Dostupni linkovi

Podgorica: Parada uspješno održana, protivnici se sukobili s policijom


Podgorica: Uspješno održana prva Parada ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Podgorica: Uspješno održana prva Parada ponosa

Parada ponosa u Podgorici uspješno je održana uz jako policijsko obzbjeđenje i organizatori su ocijenili da je taj događaj veliki uspjeh Crne Gore, uprkos sukobima njenih protivnika sa policijom u drugim dijelovima grada.

U sukobima je povrijeđeno 13 policajaca i nekoliko demonstranata. Kako saznaje RSE iz Kliničkog centra, jedan policajac je teže, a 12 lakše povređeno. Svi su posle pregleda pušteni kućama.

Protivnici parade na zgradu dnevnika Vijesti su bacali kamenice i razbili nekoliko prozora te oštetili nekoliko automobila i izloga prodavnica.

Policija je uspjela da savlada huligane, privedeno je 60 izgrednika, 39 punoljetnih i 21 maloljetnih.

Organizatori su najavili sljedeću Paradu ponosa za jun 2014. godine.

"U Crnoj Gori LGBT osobe od danas nisu nevidljive i nastaviće da se bore dok ne osvoje potpuno slobodu koju zaslužuju kao i svi drugi, rekao je predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra", kazao je predsjednik Upravnog odbora Queera Danijel Kalezić.

Blog uživo: Parada ponosa u Podgorici

Prva Parada ponosa je uspješno održana u centru Podgorice u nedelju.

Međutim, na nekoliko mesta u gradu huligani su napali policijske korodne, zbog čega je privedeno nekoliko desetina ljudi, a oko 20 policajaca je povređeno.

U našem Blogu uživo pratili smo razvoj situacije iz minuta u minut.
Izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević je rekao da je Crna Gora nakon Budve skupom u Podgorici dokazala da za LGBT zajednicu ima mjesta u Crnoj Gori, a da je vlast podrškom koju su im da li u organizaciji Montenegro Prajda u Podgorici, pokazala suštinsku a ne deklarativnu podršku u borbi za njihova prava.

Tokom šetnje u gradu se čulo više detonacija, a oko 2.000 policajaca obezbjeđivalo je učesnike.

Slogan Parade je bio "Crna Gora Ponosno", a brkovi logo manifestacije. Na početku šetnje policija je bacila suzavac na grupu protivnika njebog održavanja.

Nakon toga povorka je prošla pored zgrade Parlamenta prema staroj zgradi vlade Crne Gore, nakon čega se vratila pred Parlament gdje su održani govori.

Oko stotinu učesnika nosilo je transparente, LGBT zastave i zviždalo u zviždaljke. A kako su se osjećali na prvoj Paradi poslušajte u anketi:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
Direktan link



U povorci su bili ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, savjetnik premijera Jovan Kojičić, šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i ambasador Kraljevine Holandije u Crnoj Gori.

"Budite sigurni da Crna Gora neće dozvoliti da se ni jedan građanin Crne Gore osjeti manje vrijednim ili nezaštićenim", kazao je ministar Numanović.

Sa aktivistima iz Crne Gore i regije šetali su i pomoćnica ministra za ljudska prava Blanka Radošević Marović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Janko Ljumović, direktor Vijesti Željko Ivanović, novinari Balša Brković, Petar Komnenić, Milka Tadić Mijović, te predstavnici nevladinog sektora Milica Kovačević i Ljiljana Raičević.

Paradi su prisustvovali Snežana Burzan iz Socijaldemokratske partije, Tanja Pavićević iz Ministarstva pravde i izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, kao i predsjednik Liberalne partije Andrija Popović.


Reakcije na Paradu: Čestitke učesnicima i vlastima

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država čestitala je uspješan Prajd u Podgorici njenim učesnicima i pohvalila Vladinu podršku paradi, i prije i tokom njenog održavanja, kao i posebno djelovanje policije koja je demonstrirala profesionalizam i hrabrost da zaštiti učesnike parade.

Iz Ambasade SAD osudili su nasilno ponašanje onih koji su pokušali da spriječe održavanje parade.

“Niko nikada ne treba da bude izložen nasilju zbog svoje seksualne orijentacije i polnog identiteta. Sloboda govora, sloboda mirnog okupljanja i udruživanja vrijednosti su koje čine srž ljudskih prava. Ta prava su zajednička svima po osnovu pripadnosti ljudskom rodu i nijesu rezervisana isključivo ni za jednu grupu u društvu”, piše u saopštenju ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje kaže da je država položila ispit i potvrdila suštinsku spremnost da zaštiti pripadnika LGBT zajednice.

