Dostupni linkovi

Gužve na granicama zbog štrajka


Zgrada Granične policije, foto: Midhat Poturović
Zgrada Granične policije, foto: Midhat Poturović
Zbog štrajka upozorenja graničnih policajaca u ponedjeljak počele su gužve na graničnim prijelazima BiH

Prema najnovijim informacijama iz BiHAMK-a na graničnom prijelazu Bosanski Brod čeka se duže od sat vremena. Na prijelazu Bosanska Gradiška, na izlazu iz BiH čeka se oko 45 minuta. Na Doljanima oko sat vremena, a na ostalim graničnim prijelazima promet vozila je pojačan, a zadržavanja su oko 20 minuta.

Granična policija BiH u podne je počela štrajk upozorenja, jer je usvojenim prijedlogom Budžeta BiH (koji je usvojilo Predsjedništvo u petak 25. aprila) predviđeno smanjenje njihovih plaća.

Granični policajci od pondjeljak će pojačati preglede putnika na graničnim prijelazima. Mole putnike za strpljenje i garantuju da ovim štrajkom sigurnost na graničnim prijelazima nikako neće biti ugrožena.

Svevlad Hoffman dopredsjednik Sindikata Granične policije najavio je da će ovim štrajkom upozorenja kontrole na graničnim prijelazima biti pojačane.

''Držaćemo se striktno procedura propisanih zakonom. Od građana očekujemo razumijevanje za vjerojatno duže zadržavanje na graničnim prijelazima nego što su do sada navikli", kazao je on.

Hoffman objašnjava da je štrajk upozorenja najavljen prošle sedmice i kaže kako su na sastanku u petak predstavnici Sindikata Granične policije dobili obećanje od premijera Vjekoslava Bevande da će im dostaviti pismene garancije za rješavanje problema najavljenog smanjenja plaća dogovorom. No, obećanje nije ispunjeno.

''Dogovoreno je i zaključeno da će Vijeće ministara BiH do danas u 10 sati dostaviti pismena jamstva Sindikatu Granične policije da ćemo krenuti u postupak pregovora koji se ima završiti u narednih 10 dana. Mi pismena jamstva nismo dobili i to na najbolji način govori s kakvim stupnjem neodgovornosti se Vijeće ministara BiH odnosi prema ovoj izuzetno važnoj situaciji, ne samo za uposlene u Graničnoj policiji, nego i za veliki broj građana ove države. Odnos ministara prema nama cijenimo da je neodgovoran i mislim da odgovornost za ovaj štrajk snose najodgovorniji nositelji izvršne vlasti u BiH'', ocijenio je Hoffman.

A većina nositelja izvršnih vlasti spojila je vikend sa predstojećim praznikom i uživa u mini godišnjem odmoru.
XS
SM
MD
LG