Dostupni linkovi

HDZ će "preživjeti" poraz, vjerovatno i Jadranka Kosor


Predsjednica i potpredsjednik HDZ-a, Jadranka Kosor i Vladimir Šeks nakon objavljivanja rezultata izbora, 4. prosinac 2011.
Predsjednica i potpredsjednik HDZ-a, Jadranka Kosor i Vladimir Šeks nakon objavljivanja rezultata izbora, 4. prosinac 2011.
HDZ je gotovo do nogu potučen na parlamentarnim izborima koji su u nedjelju održani u Hrvatskoj. I dok ozbiljniji analitičari ne dovode u pitanje političku budućnost stranke, mnogi se pitaju – hoće li ta stranka izabrati da je na sljedeće izbore vodi Jadranka Kosor koju za sada tek rijetki glasno prozivaju kao odgovornu za nedjeljni poraz.

Politika je nemilosrdna prema gubitnicima. Predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić koji je uspio dobiti svega jedan mandat najavio je da odlazi sa čelnog mjesta u toj stranci, a i prezimenjak premijerke u odlasku, predsjednik Hrvatske socijalno-liberale stranke Darinko Kosor stavio je svoj mandat na raspolaganje, nakon što stranka nije uspjela ući u Sabor.

Aktualnoj premijerki u odlasku i predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor to – čini se -
ne pada na pamet. Još u izbornoj noći za svoj poraz optužila je orkestriranu medijsku kampanju protiv HDZ-a, i odmah nakon toga najavila da je pred strankom velik posao – spremiti se za povratak na vlast na sljedećim izborima.

Mediji već mjesecima špekuliraju kako neki od najbližih suradnika rade Kosorici o glavi, međutim sada – nakon izbornog poraza – tek je predsjednik raspuštenog HDZ-ovog zastupničkog kluba Andrija Hebrang glasno rekao nešto što drugi možda misle u sebi.

“Uvijek je čelnik najodgovorniji – i za dobar i za loš rezultat”, kazao je on.

Sa druge strane, siva eminencija HDZ-a Vladimir Šeks Kosoricu i dalje vidi kao predsjednicu stranke, a sebe kao potpredsjednika. A kako se radi o čovjeku koji je politički preživio sukob s Tuđmanom početkom devedesetih i kumovao političkoj eliminaciji Ivića Pašalića početkom dvijetisućitih, njegove riječi nikako ne valja ignorirati.

Potresi i politički mir

I dok nitko ne dovodi u pitanje političku budućnost HDZ-a, procjene o političkoj budućnosti Jadranke Kosor su različite. Koautor knjige o Sanaderu, novinar “Novog lista” Dražen Ciglenečki kaže za RSE kako će se do izbora u HDZ-u
Jadranka Kosor glasa na izborima, Zagreb, 4. prosinac 2011.
Jadranka Kosor glasa na izborima, Zagreb, 4. prosinac 2011.
stranački dužnosnici i članstvo baviti jednom temom – kako se nakon gubljenja vlasti i privilegija koje uz nju idu za 4 godine vratiti na vlast, a onda vratiti i sve privilegije?

“Tko nam to može omogućiti? Može li nam to omogućiti Jadranka Kosor, žena koja je vrlo uvjerljivo izgubila izbore i sada ima 59 godina, dakle kada 2013. godine budu redovni parlamentarni izbori imat će 63 godine? Može li ona nama omogućiti povratak na vlast? To je pitanje koje će si svaki HDZ-ovac postavljati idućih tjedana i mjeseci do unutarstranačkih izbora”, kaže Ciglenečki.

Vladimir Šeks ne vidi svoju političku budućnost u HDZ-u bez Jadranke Kosor, pa se – boreći se za nju bori u stvari i za sebe, kaže kolega Ciglenečki. A što je sa ministrom zdravstva Darkom Milinovićem, koji je u Lici sa “kukurikavcima” izvukao neriješen rezultat, i koji inače ne krije svoje ambicije.

“Ako se sada ne kandidira za predsjednika, onda njegova politička karijera prestaje! Propustio je šansu. On se kao zamjenik predsjednice u ovoj situaciji mora kandidirati. Mora izići na izbore, jer - ako propusti priliku, propustio ju je za sva vremena. Može i izgubiti, ali je bar pokušao. Dakle, on će sigurno
pokušati, a vjerujem i da će se još nekoliko kandidata javiti i biti protukandidati Jadranki Kosor na unutarstranačkim izborima”, ocjenjuje Milinović.

Politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za RSE podsjeća da je HDZ ostao snažna stranka sa snažnim utvrdama u pojedinim dijelovima Hrvatske, i kaže kako ne očekuje neke velike potrese u toj stranci.

“Potrese su za sada najavili akteri koji zapravo ne mogu računati na neku ozbiljnu političku budućnost, a akteri koji kontroliraju političku scenu unutar stranke najavljuju politički mir”, kaže Gjenero.

Gjenero očekuje da će se HDZ sada koncentrirati na lokalne izbore za godinu i po, gdje će po njegovoj ocjeni, polučiti uspjeh.
XS
SM
MD
LG