Dostupni linkovi

Priština: Jednomesečni pritvor za Kadaj-Bujupi, opozicija završila proteste


Protesti u Prištini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Protesti u Prištini

Protesti opozicije završeni su u sredu uveče, nakon celodnevnih sukoba sa policijom zbog naloga za hapšenje četvoro opozicionih poslanika, saopštili su predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Kosova i naglasili da u četvrtak odčučuju o daljim koracima.

Jednoj od opozicionih poslanika, Doniki Kadaj Bujupi, šefici poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, određen je jednomesečni pritvor. Nasilje na ulicama Prištine osudili su i Vlada Kosova i Ured Specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

Osnovni sud u Prištini u utorak je izdao naloge za hapšenje četvorice opozicionih poslanika u parlamentu, nakon ponovnog opstruisanja rada Skupštine i aktiviranja suzavaca u sali i u hodniku zgrade.

Nalog za hapšenje izdat je za Aljbina Kurtija, Aljbuljenu Hadžiu i Fatona Topalija iz pokreta Samoopredeljenje, te Doniku Kadaj-Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova.

Protiv njih se vodila šestomesečna istraga zbog upotrebe suzavca u Skupštini Kosova i ostalih zabranjenih sredstava.

Iz pokreta Samoopredeljenje saopštili su da je odluka o pritvoru poslanice Kadaj-Bujupi doneta kako bi se situacija u zemlji još više destabilizovala.

“Nećemo dopustiti pretvaranje republike u policijsku državu. Nastavićemo sa otporom, dok se ne povuku sporazumi i ne oslobodi poslanica”, saopštili su iz pokreta.

Prema podacima policije, do 19.30 časova, sedam policijskih zvaničnika i dva građanina su povređeni od nasilja demonstranata, 22 demonstranata je privedeno. zapaljen je jedan službeni kombi, a četiri policijska vozila su oštećena.

Vlada Kosova oštro je osudila „ekstremno nasilje od strane opozicije na ulicama glavnog grada, koje je dospelo apsurdne dimenzije, prevazilažeći tako svaki smisao“.

U saopštenju se dodaje da su užasni prizori na kojima se videlo da su nedužni građani zadobili povrede, kao i pripadnici Policije Kosova, od strane „jedne šake ekstremista i bandita“.

Vlada dodaje da snažno podržava Policiju Kosova koja sa posvećenošću brani Republiku Kosovo od kriminalnih činova, orkestriranih radi političkih poena.

Ured Specijalnog predstavnika EU na Kosovu, Samuela Žbogara, pozvao je opoziciju da poštuje institucije kosovskog naroda, da se uzdrži od nasilja koje preti bezbednosti i normalnom funkcionisanju škoja javnih službi.

Policijska akcija hapšenja u Prištini, 18. novembra 2015
Policijska akcija hapšenja u Prištini, 18. novembra 2015

Iz pokreta Samoopredeljenje saopštili su da su specijalne jedinice Policije Kosova u sredu ujutro opkolile zgrade u kojima žive poslanici ovog pokreta Aljbin Kurti i Aljbuljena Hadžiu i da je u njihovim stanovima izvršen pretres.

Alijansa za budućnost Kosova zatražila je oslobađanje poslanice Kadaj-Bujupi, pozivajući odgovorne da ne sprovode „političke naredbe koruptivnih i kriminalnih institucionalista: Mustafe, Tačija i Veseljija“.

Iz Samoopredeljenja su saopštili da policija odgovara na policijske naredbe premijera Ise Mustafe i njegovog zamenika Hašima Tačija, koji su, kako je navedeno, "spremni da Kosovo pretvore u policijsku državu samo da ne odustanu od vlasti i od sporazuma sa Srbijom“.

Poslanici opozicije na Kosovu protive se sporazumu sa Srbijom o Zajednici opština sa srpskom većinom i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom. Oni su rekli da neće odustati od blokade i suzavaca sve dok se ovi sporazumi ne ponište.

Opozicija je poslednji put upotrebila suzavac i biber-sprej u utorak, u zgradi Skupštine Kosova, tokom pokušaja održavanja vanredne sednice o budžetu za 2016. Pošto su oni ranije u glavnoj sali i po hodnicima aktivirali suzavac, poslanici vladajuće koalicije održali su sednicu u improvizovanoj sali bez prisustva opozicije.

Istovremeno, pristalice opozicije sukobili su se sa policijom i kamenicama i drugim tvrdim predmetima gađali zgradu Skupštine.

Analitičari: Fatalne posledice za Kosovo

Kosovski analitičari smatraju da su upotreba nasilja od strane opozicionih poslanika i njihova hapšenja loša je vest za Kosovo, kada se radi o nivou demokratije u zemlji.

Političkim liderima koji su na vlasti, te i onima u opoziciji, treba da bude jasno da će sve ovo imati fatalne posledice po Kosovo, dodaju.

Analitičar Haljilj Matoši ocenjuje da sukob vlasti i opozicije predstavlja sudar dva prava koja se, po njemu, zloupotrebljavaju.

„Nasilje opozicije premašilo je ciljeve protesta u jednom demokratskom društvu, država ili mora da štiti sebe, odnosno treba da reaguje tužilaštvo, ili u suprotnom države nema“, kaže Matoši.

Ali, da li se ova politička situacija u zemlji može rešiti hapšenjima opozicionih poslanika? Kosovski analitičar Haljilj Matoši smatra da ne.

“Rešenje treba da se traži unutar politike, ali i pravosudni organi trebaju da rade svoj posao“, dodaje on.

Dren Dolji iz Grupe za pravne i političke studije ocenjuje da je vlast otvoreno pozvala pravosudne organe da upravlja ovom političkom krizom, a to može imati posledice kada se radi o nezavisnosti i poverenju u te institucije.

„Postoji jedna veoma jasna tendencija glavnih političkih partija, odnosno Demokratske partije i Demokratskog saveza, da teret svoje odgovornosti političke krize reše putem pravosuđa. To podrazumeva da tužilaštvo i sudovi rizikuju da postanu deo jednog konflikta, čiji je osnov politika. Tužioci i sudije trebaju biti dobro svesni prirode ovog slučaja“, kaže Dolji.

XS
SM
MD
LG