Dostupni linkovi

Crna Gora u slučaju "Šarić": Skida li hapšenje optužbe na račun vlasti


Specijalna konferencija za medije u Podgorici
Specijalna konferencija za medije u Podgorici
Odbjegli Pljevljak Darko Šarić, koji je po više optužnica okrivljen za međunarodno krijumčarenje narkotika, sproveden je u utorak u Beograd čime je okončana višegodišnja potraga za njim. Tim povodom u Podgorici su pres konferenciju održali ministri pravde i policije Duško Marković i Raško Konjević i policijski funkcioneri Slavko Stojanović i Milan Tomić. Saopšteno je da je Šarić u utorak ujutro sa podgoričkog aerodroma sproveden u Beograd gdje će mu se suditi.

Hapšenje narkobosa sa međunarodnom reputacijom Darka Šarića je rezultat saradnje ministarstava i bezbjednosnih službi Crne Gore i Srbije, saopštio je ministar pravde Duško Marković objavljujući način lociranja i privođenja Šarića koji je posljednjih nekoliko godina bio u bjekstvu. Šarić se skrivao u zemljama Južne Amerike, a prilikom njegove predaje omogućeno mu je da se rano u utorak na jedan sat u Crnoj Gori vidi sa advokatom i svojom porodicom.

“Jedan od zahtjeva da bi cijela operacija bila uspješno dovedena do kraja, da osumnjičeni Šarić obavi kontakt sa svojim braniocem i sa svojom porodicom i to baš u Crnoj Gori. Na zhatjev Vlade Srbije mi smo to uvažili i ta aktivnost je obavljena jutros između 6.30 i 7.30 na podgoričkom aerodromu i naravno on je poslije toga predat i transferisan vlastima Srbije, takođe na aerodromu”, kazao je Marković.

Na pitanje ko su bili pomagači Darku Šariću prilikom bjekstva i tokom skrivanja, ministar Marković nije mogao da odgovori jer je u toku Šarićevo saslušanje, ali je najavio da će u narednom postupku i to biti otkriveno.

“Cijela ova akcija ima za cilj da razotkrije tu mrežu. Znači samo hapšenje, odnosno procesuiranje osumnjičenog Šarića nije dovoljno jer on nije sam u tom lancu kriminalne organizacije. Vjerujem da će pravosudne vlasti Srbije, prije svih tužilaštvo i sudstvo uspjeti da dođu do najvećeg broja njegovih saradnika u toj kriminalnoj mreži."

Marković je negirao da su evidentirani kontakti Darka Šarića sa crnogorskim političarima.
Marković je ocijenio da Crna Gora ima interes od hapšenja Šarića i zbog ranijih političkih optužbi da se Šarić krije u Crnoj Gori:

“Vi znate kako se manipulisalo u javnosti u vezi sa njegovim skrivanjem, navodno da se on skriva u Crnoj Gori uz podršku vlasti, da se skriva uz podršku službi. Danas je to jednostavno palo u vodu. Danas je pobijedila pravda i istina i mi u Crnoj Gori možemo biti ponosni zbog toga.”

I ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević se zahvalio timovima koji su učestvovali u akciji potrage za Šarićem i da je time poslata poruka da je pravda dostižna i da se kroz zajedničku saradnju može doći do krupnog uspjeha koji prevazilazi zemlje regiona.

“On je zajedničkim naporima nadležnih državnih organa sada u rukama pravosudnih organa Republike Srbije koji protiv njega vode određenu proceduru. Na njima sada, naravno uz svu neophodnu podršku i pomoć koju će kao i u ovoj akciji pružiti nadležni organi Crne Gore, da sve te stvari koje su do sada neotkrivene kroz tu proceduru otkriju.”

Hapšenje Darka Šarića će pomoći odbacivanju političkih optužbi na račun crnogorske vlasti da se Šarić krio u Crnoj Gori.

Ime Darka Šarića je u Crnoj Gori postalo poznato 2009. godine nakon akcije „Balkanski ratnik“ kada je zaplijenjeno skoro tri tone kokaina u Južnoj Americi i on označen kao glavni narkobos u regionu. Šarić je rođen u Pljevljima i još kao maloljetnik bio je osuđivan zbog krađa i drugih djela. Od 2005. godine Šarić je dobio državljanstvo Srbije, pasoš i ličnu kartu što je takođe predmet istrage. U februru 2010. iz Uprave policije Crne Gore saopšteno da je Šarić osumnjičen u Srbiji za šverc kokaina, napustio teritoriju Crne Gore ilegalno, nekoliko dana prije nego što je crnogorskom birou Interpola dostavljena medjunarodna potjernica. U Srbiji je protiv Šarića podignuto šest optužnica koje se odnose na krijumčarenje narkotika i pranje novca.

Reakcije u Pljevljima

Reakcije u Pljevljima
Uhapšeni Darko Šarić koji se tereti za teška krivična djela krijumčarenje droge i pranje novca je rođen u Pljevljima i imao je razvijen biznis u tom gradu. Kakve su reakcije na hapšenje u njegovom rodnom gradu pročitajte OVDJE.
U Crnoj Gori je suđeno njegovom bratu Dušku Šariću, za pranje novca, dok je sud oduzeo Šarićima određene poslovne prostore i imovinu. Slučaj Šarić i policijska akcija „Balkanski ratnik“ iz 2009. bili su više godina predmet političkih razračunavanja u Crnoj Gori. Dio opozicije je optuživao vlast za povezanost sa Šarićem, što je iz Vlade i vladajuće koalicije odbijano.

U to vrijeme je isplivala informacija da je MUP Crne Gore odbjeglom Pljevljaku Darku Šariću dao garancije da će dobiti crnogorsko državljanstvo ukoliko se odrekne srpskog i to u trenutku kada je njegovo ime u medijima uveliko povezivano sa švercom kokaina iz Južne Amerike.

Premijer Milo Đukanović je tada objasnio da u tom slučaju nije bilo ništa sporno, jer Šarić u momentu podnošenja zahtjeva, nije bio pravosnažno osuđen na godinu ili više, što bi po crnogorskom Zakonu o državljanstvu mogao biti razlog da se odbije njegov zahtjev.
XS
SM
MD
LG