Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću počinje 16. maja


Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
Protekle sedmice održana je predraspravna konferencija na Haškom sudu u slučaju protiv Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine i genocid u BiH. Kao novi datum početka suđenja sudsko vijeće je odredilo 16. maj, pomaknuvši ga za samo dva dana, na žalost odbrane, koja i dalje zahtijeva odgodu zbog što bolje pripreme.

Najveći problem, pred početak suđenja, je objelodanjivanje velikog broja dokumenata i dokaznog materijala koje je tužiteljstvo prikupljalo protiv optuženog godinama.

Mladićev odvjetnik Branko Lukić požalio se sudskom vijeću kako tužiteljstvo još nije dostavilo sve zapisnike sa nekih drugih procesa, te brojne dokumente koje je dužno dostaviti obrani prije početka suđenja.

S druge strane tužitelj Dermut Groom je obrazložio kako je problem nastao pri ubacivanju dokumenata u elektronsku sudnicu budući da se radi o njih više tisuća. Riječima sudskog prevoditelja:

''Izgleda da program ima poteškoća da upari prijedloge i originale dokaznih predmeta. Oni su shvatili da ne mogu ubaciti u jednom pokušaju cijeli popis, pa će to napraviti u dijelovima. U ovom trenutku ne mogu reći koliko će trebati vremena za to'', kazao je tužitelj.

Predraspravni sudac Alphons Orie naveo je kako će, zbog problema u objelodanjivanju dokaznog materijala između strana u postupku, biti potrebno održati još nekoliko sastanaka van sudnice.

Iako je izvođenje dokaza optužbe i saslušanje prvih svjedoka zakazano za 29. svibanj ove godine sudac Orie je naglasio kako će sudsko vijeće još razmotriti zahtjev obrane da prvi svjedok bude saslušan 90 dana od zadnjeg objelodanjivanja dokumenata.

''Ono što ću vam reći jeste kako stvari sada stoje, a Sudsko vijeće će naravno razmotriti moguće posljedice problema oko objelodanjivanja. Dakle, kako sada stoje stvari u vezi sa rasporedom, čućemo uvodnu riječ Tužilaštva 16. i 17. maja'', procjenjuje Orie.

I ovaj put sudac Orie je dozvolio Mladiću kraće obraćanje u kojem se optuženi požalio na sve gore zdravlje što bi mu moglo smetati u praćenju suđenja.

''Ako je pravde, a mora je biti, morate uvažavati da ja kao stariji čovek ne mogu da pratim sat i po u toku dana ili svake sedmice pet dana. Ja to ne mogu'', kazao je Mladić.

Ipak, Mladić je i sam priznao kako se zdravstveno bolje osjeća od svog uhićenja prošle godine, zatraživši da na internetskoj stranici s njegovom optužnicom, promjene sliku.

''Nemojte mi više postavljati onu sliku gde sam ja nemoćan i jadan kad su me uvatili u Beogradu, u Lazarovu, ja sam se malo oporavio'', rekao je on.

Sudsko vijeće je odobrilo zahtjev optužbe za 200 sati potrebnih za glavno ispitivanje 413 najavljenih svjedoka nakon čega će obranu iznijeti Mladićevi odvjetnici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG