Dostupni linkovi

Beograd preti novim hapšenjima kosovskih Albanaca


Ivica Dačić
Ivica Dačić
Ministar policije Srbije Ivica Dačić, nastavio je sa retorikom koja je prethodnog dana šokirala deo, kako ovdašnje, tako i međunarodne javnosti.

Nakon što je hapšenje dvojice Albanaca na prelazu Končulj indirektno doveo u vezu sa merama reciprociteta zbog hapšenja četvorice kosovskih Srba od strane policije Kosova, Dačić je zapretio da će “u narednom periodu biti uhapšen svako ko ugrožava ustavni poredak Srbije, sve dok se ne oslobode Srbi koji su uhapšeni na Kosovu”.

Iako je hapšenje Albanaca sam povezao sa privođenjem kosovskih Srba, Dačić je istovremeno pokušao da objasni da hapšenje na Končulju nije bilo političko, već da je izvršeno na osnovu starih poternica – jedne za špijunažu i jedne za trgovinu drogom.

Ipak, zbog svojih izjava našao se na meti kritika više nevladinih organizacija, koje ukazuju da su “hapšenja na osnovu političke odluke grubo kršenje ljudskih prava, a da ni jedan zakon u Srbiji ne poznaje mere reciprociteta kao osnov za lišavanje slobode“.

Ocene su i da poslednja dešavanja podsećaju na devedesete, kada je režim Slobodana Miloševića protivpravno zatvorio više stotina kosovskih Albanaca..

U otvorenom pismu, one ministra podsećaju da Srbija ima na raspolaganju mnoga diplomatska i pravna sredstva da se izbori za poštovanje ljudskih prava Srba na Kosovu, te da odmazda hapšenjem kosovskih Albanaca predstavlja samo demonstraciju političke sile.

Ocene su i da poslednja dešavanja podsećaju na devedesete, kada je režim Slobodana Miloševića protivpravno zatvorio više stotina kosovskih Albanaca, oslobođenih tek nakon demokratskih promena 2000. godine.

“Ova ideja ne da je loša, nego je katastrofalna iz više razloga. Prvi je što se narušava pravni sistem zemlje i uvodi se takozvani reciprocitet. Moram da kažem da je jedan od primera reciprociteta koga se sećam reciprocitet nemačkih okupatora da za jednog Nemca strada 10 nevinih civila i to naprosto nije pravna nego politička kategorija. Mislim da je to, u ovom trenutku kada se pokušava jedna vrsta normalizacija odnosa sa Kosovom, apsolutno pogubno po položaj Srba na Kosovu”, rekao je Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa, jedne od organizacija potpsinica pisma.

Kosovski Albanci su uhapšeni kada su, preko Srbije, privatno krenuli ka Hrvatskoj, što omogućava Sporazum o slobodnom kretanju, o kome je u Briselu postignut dogovor jula prošle godine, pa su ocene da poslednja dešavanja ugrožavaju njegovu praktičnu primenu. Sporazum je, podsetimo, u praksi i ranije nailazio na prepreke.

Stefanovićevo upozorenje

U januaru je sa prelaza Končulj vraćen kosovski ministar za dijasporu Ibrahim Makoli, koji je išao u posetu Albancima s juga Srbije, a što je objašnjeno time da političke posete Sporazumom nisu definisane.

Sve to moglo bi da ugrozi rezultate napora koji su uložili pregovarači dve strane i EU kao posrednik.

Toga je svestan i Borislav Stefanović, šef tima Vlade Srbije za pregovore, koji ukazuje da bi nastavak recipročnih mera mogao samo pogoršati situaciju i dovesti do novih problema.

Borislav Stefanović na jednoj od sednica Odbora, 2011.
Borislav Stefanović na jednoj od sednica Odbora, 2011.
“Mi moramo da razumemo jednu stvar. Ako je neko ko radi u opštini Vitina paralelna institucija za Prištinu, ako je on neko ko podriva takozvani Ustavni poredak Kosova, onda su i neki koji rade u njihovim institucijama takođe paralelna institucija i neko ko podriva naš ustavni poredak. Ako krenemo tom stazom, onda nećemo daleko stići, zato što ćemo i mi i oni onda raditi iste stvari i ponovo dovesti naša dva entiteta na rub sukoba. A naš cilj je upravo to da na jedan politički mudar, promišljen, način rešavamo te probleme”, rekao je Stefanović u obraćanju skupštinskom Odboru za Kosovo.

Na kritike koje je izazvalo hapšenje dvojice Albanaca i najava hapšenja onih koji podrivaju ustav Srbije, Dačić međutim odgovara primedbama o navodnim dvostrukim aršinima pojedinih međunarodnih zvaničnika i institucija.

“Odmah su me zvali iz nekih ambasada i međunarodnih instituta… čim se uhapse Albanci – zovu me. Nemojte više da me zovete! Zato što kada sam ja vas zvao kada su uhapšeni Srbi, ništa niste znali da mi kažete i nećete da mi se javite na telefon. Mi kada zovemo Euleks, oni kažu - gledamo sa sajta Kosovske policijske službe i nismo informisani, kada ih zovemo, ne javljaju nam se po celu noć… Pa šta sada mene zovete kada su uhapšeni Albanci, pa informišite se sa sajta MUP-a Srbije”, kaže Dačić.

Osim onih iz nevladinog sektora, zvaničnih reakcija u Srbiji nije bilo. Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa smatra da reagovanje države o ovom slučaju ne bi smelo da izostane, iako će, uveren je, to ipak biti slučaj.

“Iskreno rečeno, ne verujem da će Vlada Srbije reagovati, jer neznam da li ona u ovom trenutku uopšte funkcioniše i na koji način funkcioniše. Ja pretpostavljam da će ministar koji se tako zaleteo sa tom izjavom reći da on zapravo nije govorio o njihovoj krivici, nega da je to, prosto, eto bila jedna politička izjava. Ali je to i kao politička izjava, u ovom trenutku nešto što treba osuditi i na neki način procesuirati i zakonski”, zaključuje Dereta.
XS
SM
MD
LG