Dostupni linkovi

Uoči podgoričke Parade ponosa: Amfilohije ponovo širi mržnju


Amfilohije Radović
Amfilohije Radović
Uoči gej parade koja će se u nedjelju održati u Podgorici, otvorenim pismom organizatorima oglasio se mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije, ponavljajući repertoar uvreda na račun pripadnika seksualne manjine. Kakve su reakcije na nove žučne tonove koje stižu od poglavara Srpske crkve i kakve posljedice mogu imati po bezbjednost nedjeljnog događaja, a koji je policija procijenila kao jedan od najrizičnijih u posljednjoj deceniji?

Mitropolit Amfilohije koje je svoje neslaganje sa neistomišljenicima često iskazivao kletvama, anatemama i porukama koje je dio javnosti tumačio kao klasičan govor mržnje, sada se našao u ulozi prosuditelja, kako je rekao pogubnih posljedica “gejstva po čovječanstvo”.

U otvorenom pismu organizatorima citiram “parade bestidnosti”, Amfilohije je poručio kako muželoštvom dolazi do sunovrata ljudske prirode i homosekusalnost po svojim posljedicama izjednačava sa pedofilijom i incestom. A sve se, prema njegovom mišljenju, dešava u okviru “globalne seksualne revolucije” iza koje stoje svjetske organizacije s ogromnim novcem. Zato izvlači zaključak kako se crnogorska vlast našla pod pritiskom "pederskih evropskih lobija koji koriste potrebu Crne Gore za evropskim integracijama".

Sa druge strane, Amfilohije primjećuje kako toj istoj vlasti nije lako jer poznaje violentnost svoga naroda i njegovu ukorijenjenost u iskonskim moralnim vrijednostima, pa stoga podsjeća kako su Rusija i Srbija svoj izvorni moralni kod sačuvale zabranom parade.

Kakva je prva reakcija Ivane Vujović iz nevladine organizacije “Juventas” koja se među prvima u Crnoj Gori bavila zaštitom prava LGBT osoba.

“Naravno mučnina, ona ljudska, teška mučnina zbog svih riječi koje su izgovorene jer u tom tekstu koji je teško pročitati od početka do kraja pominju se i nasilje čak i smrt i neki epiteti koje ne možete da shvatite da neko pripiše nekom čovjeku.”

Izvjestilac Evropskog Parlamenta Jelko Kacin za Radio Antena izjavu Amfilohija protumačio je kao govor mržnje, zbog čega očekuje reakciju države:

"Imaju institucije Crne Gore vanrednu i pravu priliku da se pokažu i dokažu koliko su posvećene poštovanju i uvažavanju Ustava Crne Gore", konstatovao je Kacin.

Zamjenica crnogorskog ombudsmana za zaštitu od diskriminacije Marijana Laković Amfilohijev govor upravo doživljava kao podsticanje diskriminacije prema pripadnicima drugačije seksualne orijentacije.

“Mi bi smo pozvali gospodina Amfilohija Radovića da se uzdrži od svakog novog iznošenja mišljenja koja mogu podstaći na nasilje i diskriminaciju osoba LGBT orijentacije, što je činio više puta. Ovo tim prije što se radi o javnoj ličnosti čije izgovorene riječi utiču na mišljenje i stav javnog mnjenja. Očekujemo od ostalih državnih organa da preduzmu mjere u skladu sa ovlašćenjima u vezi ovog slučaja kao i u vezi drugih slučajeva kojima se ispoljava diskriminatorni odnos i govor mržnje prema pripadnicima različitog rodnog identiteta i seksualne orijentacije", navodi Lakovićeva.

Policija garantuje bezbjednost

Do Amfilohijevog najnovijeg javnog nastupa došlo je nakon što je učvrstio svoju poziciju srpskog mitropolita, obnavljajući bliske veze sa crnogorskom vlasti i vladajućom DPS.

Ipak kritike na njegov račun stižu od predsjednika Skupštinskog odbora za ljudska prava i slobode iz DPS Halida Dukovića koji je učestvovao u ljetošnjoj paradi u Budvi.

“Takve poruke ne mogu biti dobre i sigurno ne idu na ruku nekim nastojanjima Crne Gore kao države koja je opredijeljena za članstvo u EU i radi na tome. Suština priče je da mi prihvatimo one evropske standarde, da počnemo da razmišljamo kao pravi evropljani i da naš građanin ima isto načelno shvatanje o ljudskim pravima kao i svaki građanin Evrope", kaže Duković.

Od crkve kao zatvorene institucije koja se sporo mijenja niko ni ne očekuje da podrži homoseksualnost ali ni da širi netoleranciju i osuđuje ljude koji su drugačiji od onih koje njena doktrina propisuje kao normalne i boguugodne. Smije li zato neko sa čela institucije koja se temelji na postulatima Jevanđelja da podstiče podjele i raspiruje mržnju?

“Ono što je važno je da država nedvosmisleno pošalje poruku da oni koji podstiču na obračune, nasilje, mržnju i diskriminaciju, da oni time krše Krivični zakonik i da u skladu sa tim krivično odgovaraju i da u tom smislu ne treba da bude nedodirljivih. Amfilohije mora znati da se ne mogu tolerisati njegovi pozivi na linč i nasilje. Riječ je o licu koje je devedesetih godina raspirivalo mržnju po Crnoj Gori po nekim drugim osnovama. Tada su mete njegovih riječi i akcija bili Hrvati, Muslimani, Crnogorci a danas su to pripadnici LGBT populacije", ocjenjuje Ivana Vujović.

I poslije svega: Da li Amfilohijeve poruke mogu da pogoršaju bezbjednosne uslove za održavanje podgoričke parade koju je policija okvalifikovala kao najrizičniji događaj u posljednoj deceniji, a posebno nakon mučnih scena na prvoj paradi ljetos u Budvi?

Halid Duković ipak ne strahuje od nereda.

“Država ima moći i snage da garantuje bezbjednost svima i siguran sam da će taj skup biti bezbjedan. Država je to dokazala u Budvi, dokazaće i ovdje", smatra Duković.
XS
SM
MD
LG