Dostupni linkovi

Haški sud se sjeća masakra u Uzdolu


Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) obilježio je u ponedjeljak obljetnicu masakra stanovnika mjesta Uzdol u Bosni i Hercegovini koji se dogodio 14. rujna 1993. godine, tijekom sukoba Armije BiH i HVO-a (Hrvatsko vijeće obrane).

„Tijekom sukoba mnogi civili bosanski Hrvati su ubijeni. Napad je došao ubrzo nakon nasilja vojnika ARBiH u Grabovici, također naseljenoj bosanskim Hrvatima“, stoji u priopćenju u kojem je navedeno i da je za taj zločin optužen po zapovjednoj odgovornosti zapovjednik ARBiH Sefer Halilović, ali i da oslobođen nakon zaključka „da nije imao efektivnu kontrolu nad trupama koje su počinile zločine“.

U selu je ubijena 41 osoba, od čega većinom civili, prema nalazima ICTY-a – njih 25.

Haški sud je inače ustanovio – kako su ubojstva u Uzdolu „bila posebno okrutna“.

Anica Stojanović je bila sagnuta na zemlji kod svoje kuće kada joj je vojnik, koji je stajao tri metra od nje, ispalio hitac u glavu.“, stoji u zaključcima međunarodnog suda.

Osim podsjećanja na zločin u Uzdolu, ICTY je objavio na društvenim mrežama kratki video klip u kojem je opisan incident, sa svjedočenjem preživjelog mještana i strane novinarke, kasnijih svjedoka na Haškom sudu:

U priopćenju povodom obilježavanja zločina podsjećeno je i na ubojstva u Grabovici, gdje je prema zaključcima ICTY-a ubijeno najmanje 13 civila koji nisu sudjelovali u borbama, dok je broj ubijenih mještana višestruk.

Halilović optužio vojno-politički vrh BiH

Inače suci su u slučaju Halilović zaključili kako je borbeno naređenje za napad na Grabovicu izdao Zulfikar Ališpago, pod čijim je zapovjedništvom bila jedinica IX. Motorizirane brigade čiji su pripadnici izvršili zločin u tom selu. Vijeće je ocijenilo dokaze tužiteljstva - da je Ališpago bio podčinjen Haliloviću - nedovoljnim.

Zločin u Uzdolu su pak, prema zaključku haških sudaca, počinile snage pod zapovjedništvom Envera Buze, zapovjednika Samostalnog prozorskog bataljuna. Kao i u slučaju Ališpage, suci su zaključili - da nema dovoljno dokaza da je Buza bio podčinjen Haliloviću.

Haško tužiteljstvo, prema nalazima sudaca, nije uspjelo dokazati ni da je Halilović bio u mogućnosti kazniti počinitelje zločina u Grabovici i Uzdolu.

Halilović je inače u intervju-u haškom tužiteljstvu naveo kako je osobno više puta insistirao na provođenju istrage, no da ga je najviši politički i vojni vrh u državi ignorirao.

Podsjetimo, prošli tjedan Haški sud je objavio dokumentarni film o zločinima u srednjoj Bosni, među kojima je opisan i masakr u Uzdolui Grabovici.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG