Dostupni linkovi

Objedinjuju se sukobljene akademije, ukida se DANU


Crnogorska zastava - ilustracija
Crnogorska zastava - ilustracija
Predlogom Zakona u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti biće ukinuta Dukljanska akademija nauka i umjetnosti, a njeni članovi uz određenu proceduru će preći u Crnogorsku akademiju iako između te dvije akademije postoji dugogodišnji politički i ideološki sukob.

Ovaj Vladin predlog, kojim se želi objediniti naučni potencijal u Crnoj Gori, naišao je na oštar otpor dijela javnosti i same Crnogorske akademije koja je nedavno tražila podršku u Beogradu od Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Sanja Vlahović, ministarka nauke: Crna Gora kao fizički mala država ima relativno mali kapacitet u fizičkom obimu u odnosu na druge naučno istraživačke zajednice, te s toga smatramo da je opravdana strategija Vlade da svoj naučni potencijal akumulira.
Skupštinski odbor je ocjenio da je Vladin predlog zakona o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti usklađen sa Ustavom, a cilj koji Vlada Crne Gore želi da postigne novim zakonom je između ostalog sinergija naučnog potencijala koji postoji kako u Crnogorskoj tako i u Dukljanskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Ministarka nauke Sanja Vlahović je najavila da će nakon usvajanja novog Zakona prestati da postoji Dukljanska akademija, a njeni članovi će uz određenu proceduru pristupiti Crnogorskoj akademiji.

"Kao fizički mala država ima relativno mali kapacitet u fizičkom obimu u odnosu na druge naučno istraživačke zajednice, te s toga smatramo da je opravdana strategija Vlade da svoj naučni potencijal akumulira, jer on jedino akumuliran može imati sinergetski efekat", smatra Vlahović.

Opozicione stranke se oštro protive da članovi Dukljanske akademije, posredstvom novog zakona, pređu u Crnogorsku akademiju. Za opozicuju je Dukljanska akademija nevladina organizacija i da se ne može ni u kom smislu dovoditi u istu ravan sa jedinom priznatom Crnogorskom akademijom.

Veluizar Kaluđerović iz opozicione Socijalističke narodne partije kaže da se ne zna koliko ima članova Dukljanske akademije koji bi prešli u Crnogorsku.

"Koja institucija u Crnoj Gori ima oficijelne podatke o tome ko su akademici NVO Dukljanska akademija nauka i umjetnosti? Dakle, ključni uslov da se po automatizmu stekne status akademika CANU jeste da se donese potvrda jedne NVO da su pojedine individue akademici DANU", kazao je Kaluđerović.

Internacionalizacija pitanja: CANU tražila pomoć od Srpske akademije

Od svog osnivanja CANU je bila i ostala pod dominantnim uticajem Srpske akademije nauka i umjetnosti. Upravo iz tog razloga, smatrajuci CANU instrumentom Beograda u srbizaciji Crne Gore grupa intelektualaca je 1998. godine osnovala Dukljansku akademiju nauka i umjetnosti.

Kada je prije mjesec dana, država, nakon skoro 15 godina paralelnog funkcionisanja dvije akademije, odlučila da donošenjem novog Zakona objedini dvije akademije uslijedile su oštre reakcije CANU koja je pomoć u zadržavanju postojećeg statusa zatražila od Srpske akademije.
Zgrada SANU u Beogradu - ilustracija
Zgrada SANU u Beogradu - ilustracija

Na sastanku koji je krajem decembra održan u Beogradu Srpska akademija je obećala punu podršku Crnogorskoj, a u kampanju se prije dva dana uključio i mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije koji je poručio da država Crna Gora tlači i ponižava institucije kao sto su CANU i crkva.

Podsjetimo, neke od aktivnosti CANU direktno su se kosile sa državnim odlukama poput njihovog zalaganja protiv crnogorskog jezika, zalagali su se za potapanje rijeke Tare, a kao kuriozitet ostaće upamćeno da su godinama najvišim islamskim poglavarima čestitali Božić.

Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista je posebno nezadovoljan što je čelnik Crnogorske akademije podršku tražio od Srpske akademije.

"Ovo pitanje je čak i internacionalizovano. Umjesto da se bavimo unutar svoje zemlje propisima kojima uređujemo propise u njoj mi u pomoć zovemo strance da nam oni uređuju stvari u matičnoj državi", kazao je Vuković.

Sukob između dvije akademije je toliko dubok da je za Emila Labudovića nezamislivo spajanje jer kako je rekao ne zna na kojim će zajedničkim projektima oni raditi.

"Ne vodite računa o posljedicama primjene ovoga zakona. O tome šta će se desiti šta će se desiti sjutra kada se desi fuzija ove dvije akademije. Ovi ove u naučnom pogledu ne priznaju, ovi ove ne priznaju ni u političkom pogledu. Jedan od čelnika i budućih akademika iz DANU, Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti nazva prije neki dan na Javnom servisu - tzv. akademijom i servisom, isturenim odjeljenjem Srpske akademije nauka i umjetnosti", kaže Labudović.

Milorad Vuletić iz DPS-a je u potpunosti za usvajanje novog zakona i objedinjavanje svih potencijala, ali i on ima dilemu da li će dukljanski akademici biti primljeni u CANU.

"Uvijek ću se zalagati da se članovi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti biraju i postaju oni kojima je prvo država na prvom mjestu i svoj naučni i lični i svaki drugi potencijal ulože u razvitak toga društva i te države", poručio je Vuletić.
XS
SM
MD
LG