Dostupni linkovi

Ko je manipulisao listingom Šarićevih poziva


Sporni listing
Sporni listing
Afera “listing” koja se odnosi na objavljivanje listinga telefonskih razgovora optuženog krijumčara kokaina Darka Šarića kada je navodno razgovarao sa visokim državnim funkcionerima, dobija novu dimenziju.

Na osnovu izjave specijalnog tužioca Đurđine Ivanović koja je u ponedjeljak uveče saopštila da je nesporno utvrđeno da nije bilo komunikacije između premijera Igora Lukšića i ministra vanjskih poslova Milana Roćena sa odbjeglim narko bosom Šarićem, i stava tužilaštva da objavljeni listinzi potiču iz Uprave policije, a da su naknadno dopisani i manipulisani poslati medijima, otvoreno je niz pitanja o tome ko je iz Uprave policije manipulisao listingom Šarićevih poziva.

Takođe se postavlja pitanje koje su sve institucije bile u posjedu tih listinga, kakvi se interesi prelamaju preko objavljivanja lažnog listinga i da li je Šarić praćen 2008. godine, a potom nestao nakon zaplijene kokaina u akciji „.Balkanski ratnik“.

Afera „listing“ je ozbiljan pokušaj diskreditacije državnog vrha. Povezivanje premijera i vodećeg ministra sa kriminogenim grupama ne treba posmatrati potpuno izvan konteksta namjere da se kompromituje pregovaračka pozicija zemlje o kojoj Brisel treba da se izjasni, kaže Aleksandar Zeković član Savjeta za kontrolu rada policij.

On vjeruje da tužilaštvo preduzima radnje na identifikaciji autora falsifikata i onih koji su zloupotrijebili službveni položaj

"Zato svi koji učestvujemo u ovoj debati dužni smo da budemo oprezni pri davanju izjava i pustiti tužioca da brzo i efikasno odradi svoj dio posla. Ne treba da prejudiciramo još uvijek odgovornu osobu i mislim da tužilac u ovom trenutku nije označio policiju kao isključivu metu. Radi se o građi, mislim konkretno na formate listinga koja je bio predmet i obavještajne razmjene i
koja je bila u posjedu drugih subjekata i istražnih organa. Možda su upravo na materijalu manipulisala lica koja su bila bliska istrazi. Ne treba isključiti ni tu mogućnost", kazao je Zeković.

Član skupštinskog odbora za bezbjednost Predrag Bulatović kaže da je suštinsko pitanje ko su inspiratori objavljivanja listinga.

Specijalni tužilac Đurđina Ivanović je pokrenula niz pitanja stavom da su listinzi potekli iz Uprave policije, a nije zaustavila istragu, zbog čega joj Bulatović odaje priznanje.

"Ona se personalno legitimisila da može da bude jedna od osoba koja može da vodi borbu koja je potrebna protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ja postavljam pitanje šta je bio cilj sa listinzima inspiratora i inicijatora? Ko su oni ja vjerujem da su oni u Crnoj Gori i da na žalost mi ulazimo u fazu snažnih obračuna unutar vlasti a unutar vlasti i onih koji su povezani sa mafijaškim krugovima. Znači, nije riječi o dokumentu koji je došao iz vana nego iz Uprave policije i ta istraga odmah treba da krene od strane državnih organa ka Upravi policije i tu svoje mjesto, ja mislim da svoje mjesto mora da nađe i Odbor za odbranu i bezbjednost", naveo je Bulatović.

Lukšić na potezu

Oba sagovornika očekuju i od premijera Lukšića da naloži internu sistemsku provjeru koja bi trebalo da ide u nekoliko pravaca.

"Prije svega da otkloni sumnju da nije zakazala Agencija za nacionalnu bezbjednost i da je učinila sve što je mogla da se suprotstavi prikrivenoj
Igor Lukšić i Milan Roćen na konferenciji za novinare povodom listinga objavljenih u "Danu", 4. decembar 2011.
Igor Lukšić i Milan Roćen na konferenciji za novinare povodom listinga objavljenih u "Danu", 4. decembar 2011.
djelatnosti drugih obavještajnih službi. Onda je neophodno utvrdi odgovornost konkretnih policijskih službenika koji su bili u posjedu formata listinga i da se provjeri da li je po srijedi teška povreda službenog položaja. Očekujem da se policijski službenici eventualno odgovorni za ovaj čin momentalno udalje iz policijske organizacije i krivično procesuiraju. Ovaj događaja se zbog ukupnog kredibiliteta crnogorskog bezbjednosnog sektora nije smio desiti i treba napraviti jasnu razliku između prava javnosti da sve zna i eventualne manipulacije sa političkom pozadinom", kaže Aleksandar Zeković.

Predrag Bulatović očekuje od Lukšića da pozove na odgovornost državnih službenika.

"On je na potezu da realizuje obećanja koja je dao da preduzme mjere odgovornosti prema činovnicima kojima je on nadređen. Oni nijesu bilo ko, to su oni koje Vlada postavlja. Tužilac ima svoj stav da je ovo došlo iz Uprave policije i da treba da se realizuje istraga. Ja mislim da treba vidjeti i pokušaj razvodnjavanja svega toga iz stava Uprave policije da su oni partnerskim službama to dostavili i da se to sada pokušava razvodniti na neke moguće zemlje van Crne Gore i njihove službe, odnosno da su dostavili tužilaštvu, što je poznata opstrukcija Uprave policije", kazao je Bulatović.

U posljednjem saopštenju za javnost Uprava policije je odbacila kao netačne i neosnovane špekulacije da je listing telefonskih razgovora Darka Šariča falsifikovan u Upravi.

„Uprava policije ne može precizno reći kada će osoba ili osobe koja je ili koje su u listing unijele netačne podatke biti identifikovane, ali može potvrditi da se radi na utvrđivanju istine“, navodi se u saopštenju.

Uprava policije navodi u saopštenju da su listinzi dostavljani partnerskim službama van Crne Gore, a o čemu postoji dokumentacija i ne može isključiti mogućnost da su listinzi plasirani sa neke od tih adresa na koje su dostavljani, navodi se u saopštenju Uprave policije.
XS
SM
MD
LG