Dostupni linkovi

Haški sud: Posebna internetska stranica o genocidu u Srebrenici


Netherlands - ICTY web site on Srebrenica genocide, undated
Netherlands - ICTY web site on Srebrenica genocide, undated

Haški kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pridružio se ovaj tjedan obilježavanju 20.godišnjice genocida u Srebrenici, pozvavši javnost da posjeti specijalnu internetsku (web) stranicu posvećenu procesuiranim slučajevima u vezi Srebrenice.

Na stranici se nalazi video-film, infografika broja prognanih i ubijenih, svjedočenja preživjelih, 5 osuđujućih slučajeva i 1 oslobađajuća presuda u vezi zločina, kao i govori vodećih ljudi Haškog suda i tužiteljstva, a u vezi međunarodnog procesuiranja.

Također su nude i opće informacije o kontekstu sukoba u bivšoj Jugoslaviji, interaktivna mapa zločina koje je istražio ICTY te nekoliko osnovnih informacijama o suđenjima u tijeku.

Naime slučajevi koji su u tijeku još nisu obuhvaćeni analizom ove stranice.

Od 20 osoba optuženih pred Međunarodnim sudom UN-a u vezi Srebenice, okončano je suđenje za njih 15, s jednom oslobađajućom presudom (Momčilo Perišić). Jedan od optuženih je umro prije okončanja postupka (Slobodan Milošević), a četvorici još traje postupak (Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Jovica Stanišić, Franko Simatović).

Na web-stranici su najuočljivije i najpotresnije priče preživjelih svjedoka.

„Svjedoci su u središtu rada Međunarodnog suda. Do danas, suci ICTY-a su saslušali više od 1.000 svjedočenja u predmetima u vezi s događajima u Srebrenici. Mnoga od tih svjedočanstava dale su žrtve, koje su hrabro govorile o pojedinostima toga kako su premlaćivane, mučene, silovane, seksualno zlostavljane ili primorane da gledaju kako im tijekom masovnih pogubljenja ubijaju članove porodice“, navedeno je na stranici na kojoj je podsjećeno i kako je ICTY bio prvi međunarodni sud na kojem je zaključeno u drugostupanjskoj presudi (Radislav Krstić) 2004.godine – da se u Srebrenici dogodio genocid.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG