Dostupni linkovi

Potpisan sporazum, vlada 23. jula


Lideri SNS, SPS-PUPS-JS i URS potpisuju koalicioni sporazum, 10. jul 2012.
Lideri SNS, SPS-PUPS-JS i URS potpisuju koalicioni sporazum, 10. jul 2012.
Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, PUPS, Jedinstvena Srbija i Ujedinjeni regioni Srbije potpisali su Sporazum o formiranju parlamentarne većine što je osnov za formiranje vlade. Mandatar Ivica Dačić najavljuje izbor vlade u parlamentu za 23. jul.

Mandataru Ivici Dačiću za razliku od neuspelog pokušaja Borisa Tadića moglo bi da pođe za rukom da formira vladu. Potpisani dokument nije sporazum o novoj vladi, "nego sporazum za jaku i pravednu Srbiju“, poručio je Dačić.

„Srbiju koja će biti istovremeno i na evropskom putu, ali i Srbiju koja će štititi svoje nacionalne i državne interese, Srbiju koja će razvijati tržišnu privredu, ali će se njena politika zasnivati i na onome što piše u Ustavu, a to je da je Srbija osim što je država vladavine prava i država socijalne pravde“, rekao je mandatar.

(VIDEO: Potpisivanje sporazuma)


Na 13 strana sporazuma navodi se da će biti uloženi maksimalni napori za dobijanje datuma za početak pregovora za članstvo u EU, kao i da Srbija neće priznati Kosovo, ali da će se zalagati za normalizaciju života svih građana koji žive na Kosovu. Dobri odnosi sa susedima biće takođe jedan od ciljeva vlade. Navode se i borba protiv korupcije i kriminala, reforma državne uprave, profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima, decentralizacija, regionalni razvoj i sloboda medija.

„I što je posebno važno za SNS, to je žestoka borba protiv korupcije i kriminala, to je jedan od ključnih razloga zbog kojih ulazimo u ovu vladu i mi ćemo na tome insistirati. Ukoliko taj posao budemo mogli da ostvarimo mislim da bismo učinili veliku stvar za Srbiju. Ako ne budemo, nismo na vlasti rođeni, nismo za fotelje prikovani i lako odatle možemo da se sklonimo“, rekao je lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Nova lica u ministarstvima?

Predsednik URS-a Mlađan Dinkić, koji će u još jednom mandatu po svemu sudeći, biti zadužen za finansije najavio je da će prva dva poteza vlade biti program antikriznih mera za privredu i program fiskalne konsolidacije.

„Te dve stvari će se paralelno doneti jer moramo pomoći i privrednicima jer od njih živi čitav narod Srbije, ali moramo napraviti i ozbiljne rezove na rashodnoj strani budžeta i pre svega smanjiti birokratiju, ukinuti nepotrebne agencije, ukinuti nepotrebne parafiskalne namete i takse, i omogućiti ljudima da lakše dišu i bolje žive,“ obećava Dinkić.



Nova vlada, koju Dačić obećava 23. jula imaće 15 resora i oni će biti podeljeni po formuli osam za SNS, pet koaliciji SPS-PUPS-JS i dva URS-u. Do tada uslediće javnosti najinteresantniji deo dogovora o personalnim rešenjima. Pažnja domaće javnosti i zebnja međunarodne usmerena je na ljude koji će biti postavljeni na čelo ključnih resora u vladi, ali i institucija poput, recimo, bezbednosnih.

Vučić nagoveštavajući da će se na čelu ministarstava za koja će biti zadužen SNS možda naći i nestranačke ličnosti obećava da će svi ljudi u Srbiji biti pozitivno iznenađeni.

“To će uglavnom biti lica koja vam nisu dosadila kao moje”, tvrdi on.

I dok se u javnosti spekuliše da je mesto šefa diplomatije ponuđeno Leonu Kojenu, nekadašnjem savetniku bivšeg predsednika države Borisa Tadića i Milici Delević, direktorki vladine Kancelarije za evropske integracije neki su već sigurni u ministarsko mesto, poput Velimira Ilića, lidera Nove Srbije i koalicionog partnera naprednjaka.

On kaže da će biti ministar i da će raditi nešto slično što i u vladi Vojislava Koštunice kada je bio ministar za kapitalne investicije.

„Ali ne u onom obliku, ne bih vam pričao pošto personalno nismo radili, ali radiću deo onoga što sam radio u kapitalnim investicijama, jedan deo toga“, rekao je Ilić.

Stranke koje će činiti novu vladu Srbije u Skupštini Srbije imaju 131 poslanika. Analitičari ocenjuju da će dugovočenost vlade zavisiti od načina dva rešenja - za ekonomsku situaciju i za Kosovo, od kojeg zavisi napredovanje ka EU.
XS
SM
MD
LG