Dostupni linkovi

Skoplje: Sukobi i hapšenja, povrijeđeni novinari i demonstranti


Sukobi demonstranata i policije u Skoplju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Sukobi demonstranata i policije u Skoplju

U Skoplju su u srijedu uveče drugu veče zaredom održane demonstracije kojim građani traže ostavku predsjednika Gjorga Ivanova zbog odluke da amnestira političare umiješane u aferu o prisluškivanju prijetnja bezbjednosti u zemlji.

Medijatori za makedonsku političku krizu, članovi Evropskog parlamenta Ivo Vajgl, Richard Howitt i Eduard Kukan ocijenili su da je predsjednička odluka prijetnja bezbjednosti u zemlji, dok je opozicija zatražila od Sobranja opoziv predsjednika.

Nekoliko demonstranata i aktivista je uhapšeno u Skoplju, a ima i povrijeđenih građana i novinara u policijskoj akciji potiskivanja demonstranata koji su prethodno demolirali kancelariju predsednika Ivanova i gađali kamenjem i stolicama Ministarstvo pravde.

Policija je razbila demonstrante koji su uzvikivali "Nema pravde, nema mira".

Ispred Sobranja i ispred sjedišta opozicione SDSM održan je i kontra-protest u znak protivljenja aboliciji lidera SDSM-a Zorana Zaeva i bivšeg šefa tajne policije Zoran Veruševskog.

Evropski poslanici Vajgl, Kukan i Howitt, koji su sa evropskim komesarom Johannesom Hahnom 2015. imenovani za medijatore u razgovorima političkih predstavnika u Makedoniji o rješenju krize, smatraju da odluka o amnestiji "potkopava vladavinu prava i povećava osjećaj nekažnjivosti među onima koji su pod istragom tužilaštva i specijalnog tužioca".

„Zabrinuti smo da novi razvoj događaja predstavlja dodatni veliki rizik po stabilnost zemlje i željene evroatlantske integracije i evropske perspektive“, saopšteno je nakon susreta trojice parlamentaraca i evropskog komesara u srijedu.

Oni su pozvali glavne političke stranke “da rade zajedno u interesu građana i vrate se primjeni Sporazuma iz Pržina, kao jedinom načinu za rješenje krize”.

“Sporazum iz Pržina mora biti potpuno poštovan, uključujući sve odredbe koje se odnose na zaštitu i jačanje vladavine prava u zemlji i osiguranje održavanja vjerodostojnih prijevremenih parlamentarnih izbora“, saopštili su.

Ponovo suzvac na izbjeglice u Idomeniju

Granice ostaju zatvorene za migrante
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Dok je politička kriza u zemlji aktuelizovana, makedonski zvaničnici nastavljaju svoje državne aktivnosti. U okviru Procesa Brdo Brioni u Makedoniji su se sa predsjednikom Ivanovim sastali hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Slovenije Borut Pahor i posjetili izbjeglički kamp "Vinojug".

Makedonska policija u srijedu je ponovo bacila suzavac na migrante u domeniju, a incident na makedonsko-grčkoj granici dogodio se tokom posjete predsjednika Makedonije, Slovenije i Hrvatske prihvatnom centru u Đevđeliji koji je udaljen nekoliko stotina metara.

Suzavac i šok bombe makedonska policija upotrebila je kako bi zaustavila nekoliko desetina izbjeglica koje su, koristeći ćebad, pokušale da pređu preko bodljikave žice postavljene sa grčke strane granice.

Za sada nema podataka o povrijeđenima u ovom incidentu na zatvorenom graničnom prelazu Idomeni.

Medijatori su naveli kako su i "dalje otvoreni za raspravu s političkim liderima o načinima za prevazilaženje posljednjih zabrinjavajućih koraka unazad, kako bi se osigurala puna provedba Sporazuma iz Pržina, u korist građana Makedonije".

Opozicioni Socijaldemokratski savez je u Sobranju podnio zahtjev za opoziv predsjednika države Gjorga Ivanova poslije njegove odluke objavljene u utorak da prekine sve krivične postupke protiv političara koji su povezani sa političkom krizom i aferom o prisluškivanju.

Koordinator te poslaničke grupe Goran Sugareski je rekao da je Ivanov izvršio državni udar i zadao smrtonosni udarac dogovoru iz prošle godine.

