Dostupni linkovi

Haški suci: Šešelj ne mora u Den Haag na izricanje presude


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Raspravno vijeće u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja odlučilo je da optuženi ne mora doći iz Beograda u Den Haag na izricanje presude pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) – jer će mu biti omogućeno praćenje preko video-veze.

Presuda je prethodno najavljena za 31.ožujak ove godine u 10 sati ujutro, a Šešelj je u najnovijoj odluci pozvan – da se do 22. ožujka izjasni – želi li pratiti presudu putem video-veze iz Beograda.

Podsjetimo, država Srbija je do utorka, 15. ožujka ove godine, imala obavezu javiti Haškom sudu o poteškoćama vezanim uz uhićenje optuženog i njegov transport u haški pritvor, no sadržaj izvještaja je ostao, prema sudskoj odluci - tajan.

Šešelju bi se trebala izreči prvostupanjska presuda po zapovjednoj odgovornosti zbog zločina dobrovoljaca njegove stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Vojvodini te Bosni i Hercegovini, u prvoj polovici devedesetih godina (1991-1993).

U zadnjem izvještaju o razlozima neuhićenja Šešeljevih suradnika (Jojić i drugi) - optuženih za utjecaj na haške svjedoke - Srbija je navela kako je taj slučaj uputila na Viši sud u Beogradu. Baš kao i slučaj izručenja Šešelja, koji je dobio poziv da se pojavi na ročištu 10. ožujka ove godine. Zakazano ročiše je ipak otkazano, a datum novog još nije zadan.

Šešelj je prethodno izjavio kako neće pozivati svoje pristaše na otpor njegovom izručenju, no i potvrdio kako će ga on pružiti. Podsjetimo, nakon otkazanog sudskog ročišta pred beogradskim Višim sudom, Šešelj je pročitao obrazloženje (o procesnim razlozima otkazivanja) te potom zapalio zastave NATO saveza i Europske unije.

Tužiteljstvo je podsjetimo zatražilo kaznu od 28 godina zatvora.

Odluci o praćenju presude video-vezom usprotivio se sudac Mandiaye Niang, no dvoje ostalih sudaca su prevagnuli kao većina. Sudac Niang je inače novo priključeni sudac budući da je Šešelj uspio diskvalificirati iz Raspravnog vijeća njegovog prethodnika – suca Frederika Harhoffa.

Ivan Jovanović: Cirkus i dalje moguć

Ivan Jovanović
Ivan Jovanović

"Ovo je prvi put da je Haški tribunal omogućio okrivljenom da ne prisustvuje izricanju prvostepene presude, ali ta odluka nije suprotna pravilima samog Suda", ocenio je u izjavi za RSE Ivan Jovanović, ekspert za međunarodno krivično pravo.

Sam pravilnik Tribunala o postupku i dokazima to dozvoljava, navodi naš sagovornik i zaključuje: "Mislim da je to dobro odluka za Srbiju, jer ukoliko bi njegova predaja za posledicu imala povećavanje broj glasova na izborima za Srpsku radikalnu stranku i mogući njihov ulazak u Parlament, barem zbog načina na koji je do sada vodila politiku i nedostatak kulture u političkoj komunikaciji koji je pokazivala, možemo reći da to prosto ne bi bilo dobro za parlamentarni život i demokratiju u Srbiji".

U slučaju da Šešelj bude osuđen, naglašava Jovanović, on će morati da bude predat Tribunalu u Hagu.

"Postupak za određivanje mesta u kom će služiti kaznu može da traje i godinu dana. Siguran sam da će u tom slučaju Tribunal insistirati da on bude predat, da se nađe u Hagu", navodi Jovanović.

Sagovornik RSE, takođe, kao jednu od mogućnosti iznosi i onu po kojoj bi se moglo dogoditi da Šešelju bude izrečena kazna čije dve trećine trajanja prevazilazile vreme koje je lider radikala i nekadašnji saradnik Slobodana Miloševića proveo u haškom pritvoru.

"U tom slučaju on bi svakako imao pravo na prevremeni otpust. Ali, o tome ne odlučuje Tribunal po automatizmu. Tako nešto okrivljeni moraju da traže. Poznajući Šešelja i znajući kakve je do sada imao stavove prema Tribunalu, nešto mi se čini da će on odbijati da traži prevremeno puštanje na slobodu, pa ćemo imati siutaciju njegovog inaćenja, da ne podnosi zahtev za puštanje na slobodu. Tako da ćemo opet imati nekakav cirkus oko toga da li će ili neće biti izručen", navodi Jovanović.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG