Dostupni linkovi

Da li će vlasti imati sluha za novi val kritika


Milo Đukanović i Igor Lukšić, bivši i sadašnji premijer Crne Gore, 2011.
Milo Đukanović i Igor Lukšić, bivši i sadašnji premijer Crne Gore, 2011.
Crnogorska štampa osvanula je sa dva izvještaja relevantnih međunarodnih organizacija koje se bave prilikama na Balkanu u kojima se negativno ocrtava politička i medijska scena u Crnoj Gori.

Kako je u analizi crnogorskih političkih prilika nakon povlačenja Mila Đukanovića sa premijerske funkcije ocijenila njemačka Fondacija Fridrih Ebert, njegov nasljednik Igor Lukšić donio je osvježenje ali kod svih teških političkih pitanja nije skrenuo sa kursa svog prethodnika.

Uticajna njemačka fondacija Crnu Goru opisuje kao “polukonsolidovanu demokratiju” koju bivši premijer Đukanović, poput Vladimira Putina u Rusiji, drži u čeličnom zagrljaju, primarno orjentisan na zgrtanje privatnog bogatstva. Alternativu za rješenje problema društva, kako se ističe, ne nudi posvađana opozicija.

Baveći se medijskom situacijom u Crnoj Gori, takođe uticajna medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO) sa sjedištem u Beču, konstatuje kako je najveća prijetnja slobodi medija pritisak političara i biznismena, ali i to što predstavnici medija potkopavaju sopstveni kredibilitet rivalstvom, ličnim odnosima i
Uticajna njemačka fondacija Crnu Goru opisuje kao “polukonsolidovanu demokratiju” koju bivši premijer Đukanović, poput Vladimira Putina u Rusiji, drži u čeličnom zagrljaju.
animozitetima.

Podgorička štampa objavila je u srijedu i izvještaj Američke organizacije za strateške analize “Stratfor” o prilikama na Balkanu još iz 2009., koji je objavljen na internet sajtu Vikiliks. Kao posebno interesantan izdvaja se put Crne Gore ka EU, koju je, kako naglašava Stratfor, čitavu zahvatio organizovani kriminal, uključujući i Vladu kojom je tada upravljao Milo Đukanović.

Takve analize za Momčila Radulovića iz nevladine organizacije Evropski pokret u Crnoj Gori nijesu nikakva novost.

"Čini mi se da se mnogo više u međuvremenu izmjenila naša percepcija takvih izvještaja jer je i u našim medijima i u javnosti ovakvih izvještaja u ranijem periodu bilo manje ili su bili manje naglašeni, dok vidimo da je sada trend drugačiji i da se takve vrste izvještaja mnogo više potenciraju nego što bio ranije slučaj. Bez obzira ko su bili izvori, kakva je bila osnova za takvu vrstu zaključivanja, poruke su sasvim jasne", kaže Radulović.

Polemisanje ne vodi ničemu

Milan Radović iz nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava takođe misli da je sličnih ocjena sa respektabilnih inostranih adresa o crnogorskim dostignućima u poštovanju prava i borbi protiv kriminala i korupcije bilo i ranije.

"Međutim, ono što je sada možda bitnije, prije svega za naš proces pristupanja EU jeste da se svim tim analizama konalčno od Crne Gore traže
Milan Radović
Milan Radović
konkretne odluke, potezi i konkretne akcije. Iz godine u godinu smo imali ukazivanja na te negativne pojave, a u praksi se od toga vrlo malo dešavalo. Sada je konačno došlo vrijeme da crnogorske vlasti zaista učine maksimum napora da se to stanje počne mijenjati i prevazilaziti", ocjenjuje Milan Radović.

Upravo to je ključno pitanje - da li će crnogorske vlasti imati sluha za novi val kritika koji stiže sa važnih međunarodnih adresa,uzimajući u obzir dosadašnju praksu dovođenja u pitanje validnosti sličnih izvještaja i kredibiliteta njenih autora?

"Mislim da bi Vlada trebalo da dobro analizira sve što je napisano, a ne samo da se lobira radi stvaranja neke povoljnije slike na osnovu čisto novog stepena saradnje sa tim institucijama, već na osnovu rezultata koje ćete onda prikazati datim institucijama koje stoje iza takvih izvještaja. To je, čini mi se, najbolji put da onda te institucije sjutra donesu mnogo bolje zaključke. Ne vidim drugi put osim toga. Polemisanje i dovođenje u pitanje kredibiliteta autora mislim da je to relikt nekih ranijih vremena i mislim da tome nema više mjesta", smatra Momčilo Radulović.

Slično razmišlja i Milan Radović:

"Ako naše vlasti ne shvate da moraju da promjene takvu praksu, mislim da će to donijeti dodatne negativne poene na putu do EU i prosto je negdje očekivano da građani iskažu svoj bunt i da ga pokažu na nekim narednim izborima. Sadašnja vlast, prije svih premijer Igor Lukšić, još ima otvorenu ruku svih struktura u društvu pa i NVO. Ta ruka, međutim još nije prihvaćena i to zabrinjava."
XS
SM
MD
LG