Dostupni linkovi

Saglasnost za Dan Žandarmerije i uz sporni slogan


Plakat za Dan Žandarmerije
Plakat za Dan Žandarmerije
Poput rok koncerta ili nekog sličnog dešavanja, proslava Dana Žandarmerije, specijalne jedinice MUP-a Srbije, poslednih dana reklamira se plakatima na ulicama Beograda, ali i TV spotovima.

Na bilbordima, kojima pozivaju građane na pokaznu vežbu, dominira međutim poruka: ”Bog i Žandarmerija čuvaju Srbiju”. To je otvorilo polemiku da li je takav način reklamiranja jedne policijske jedinice adekvatan, naročito u zemlji u kojoj su država i crkva strogo odvojeni Ustavom, te da li je za proslavu uopšte i dobijena saglasnost resornog ministarstva, zbog čega se pominjala i mogućnost otkazivanja čitave manifestacije.

Premijer i ministar policije Ivica Dačić, potvrdio je međutim da će biti održani i pokazna vežba zakazana za četvrtak 27. jun na Adi Ciganliji i prijem najavljen za dan kasnije, u prostorijama Žandarmerije.
Ivica Dačić
Ivica Dačić

„Za to je data saglasnost još pre više meseci, načelna saglasnost u okviru struktura policije i ne treba od toga praviti nikakvu dramu ili ulaziti u razne sukobe oko toga. To je pokazna vežba za građanstvo i na njoj neće biti prisutni nikakvi politički činioci, niti ima bilo kakve veze sa nekom zvaničnom proslavom ili obeležavanjem. Zvanična proslava i obeležavanje njihove slave će biti 28. juna u komandi Žandarmerije. Tako da je ovo više predstava za javnost nego što je bilo kakva proslava u kojoj će učestvovati rukovodstvo MUP-a i policije“, rekao je Dačić.

Žandarmeriju, u poslednje vreme, prate brojne afere. U delu javnosti je od samog početka kritikovano formiranje posebnog odreda po uzoru na nekadašnju Jedinicu za specijalne operacije, čiji su pojedini pripadnici bili članovi zloglasnog kriminalnog Zemunskog klana i direktno učestvovali u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. Buru je nedavno izazvala i zakletva Žandarmerije koju je pisao lično njen komandant Bratislav Dikić, u kojoj se poziva na odbranu Kosova i to u trenutku u kome je sporazum sa Prištinom bio na dohvat ruke. Za tu zakletvu, koja glasi:

“Pobedićemo ili poginuti za Srbiju koje nema bez Kosova”, premijer i ministar policije je rekao da više ne treba da se koristi.

Takođe, u toku je i istraga protiv nekoliko članova Žandarmerije osumnjičenih za reketiranja i iznude u gradu Nišu, a stranice novina punili su i navodi o tome da su pripadnici Žandarmerije na teritoriji Gamzigradske banje iskopavali zemljište u potrazi za zlatom.

Porazan utisak

Autor dokumentarnog serijala o JSO i urednik nedeljnika „Vreme“, Filip Švarm, smatra da ne postoji ni jedan razlog iz kog bi se Žandarmerija, uoči vežbe na Adi, reklamirala na takav način, osim potrebe koju za tim imaju neki njeni vodeći ljudi.

„Ovi bilbordi su na mene ostavili prilično porazan utisak. Odmah sam se setio onih bilborda svojevremeno „Terorizam je bolest, pozovite doktora“ kako se reklamirala Jedinica za specijalne operacije. Ne vidim kome je potrebno da se na taj način reklamira Žandarmerije osim očigledno vodećim ljudima u Žandarmeriji, pre svega njenom komandantu koji na ovaj način pokazuje neku moć, kao da je Žandarmerija četvrta grana vlasti u Srbiji“, kaže Švarm. Potsetimo, natpis „Terorizam je bolest, pozovite doktora“, uz sliku vuka sa razjapljenim čeljustima, stajao je i na majcama momaka koji su dolazili na suđenja Miloradu Ulemeku – Legiji, nekadašnjem komandantu JSO, osuđenom na 40 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Đinđića.

Inače, Pripadnici Žandarmerije glavni su i akteri trenutno aktuelnog muzičkog spota grupe „Amadeus“, u kome se pojavljuje i sam Bratislav Dikić.



Premijer i ministar policije Ivica Dačić, u tome ne vidi ništa sporno.

„Koliko sam se upoznao sa dokumentacijom koju mi je dao direktor policije, zahtevu ove grupe „Amadeus“ se izašlo u susret, kao i u mnogim drugim slučajevima snimanja različitih filmova ili raznih drugih stvari koje se često dešavaju, da se omogući snimanje nekih kadrova sa jedinicama Žandarmerije. Oko toga ne treba sada praviti nikakvu posebnu dramu“, kaže Dačić.

Pomenuti muzički spot se završava istom porukom koja je i glavni slogan predstojeće manifestacije: ”Bog i Žandarmerija čuvaju Srbiju”. U sekularnoj državi, među čijim je stanovnicima veliki broj ateista i pripadnika drugih naroda i religija, takav slogan upućen od jedne policijske jedinice čiji je zadatak da štiti državu i njene građane, nije prijatno zazvučao u baš svim ušima. Aktivistikinja iz Novog Pazara Aida Ćorović, koja predvodi organizaciju „Urban-IN“, ukazuje da je moralo mnogo više da se razmišlja o porukama koje se upućuju povodom manifestacije jedne državne službe.

„Pa lepo je da se neko uopšte setio da pita ateistu, Bošnjaka, Bošnjakinju i tako dalje, kako se uopšte oseća kada se jedna takva stvar pojavi javno i kada postane upadljiv i upečatljiv momenat. Pre svega što se radi o Žandarmeriji, što se radi o instituciji koja bi trebalo da bude institucija svih nas, da čuva sve nas... Ali, bojim se da smo mi odavno oguglali i otupeli na takve stvari. Nas zaista, kao građane ove potpuno uništene zemlje, svakodnevno bombarduju desetine svakojakih gluposti koje ne bi mogli da prođu u jednoj normalnoj, demokratskoj zemlji“, rekla je Aida Ćorović.

Slogan koji prati predstojeći Dan Žandarmerije, postao je predmet i satiričnih komentara. Tako je beogradski portal www.njuz.net objavio naslov: „Žandarmerija će na pokaznoj vežbi izvesti simulaciju spasavanja Srbije uz pomoć Boga“.
XS
SM
MD
LG