“Država je pokazala snagu da zaštiti i obezbijedi pravo jednoj grupi ljudi na slobodno okupljanje i izražavanje svog mišljenja. Sada je na tužilaštvu da procesuira huligane koji su danas napravili nered u drugim dijelovima grada. Mislim da nama u Crnoj Gori slijedi jedan naporan rad na promjeni svijesti građana i građanki i njihovog većinski negativnog odnosa prema LGBT zajednici. Mislim da bi i veće prisustvo visokih državnih zvaničnika ovom skupu mnogo više doprinnjelo nego neke druge radnje koje su oni proveli da Parad bude održana.”

Profesorica Božena Jelušić, koja je učestvovala na prajdu u Budvi, kaže da je sretna što je država u Podgorici uspjela i pokazala da može da zaštiti pravo manjine, u ovom slučaju pravo LGBT populacije da slobodno prošeta. Ipak, ne može a da ne primijeti kako ta odlučnost izostaje na mnogim drugim poljima.

“Kada bi se ovakva snaga države demonstrirala po pitanju odgovornosti, odgovornosti u pitanju zaštite životne sredine, odgovornosti za zagađenje, za nečinjenje u raznim oblastima gdje je trebalo činiti i zaštićivati. Mi bi smo bili država koja bi procvjetala. Dakle, za mene je ovo jedan lijep događaj u smislu da je država riješena da učini punopravnim građanskim članom Crne Gore i LGBT zajednicu, ali za mene je to i tužan događaj što isti takav stepen odgovornosti i snagu države ne demonstriraju na onom drugome od čega zavisi život i svakodnevica svih građana”, kazala je Božena Jelušić.

Sukobi huligana sa policijom na ulicama Podgorice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Hapšenja prije šetnje

Policija je prije Parade ponosa privela desetak osoba. Kod njih su nađeni molotovljevi kokteli i metalne šipke.

Jedan petnaestogodišnji iz Podgorice završio je u Kliničkom centru sa opekotinama, pošto se zapalila materija koju je napravio s namjerom da je baci na Povorku ponosa.

Zbog Parade od nedjelje ujutro u tri sata više ulica u centru Podgorice bilo je zatvoreno za saobraćaj, koji je normalizovan oko 15 sati.

Iz državnih institucija ranije su saopštili da je održavanje podgoričke Parade ponosa jedan od najrizičnijih skupova u Crnoj Gori.

U subotu je u Podgorici napadnut istaknuti član LGBT zajednice i LGBT Foruma Progres čije se ime iz bezbjednosnih razloga drži u tajnosti . Njega su na jednoj raskrsnici napala trojica nepoznatih mladića kojima policija pokušava da uđe u trag.

Prethodnih dana društvenim mrežama su kružile prijetnje i pozivi na otkazivanje šetnje za promociju prava LGBT zajednice a sa porukama protiv Prajda, a u nekoliko navrata oglasila se i Srpska pravoslavna crkva na čelu sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem.

Policija je potvrdila da je prethodnih dana kontrolisala objekte za prodaju pirotehničkih sredstava i zaplijenila određenu količinu i najavila procesuiranje pojedinih osoba.

Parada ponosa u Podgorici je održana tri mjeseca nakon Parade u Budvi koja je protekla u atmosferi linča kada je 2.000 huligana, građana i pojedinih vlasnika ugostiteljskih objekata u Budvi nasrtalo na 150 učesnika prajda, gađalo ih kamenjem, staklom i metalnim predmetima.

Nakon nasilja u Budvi u kojem su učestvovale stotine izgrednika samo je protiv 32 osobe podnijeta prekršajna prijava dok niko od huligana nije krivično procesuiran.

Zbog prijetnji nakon budvanskog prajda i na stotine poruka mržnje na Fejsbuku, jedini deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević podnio je ostavku u LGBT forumu Progres, uz obrazloženje da to radi zbog neefikasnog tužilaštva koje nije sankcionisalo nasilje i zločin iz mržnje prema LGBT populaciji. Cimbaljević, koji je bio izvršni direktor ove organizacije, rekao je tada da se osjećao ugroženim, napuštenim i da je situacija za njega postala nepodnošljiva.
XS
SM
MD
LG