"Zato tražimo da Sobranje Republike Makedonije bude sazvano zbog pokretanja postupka o utvrđivanu odgovornosti Gjorga Ivanova. Pozivamo sve parlamentarne partije da podrže ovu inicijativu i da preduzmu korak ka vraćanju ustavnog poretka u Makedoniji", naveo je.

Sugareski je dodao da je inicijativu do sada potpisalo 37 poslanika.

Iz kabineta predsjednika parlamenta Trajka Veljanoskog informišu da poslije raspuštanja Sobranja 7. aprila on nema ni ustavnih ni zakonskih mogućnosti da sazove sjednicu. U situaciji kada je parlament raspušten Ustav predviđa da se hitna sjednica moze sazvati samo u slučaju vojne opasnosti ili vanrednog stanja, odnosno prirodne nepogode ili epidemije, navodi se u saopštenju.

U vladajućoj VMRO DPMNE kažu da rade pravne analize o svemu što se dešava i navode da su "frapirani i iznenađeni posljednjom odlukom Ivanova".

U međuvremenu, građanski pokret “Protestiram” uputio je proglas o ujedinjenju svim slobodoljubivim snagama u društvu, u kome se poziva na protest svake večeri, sa ciljem, kako kažu,"oslobađanja od korumpiranih despota koji su nas doveli do ivice kompletne propasti".

Na protestima se traži izbor ekspertske vlade koja bi pripremila teren za fer izbore, ostavku predsjednika države i suspendovanje započetog procesa raspisivanja parlamentarnih izbora.

(VIDEO: Jajima na predsjedničku kancelariju)

Skoplje: Jajima na predsjedničku kancelariju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Lider najveće partije Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije Albanaca (DUI), Ali Ahmeti zatražio je od Ivanova da povuče odluku o aboliciji, dok je bivši predsjednik i premijer Makedonije Branko Crvenkovski odluku o aboliciji nazvao "antidemokratskom, antipravnom i antidržavnom".

Ne prestaju ni reakcije stranih političara i diplomata.

Abolicija bez potrebnog sudskog procesa štiti korumpirane političare i njihove saradnike. Ostavite Specijalno javno tužilastvo i sudove da rade svoj posao”, napisao je američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli na svom Twitter profilu.

Njemačka vlada je saopštila da je duboko zabrinuta zbog najave o aboliciji. Zvanični Berlin očekuje da princip vladavine prava poštuju svi.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, politički saveznik predsjednika Ivanova, nalazi se među onima koji su na meti istraga, zajedno sa bivšom ministricom unutrašnjih poslova Gordanom Jankulovskom i bivšim šefom obavještajne službe Sašom Mijalkovim. Istraga se vodila i protiv opozicionog lidera Zorana Zaeva koji je i otkrio aferu tajnih snimanja i prisluškivanja.

Agencija AFP konstatuje da je odluka predsjednika Ivanova da obustavi sve istrage zapravo produbila umjesto smirila krizu.

Njemačka DPA konstatuje da je potez Ivanova bio iznenađujući i šokirao opoziciju te izazvao proteste u Skoplju.

Reuters navodi da je da je odluka makedonskog predsjednika o opraštanju svim zvaničnicima umiješanim u skandal prisluškivanja i masivnu korupciju izazvala opoziciju da traži njegovu ostvaku jer tim potezom izveo “puč”.

Makedonija, siromašna balkanska zemlja od dva miliona ljudi na prvoj je liniji fronta u balkanskoj izbjegličkoj krizi; u haosu je od kako je opozicija u februaru prošle godne optužila premijera Nikolu Gruevskog i šefa obavještajne službe Sašu Mijalkova da su organizovali snimanje i prisluškivanje oko 20.000 ljudi, navodi Reuters.

Ta agencija procjenjuje da će odluka Ivanova prije produbiti krizu nego je smiriti i naglašava da je lider Socijaldemokrata Makedonije Zoran Zaev tražio ostavku predsjednika Ivanova.

Prijevremeni parlamentarni izbori u Makedoniji trebaju biti održani 5. juna, a predsjednik parlamenta Trajko Veljanoski ovih dana treba to i zvanično objaviti.

Opozicija je saopštila da će bojkotovati ove izbore zbog neispunjenih uslova o fer glasanju.

XS
SM
MD
LG