik političkog kluba Pravedna Crna Gora Rade Bojović izrazivši zabrinutost da će zahvaljujući obnovljenoj ljubavi DPS I SPC, doći do dodatne klerikalizacije crnogorskog društva.

"DPS je došla u jednu političku fazu gdje teško više išta može da ponudi građanima Crne Gore, osim gole vlasti spremna je da traži saveznike na bilo kojoj strani, pa onda i na strani SPC-a.Onda je potpuno prirodno da jedna takva manipulatorska politika na kraju završava u osnaženoj klerikalizaciji SPC-a i mitropolita Amfilohija, te njegovom gotovo urednom i kontinuiranom govoru mržnje", zaključuje Bojović.
XS
SM
MD
LG