Dostupni linkovi

Haradinaj: Rešenje za Srbe na Kosovu je u Ahtisarijevom planu


Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj
Autor Zijadin Gashi, priredila Amra Zejneli

Ramuš Haradinaj, predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova, u intervjuu za RSE kaže kako podržava dijalog vlasti Kosova i Srbije u Briselu, te ističe važnost formiranja lokalne samouprave na severu Kosova. On dodaje da je Ahtisarijev plan jedini izbor za Srbe u tom delu Kosova.

RSE: Sada je već završena i peta runda dijaloga premijera Kosova i Srbije. Kako ocenjujete rezultate ovog sastanka?

Haradinaj: Mi smo svesni osetljivosti ovog dijaloga i tema razgovora. Najvažnije je da su sve teme otvorene i da ima napretka. Nemamo vremena, kao što niko na Balkanu nema vremena, ni Kosovo a ni Srbija. U interesu svih je da se proces ubrza i sporna pitanja reše..Tako da se i mi nadamo da se neće gubiti vreme kako bi se što pre rešila već postavljena pitanja.

RSE: Pre sastanka je rečeno da će se tražiti ukidanje bezbednosnih struktura Srbije koje funkcionišu na severu. Kako se mogu ukinuti te strukture, ako se uzme u obzir stav zvaničnog Beograda i Srba u tom delu?

Haradinaj: Stav zvaničnog Beograda nema zakonsku osnovu ni u jednom međunarodnom dokumentu, ali ni u onim kosovskim. Što znači da je delovanje tzv. struktura bezbednosti na severu nezakonito. Srbija je prinuđena da na osnovu svojih obaveza, a zbog napretka u procesu integracije u EU, poštuje zakonske principe. Uzimajući u obzir osetljivost dešavanja i pitanja o kojima se razgovara, Kosovo vodi računa da se postignu rešenja koja bi građanima severa omogućila stavljanje pod jurisdikciju, zakone i sve drugo što predviđa Ustav i Ahtisarijev plan, a to je lokalna samouprava za Srbe na severu.

RSE: Da li ta lokalna samouprava može prevazići Ahtisarijev plan u smislu onog što se smatra specijalni status za sever?

Haradinaj: To nije ispravan pravac obzirom da je Ahtisarijev plan, u vreme kada je bio u izradi i kada smo ga mi odobrili, predvideo potrebna rešenja za Srbe na celom Kosovu, pa i na severu. Smatramo da je sprovođenje onoga što je predviđeno Ahtisarijevim planom pravi izbor.

RSE: Kakva će biti uloga međunarodne zajednice ukoliko se uzme u obzir činjenica da zvanična Priština nije uspostavila vlast na severu? Kako će se ukinuti te strukture?

Haradinaj: Kosovo je pokazalo veliku zrelost time što nije poduzelo jednostrane poteze u rešavanju spornih pitanja na severu. Zbog toga smatramo da Kosovo zaslužuje poverenje međunarodne zajednice kako bi se ove teme rešile u interesu građana na severu i Kosova, a u pravcu procesa integracije. Zvanična Priština nije poduzela nijedan potez koji bi otežao rešavanje situacije u tom delu Kosova. Ali, zvanična Priština je i sposobna i spremna da ispuni svoje obaveze na celoj teritoriji Kosova.

RSE: Da li očekujete da će se tokom dijaloga Kosova i Srbije postići cilj koji je navela visoka predstavnica Ketrin Ešton, a to je normalizacija odnosa?

Haradinaj: To je u interesu dve zemlje, i zahvalni smo baronesi Ashton, američkoj vladi, EU i svim vladama država koje su pružile pomoć. Mislim da je ovo veliki korak za celi region i nema drugog izlaza osim normalizacije odnosa. Nekoliko puta sam rekao da EU mora da drži visoke standarde kako ne bi imali sporove u regionu. Ukoliko budemo popuštali prema Srbiji, to ne bi bila jasna poruka regionu.
XS
SM
MD
LG