Dostupni linkovi

Hadžiomerspahić podnio ostavku: Projekat Ars Aevi mora zaživjeti


Enver Hadžiomerspahić čistio most Ars Aevi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Enver Hadžiomerspahić čistio most Ars Aevi

Osnivač i direktor projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić u srijedu je podnio ostavku na tu poziciju. Odluka je pala jer i nakon 12-omjesečnog ličnog protesta kojim je želio skrenuti pažnju javnosti na značaj izgradnje muzeja savremene umjetnosti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, podrška vladajućih struktura nije uslijedila.

Već godinama kolekcija muzeja, koja broji radove više od 130 renomiranih umjetnika, smještena je u prostorijama Centra Skenderija i čeka bolje dane kada bi trebala biti postavljena u muzejski prostor izrađen prema nacrtima svjetski priznatog arhitekte Renza Piana.

Predstavljajući novinarima u Sarajevu dokument ostavke i obrazlažući motive zbog kojih se odlučio na taj korak poslije 20 godina posvećenosti razvoju projekta, Enver Hadžiomerspahić razočaran je što obaveze prema Ars Aeviju nisu izvršene. Podsjetimo, realizacija izgradnje projekta muzeja razvijala se bez problema sve do 2008. godine.

„Nikakav pomak nije ostvaren u dogovorima, a kapitalni dogovor je trebao da bude općine - Grad - Kanton, svako po malo, na period od tri godine ulaganja, to nije ništa, da se dobije razvojni projekat koji će privući pažnju miliona turista koji inače žele da posjete objekte savremene arhitekture i savremene umjetnosti i koji bi dobili jedan novi, racionalni razlog da dolaze u Sarajevo“, ističe Hadžiomerspahić.

Na isteku je vrijeme planirano za svečanu inauguraciju muzeja Ars Aevi u Sarajevu koja je trebala da se obavi 2014. u okviru programa obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Enver Hadžiomerspahić
Enver Hadžiomerspahić
„Ta godina treba da obilježi godinu prekretnice, da se zatvori jedno stoljeće mržnje i ratova i da se otvori stoljeće ljepše budućnosti u Evropi. Ne postoji ništa ljepše do u Sarajevu, mjestu susreta svjetova, izgraditi i inaugurirati muzej Ars Aevi, simbol nove Evrope, u godini koja obilježava 100 godina od Prvog svjetskog rata“, kaže on.

I dok Bosna i Hercegovina ne čini ništa na tom planu, priznati arhitekta Renzo Piano će 16. oktobra u pariškoj prijestolnici UNESCO-a zvanično predstaviti idejno rješenje budućeg muzeja Ars Aevi, ističe direktor i osnivač projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić.

„Imate pismo zvanično koje su gradonačelnik Alija Behmen i premijer Kantona Fikret Musić uputili Renzu Pianu 28. februara 2011. Ja se zahvaljujem i gradonačelniku Behmenu i premijeru Kantona Musiću, ali ništa od obećanoga nije ostvareno“, rekao je Hadžiomerspahić.

Jednogodišnji lični protest Enver Hadžiomerspahić je okončao čišćenjem mosta Renza Piana na Vilsonovom šetalištu, u neposrednoj blizini gdje bi se trebao izgraditi budući muzej savremene umjetnosti. Odlučio se na taj potez jer smatra da je jednak odnos vlasti prema ovom mostu, kao i prema projektu izgradnje muzeja Ars Aevi.

„Nadam se da će ovaj čin moje ostavke pomoći mudrim ljudima naše politike da ne dopuste da projekat Ars Aevi bude ubijen.“
XS
SM
MD
LG