Dostupni linkovi

Štir: Odnosi HR i BiH će zavisiti od poteza institucija


Svesni smo da ima izazova i da će ih i dalje biti: Davor Ivo Štir
Svesni smo da ima izazova i da će ih i dalje biti: Davor Ivo Štir

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) izrazilo je zabrinutost zbog hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog veća obrane (HVO) u Orašju, a ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir je rekao da će se tek videti kako će to uticati na odnose dveju država.

Štir je novinarima u Zagrebu rekao da je Hrvatska u kontaktu sa nadležnim institucijama BiH i da će ambasador te zemlje u Sarajevu zatražiti da stupi u kontakt sa uhapšenima.

Objasnio je da je reč o osobama sa dvojnim državljanstvima - Hrvatske i BiH.

"Kako će ovi događaji uticati na spoljnopolitičke odnose dveju zemalja, tek treba videti. Zavisiće to od poteza institucija BiH koje ćemo videti vrlo skoro", kazao je Štir.

On je rekao da optužnice još nisu podignute, te da Sud u roku od 24 sata treba da odluči o njihovom pritvaranju.

"Ono što želim naglasiti jeste da će vlada Hrvatske istrajati u politici podrške BiH na evropskom putu, ali svesni smo da ima izazova i da će ih i dalje biti, ali politiku podrške nastavljamo. Treba zadovoljiti sve standarde, pa i one u pravosuđu, ali pomoći ćemo BiH na tom putu", rekao je Štir.

Ministar odbrane Damir Krstičević je rekao da su u ponedeljak održana dva sastanaka s premijerom Plenkovićem.

''Ono što je bitno je da maksimalno želimo pomoći Bosni i Hercegovini na evrpskom putu i zaštiti nacionalne interese Hrvatske'', rekao je Krstičević.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhapšeni su u ponedeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine na Srbima, saopštilo je BiH tužilaštvo.

Među uhapšenima su Đuro Matuzović (64), penzionisani general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovednik oraškog zbornog područja.

Kako je navelo Tužilaštvo BiH, oni se terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima gde su zatvarani, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mesta od aprila 1992. pa do jula 1993. godine.

XS
SM
MD
LG