Dostupni linkovi

Hawking: Bog ne postoji, a ja sam ateista


Stephen Hawking
Stephen Hawking

Stephen Hawking tvrdi da je ateista jer smatra da nauka nudi puno uvjerljivije objašnjenje nastanka svemira i da religijska uvjerenja nisu u skladu sa naučnim činjenicama.

"Prije nego što smo razumjeli nauku bilo je prirodno da vjerujemo kako je Bog stvorio svemir, ali nauka danas nudi puno uvjerljivije objašnjenje", rekao je poznati fizičar za španski El Mundo.

"Ono šta sam mislio pod 'znat ćemo um Boga' jeste to da ćemo mi, ljudi, znati sve što bi Bog trebao da zna kada bi postojao. Ali ne postoji, ja sam ateista", objasnio je Hawking.

Hawkingov odgovor došao je nakon novinarskog pitanja o njegovom odnosu prema religiji. Referenca na "um Boga" je Hawkingov način da razjasni svoj citat iz knjige "Kratka historija vremena" u kojoj je napisao da bi "spoznao um Boga kada bi objedinjeni set naučnih principa, kolokvijalno nazvan Teorija svega, bio otkriven".

Ovo nije prvi put da Hawkin izražava svoje religijski (ne)uvjerenje.

U intervjuu iz 2011. Hawking je za Guardian rekao da ne vjeruje u život poslije smrti nazvavši ga „bajkom za ljude koji se boje mraka“. U intervjuu iz 2007. Hawking je za BBC rekao da „nije religiozan na normalan način“ dodavši da vjeruje da je svemir vođen setom naučnih zakona.

"Bog je možda stvorio zakone, ali ih on definitivno ne krši", zaključio je Hawking.

XS
SM
MD
LG