Dostupni linkovi

Odlazak Berluskonija kraj bolne faze, Monti mandatar


Bivši italijanski premijer Sivio Berluskoni podnosi ostavku, snima sa tv-a, 13. novembar 2011.
Bivši italijanski premijer Sivio Berluskoni podnosi ostavku, snima sa tv-a, 13. novembar 2011.
Ostavkom premijera Silvija Berluskonija završena je politička karijera najvećeg skandal-majstora u posleratnoj istoriji Italije.

Ali uprkos brojnim aferama i gafovima, suđenjima za korupciju i seks sa maloletnicama, tri puta je pobedio na izborima i od 17 godina koliko se bavi politikom, deset je proveo na vlasti.

Berluskoni izjavio je danas da je ponosan na svoj rad tokom ekonomske krize i da bi želeo da ponovo bude na putu vlade.

"Ponosan sam na ono što smo uspeli da uradimo tokom ove tri i po godine označene međunarodnom krizom bez presedana u istoriji", napisao je Berluskoni u pismu lideru vanparlamentarne partije Desnica Frančesku Storačeu.

"Delim vaša uverenja i nadam se da ćemo zajedno ponovo biti na vladinom putu", naveo je on.

On je ocenio da je izgubio apsolutnu većinu u parlamentu zato što je "na kraju u parlamentu prevladala logika malih ucena i otpadnika, što su stare mane italijanske politike".

Berluskoni je time napao predsednika Predstavničkog doma Đanfranka Finija, bivšeg saveznika koji je pre godinu dana prešao u opoziciju.

Dok je evro zavisio od Berluskonija, izgledi su mu bili maleni. On se rado predstavljao kao liberalni reformator, ali pod njim Italija nije uspela da napusti model koji se devalvacijama lire borio protiv inflacije i stagnacije ili pada proizvodnje.

Novi premijer i 17 sastanaka

Od 2001. do 2010. u Italiji je privreda rasla sporije od ijedne države u svetu osim Haitija i Zimbabvea.

Bez Berluskonija Italija ima izgleda. Njen dug je velik, ali stabilan. Ona nije doživela građevinski bum niti s njime povezan kreditni bum. Italijani su dobre štediše, tvrdi Ekonomist.

Istovremeno, dojučerašnji italijanski premijer kaže da je ponosan na svoj rad tokom ekonomske krize i da bi želeo da ponovo bude na putu vlade.

"Ponosan sam na ono što smo uspeli da uradimo tokom ove tri i po godine označene međunarodnom krizom bez presedana u istoriji", kaže Berluskoni.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano imenovao je Marija Montija, bivšeg evropskog komesara i profesora ekonomije, za mandatara za sastav nove vlade Italije.



"Senatoru Mariju Montiju poveren je zadatak da sastavi novu vladu", rekao je portparol predsednika novinarima.

Predsednik Napolitano je ceo dan vodio maratonske razgovore sa parlamentarnim liderima o formiranju nove tehnokratske vlade, prenose agencije.

Napolitano je u nedelju održao ukupno 17 sastanaka sa liderima stranaka i važnijim političarima o formiranju vlade.

Berluskonijeve neprimerene izjave

Berluskonijeve neprimerene izjave i šale

Donedavni premijer Italije Silvio Berluskoni, koji je podneo ostavku posle 17 godina dominacije političkom scenom, ostaće upamćen i neprimerenim izjavama i šalama koje su ga često dovodile u nevolje.

Komentarišući stanje u italijanskoj privredi, Berluskoni je u novembru ove godine rekao da živeti u Italiji znači živeti u jednoj prosperitetnoj zemlji, u kojoj se ni po čemu ne oseća ozbiljna kriza.

"To vidimo u svim prilikama, prodaja nije opala, restorani su puni, problem je naći mesto u avionu, mesta za odmor su prebukirana tokom produženog vikenda", naveo je Berluskoni.

U oktobru je Berluskoni predložio da se njegova vladajuća partija "Narod slobode" preimenuje u "Napred mačkice!" (Forca Gnoča!).

U jednom od prisluškivanih razgovora, koje su mediji objavili, on se u septembru hvalio kako mora da odbije mlade žene koje u redu čekaju ispred njegovih vrata, prenosi Rojters.

Na jednom sajmu motorcikala u Milanu, novembra prošle godine, Berluskoni je izjavio da se "ponekada zagleda lepoj devojci u lice" i da je to bolje nego da je homoseksualac.

Neprimjerenu izjavu dao je i u aprilu 2009. godine, kada je posetio preživele u zemljotresu koji su bili smešteni pod šatorima.

"Na ovo bi trebalo da gledaju kao na vikend proveden na kampovanju", kazao je tada.

Berluskoni je za tek izabranog američkog predsednika Baraka Obamu u novembru 2008. godine rekao da je "zgodan, mlad i preplanuo".

Poznat i po tome da je sebe nazivao "Isusom Hristom politike", Berluskoni je govorio da je jedino Napoleon mogao da uradi više od njega, ali da je on "definitivno viši".

Ostaće poznat i po izjavi o Musoliniju za koga je rekao da je "bio benigan" i da nikoga nije ubio, već je samo "slao ljude u egzil".

Tokom grupnog fotografisanja na jednom neformalnom samitu EU u Španiji u februaru 2002. godine, Berluskoni je postavio dva prsta iznad glave španskog ministra spoljnih poslova Žozefa Pikea.

Berluskoni je pre 10 godina izazvao bes muslimanskog sveta kada je rekao da bi Zapad trebalo da bude svestan svoje superiornosti. On je tada rekao da na Zapadu postoji sistem vrednosti koji ljudima nudi prosperitet i garantuje poštovanje ljudskih prava i veru, dok "takvo poštovanje ne postoji u islamskim zemljama".
XS
SM
MD
LG