Dostupni linkovi

Guverner odbija formiranje nove porote u slučaju Braun


Protesti u Los Anđelesu
Protesti u Los Anđelesu

Guverner američke države Misuri Džej (Jay) Nikson odbacio je pozive da nova velika porota zaseda i donese odluku o podizanju optužnice za ubistvo tamnoputog tinejdžera Majkla Brauna (Michael Brown) protiv policajca belca Darena Vilsona (Darren Wilson).

Istovremeno, američko pravosuđe je pokrenulo federalnu istragu da li je Vilson prekršio Braunova građanska prava.

Policija Klivlenda objavila je video-snimak na kom se vidi kako su policajci ubili u nedelju 12-godišnjeg tamnoputog Tamira Rajsa (Rice) za nekoliko sekundi.

List "Sent Luis post" (St Louis) piše da je guverner odbacio ideju da se angažuje specijalni tužilac koji će slučaj da iznese pred novom velikom porotom.

Nikson je ranije rekao da je urodilo plodom pojačano prisustvo pripadnika Nacionalne garde, čiji je broj utrostručen sa 700 na 2.200 u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa, nakon nemira u ovom i još 12 američkih gradova, uključujuči Filadelfiju, Njujork, Los Anđeles i Boston, nakon odluke porote da ne optuži Vilsona za ubistvo 18-godišnjeg Brauna.

U Los Anđelesu je uhapšeno 130 demonstranata, a u Oklandu u Kaliforniji su palili vatru na ulicama.

Više hiljada ljudi protestovalo je u sredu i ispred američke ambasade u Londonu u znak solidarnosti sa demonstrantima širom SAD.

Pojedine američke poznate ličnosti su pozvale na bojkot kupovine na “Crni petak” – kada je tradicionalno najveći promet u trgovinama nakon obeležavanja Dana zahvalnosti.

Nikson je izjavio da će nastaviti da prati situaciju i poslati dodatne snage Nacionalne garde ukoliko to bude potrebno.

U sredu se okupilo oko 200 demonstranata ispred gradske većnice u Sent Luisu gde su održali improvizovano suđenje policajcu, a nekoliko emonstranata je upalo u zgradu, nakon čega ih je policija rasterala a najmanje dva lica hapsila.

Protesti su donekle umanjeni zbog obilnih snežnih padavina i samo se mali broj demonstranata zadržao u Fergusonu.

Policija ubila 12-godišnjeg tamnoputog dečaka

Policija Klivlenda objavila je video-snimak na kom se vidi kako su policajci ubili u nedelju 12-godišnjeg tamnoputog Tamira Rajsa (Rice) za nekoliko sekundi po dolasku do rekreativnog centra, pritom ga tri puta upozoravajući da podigne ruke uvis. Ono što je upečatljivo sa snimka jeste brzina kojom je pucano, navodi Asošijeted pres (AP).

Američka novinska agencija javila je da se na snimku vidi kako se dečak igra replikom pištolja, povremeno razgovara mobilnim telefonom i na većem delu materijala izgleda kao dete koje se dosadjuje i "vrzma" po parku dečjeg igrališta tokom neuobičajeno toplog novembarskog popodneva.

AP navodi da je se na jednom delu snimka vidi da je dečak sedeo za piknik-stolom i u jednom trenutku ustao, dok mu je sa desne strane prišao policijski automobil, otvorila se suvozačka vrata odakle je policajac pucao u njega sa udaljenosti manjoj od tri metra.

Prema pisanju medija, na replici pištolja nije bilo narandžaste oznake koja ukazuje da pištolj nije pravi, a ni dispečer policijskoj patroli nije preneo reči dojavljivača da je u pitanju najverovatnije igračka.

Objavljen je identitet policajca koji je ubio Tamira. Reč je o Timotiju Lemanu (Loehmann), za kog se navodi da je 26-godišnji početnik koji radi u klivlendskoj policiji od marta.

Drugi član patrole bio je 46-godišnji Frenk Garmbek (Garmback), koji u tom policijskom odeljenju radi od 2008. godine, navodi AP.

Obojica su na plaćenom odsustvu dok tužilac ne odluči da li će podizati optužnicu protiv njih.

Snimak je objavljen na zahtev porodice dečaka koji je preminuo u Klivlendskoj bolnici. U saopštenju porodice ističe se uverenje da je "ova situacija mogla da bude izbegnuta".

Istraga američkog pravosuđa o kršenju Braunovih prava

Policajac Daren Vilson, koji je u avgustu u Fergusonu iz pištolja ubio nenaoružanog tinejdžera Majkla Brauna, izjavio je u sredu u intervjuu televizijskoj stanici ABC Njuz (News) da mu je savest čista i da bi ponovo uradio isto.

Vilson je rekao da se, pre nego što je potegao oružje i pucao na Brauna, bojao za svoj život.

“Ne mislim da je to nešto što će me proganjati. To je nešto što se prosto dogodilo”, naveo je policajac, kojem je to bio prvi put da je upotrebio oružje na radnom mestu.

Na pitanje novinara da li bi se isto dogodilo da je Braun bio belac, Vilson je odgovorio: "Da, nema sumnje u to".

On je Brauna opisao kao "snažnog čoveka", uporedjujući ga sa profesionalnim rvačem Halkom Hoganom i dodao: "On je krenuo na mene i hteo je da me ubije."

Vilson je rekao kako se bojao da će mu Braun uzeti službeni pištolj, dodajući da je delovao u samoodbrani. "Sam sebe sam upitao - mogu li ja da ubijem ovog tipa? Je li to u skladu sa zakonom? Odgovor koji sam dao sam sebi je bio - Moram to da uradim", naveo je policajac.

Braunovi prijatelji međutim ističu da je hteo da se preda Vilsonu u trenutku kada je na njega pucao. Međutim, tužilac je rekao da su pronađeni dokazi u suprotnosti sa pojedinim izjavama svedoka.

Braunova majka je izjavila da je policajac Vilson pokazao “nepoštovanje” i da ne veruje u njegovu verziju događaja. Istovremeno, Braunov otac je kazao da su tužioci “razapeli” njegovog sina, ali je pozvao demonstrante da mirno protestuju.

Braunova porodica je saopštila da je “slomljena” oslobađajućom presudom Velike porote, koja je izazvala debatu širom zemlje o odnosu afroameričke zajednice i policije.

Mnogi pripadnici većinske afroameričke zajednice u Fergusonu zatražili su da Vilson bude optužen za ubistvo, ali je velika porota – sastavljena od devet belaca i tri Afroamerikanca – odlučila da ne bude krivično gonjen. Međutim, američko pravosuđe je pokrenulo federalnu istragu da li je Vilson prekršio Braunova građanska prava. Američki državni tužilac Erik (Eric) Holder rekao je aktivistima za građanska prava da će ministarstvo pravde detaljno ispitati način rada policije u Fergusonu u državi Misuri.

Ukoliko ministarstvo pravde zaključi da je policija u Fergusonu sistematski kršila građanska prava, može biti preduzet postupak na osnovu zakona iz 1994. godine koji zabranjuje policajcima da postupaju na način koji lišava građane njihovih ustavnih prava.

XS
SM
MD
LG