Dostupni linkovi

Haverić: Zapad bi mogao ograničiti slobode ali ne i slobodu štampe


Tarik Haverić
Tarik Haverić

Politolog, publicista i profesor Tarik Haverić u intervjuu za RSE govori o tome šta se može očekivati nakon napada u Parizu, kako će zapadne zemlje reagovati u pravcu sprečavanja odlazaka na strana ratišta, ali i o tome hoće li se nakon terorističkog akta pojaviti dodatni oprez i ugroziti sloboda govora.

RSE: Gospodine Haveriću teroristički čin na novinare u Parizu tumači se kao napad na slobodu govora, mišljenja, ali i slobodu uopšte. Dijelite li ovaj stav?


Haverić: Sloboda govora u svijetu se obično vezuje za stav države, a ovaj napad nije napad države na medije, nego napad ljudi koji su odlučili da iz bilo kojih razloga napadnu novine, kao što su ranije napadali metroe, nebodere... Ne znam ništa što bih mogao reći o slobodi medija u Francuskoj iz čina dvojice ili trojice terorista.

Iako će se središte reakcija ticati slobode medije i slobode izražavanja, mislim da se to ne može vezivati i gledati izvan napada terorista na bilo koje druge ciljeve. Neće uslijediti ništa što nije uslijedilo nakon napada u londonskom i madridskom metrou.

Pojačaće se kontrole, policija će dobiti neka ovlaštenja koja neće svima biti draga, organizacije za zaštitu ljudskih prava će, po običaju, protestovati protiv ograničenja ličnih sloboda koja nužno idu uz takve policijske akcije i zapadne demokratije će usavršavati svoje protokole na ovakve akcije a sloboda medija, koja na Zapadu postoji, neće biti ugrožena.

Naravno, postojaće individualni slučajevi redakcija i novinara koji će iz razloga opreznosti odlučiti da budu manje oštri ili da se manje eksponiraju, ali u uvjetima tržišta informacija, tržišta mišljenja, uvijek će se javiti neko drugi ko će se odvažiti da kaže ono što takvi iz opreza ne kazuju.

RSE: Sa obzirom na političku situaciju u Francuskoj, očekujete li porast nacionalizma, ali i antiislamskog raspoloženja širom Evrope?


Haverić: Kada je riječ o zapadnim zemljama u kojima se to dogodilo sasvim je sigurno da će antimuslimansko raspoloženje rasti. To uvijek dolazi nakon takvih slučajeva, a postoje teorije prema kojima ekstremisti svjesno i ciljano izazivaju takvo raspoloženje da bi one koji ne žele da im pristupe, uvjerili da je njihovo pravo mjesto s njima. Neki će na to nasjesti, neki neće ni po koju cijenu i biće u pravu, ali ništa od ovoga što se događa nije nešto što nije već viđeno.

RSE: Može li ovaj događaj promijeniti odnos EU u borbi protiv terorizma i donošenja zakona koji sprečavaju odlazak na strana ratišta?


Haverić: Mislim da će oni i dalje zvanično zabranjivati odlazak, ali da će postojati jaka tendendicija da oni te ljude ekspediraju sa željom da će oni tamo poginuti da se nikada ne vrate, jer ni sa tim ljudima - koji su negdje u Siriji i ratuju - nemaju problema dok god se oni ne vrate. Zabranjujući im to te zemlje slijede dogovor, ali kad dođe do ovakvih krinih situacija svaka zemlja razmišlja za sebe i njoj je stalo da se takvih elemenata zapravo riješi.

RSE: Evropska javnost je ranije imala rezerve oko jačeg angažmana zemalja na ratištima. Hoće li se to sada promijeniti?


Haverić: Kada je riječ o javnoj svijesti sigurno je da će kroz sve ove akcije solidarnosti koje se u Francuskoj izražavaju kroz frazu "Je suis Charlie" ili svi smo mi Šarli Ebdo, doći do određene polarizacije koja će nadilaziti i granice među državama i kulturama upravo zbog snage simbola koju je Šarli Ebdo imao u Francuskoj. Doći će do svojevrsnih polarizacija na protivnike slobode govora, na zagovornike zatvorenog društva, na zagovornike rigidnih kodova u ponašanju i onih koji toma ne pripadaju i koji to nisu.

RSE: Postoje i oni koji smatraju da je nakon protesta zbog ranijeg objavljivanja karikatura trebalo opreznije da se nastupi. Vreba li opasnost da se uvede neka vrsta ograničenja slobode medija?


Haverić: To je lična reakcija, a ne reakcija javnosti. Kada je riječ o tome da bi novinari i ta profesija trebalo da imaju u vidu različite senzibilitete i da se u tome rukovode, ja vas upozoravam da postoje različiti senzibiliteti, a ne samo islamski i svaki od njih se može naći uvrijeđen pisanjem i samo je pitanje u kojem momentu će odlučiti da na to reaguje. Realna opasnost postoji, nju ne treba potcjenjivati, ali bilo kakav kompromis koji bi išao, da kažemo niz dlaku tim ekstremistima, to ne dolazi u obzir.

XS
SM
MD
LG