Dostupni linkovi

Gubi li novinarstvo bitku zbog trke za profitom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Podgorici se u organizaciji Medijskog savjeta za samoregulaciju Crne Gore održava treći Podgorički novinarski forum, čiji je cilj profesionalizacija medijske scene Zapadnog Balkana i jačanje vrijednosti koje propisuje novinarski etički kodeks. Forum je okupio predstavnike regionalnih medija i dio domaćih novinara na temu interaktivnost na online medijima.

Tema panela prvog dana rada podgoričkog novinarskog foruma bila je uticaj interneta i novih tehnologija na novinarstvo. Predsjednik organizacionog odbora foruma, urednik podgoričkog radija Antena M Darko Šuković, istakao je na otvaranju, kako je odabrana interaktivnost na online medijima pošto je taj segment prepoznat kao mjesto dramatične devijacije jedne superiorne ideje.

“Ideje širenja slobode i aktivnog odnosa građana, demokratizacije medijskog prostora, podsticanja tzv građanskog novinarstva. Vlasnici najmoćnijih on-line medija ispravno su kalkulisali da će proizvodnjom bruke postati ono što jesu, šampioni broja klikova.“

Ocjena panelista jeste da se novinarski fokus u digitalnoj eripotpuno pogubio i da poslenici javne riječi žive u šumi gdje ne vide drveće. Novinar Ljubljanskog Dela Boštjan Videmšek primjećuje:

“Ostali smo bez priče a samo na specijalnim efektima. I to je ono što je najgora konsekvenca digitalne dobi. Ako imaš sve moguće informacije onda si kao slobodan. Mislim da je totalno obrnuto,što više informacija imaš, imaš veću odgovornost a nju je moguće upotrebljavati samo ako imas znanje.“

Marija Arnautović
Marija Arnautović

Nedavno istraživanje u Americi pokazalo je da čak 70 odsto korisnika Fejsbuka više vjeruje teorijama zavjere nego medijima.Sasvim se logično postavlja pitanje nije li to onda zvaničan kraj novinarstva? O tome dugogodišnja novinarka RSE iz Sarajeva Marija Arnautović kaže:

“Ništa na svijetu se nije tako brzo razvijalo kao što se razvijao internet. I mislim da nas je to dovelo do situacije u kojoj smo mi zaboravili da budemo novinari. Pomenuću nešto što se desilo prije 7 dana a to su teroristički napadi u Parizu. Vi ste na osnovu izvještavanja i portala i onoga što se šerovalo na društvenim mrežama, mogli apsolutno da vidite da klasičnog novinarstva više nema. Onoga trenutka kada mi ne provjerimo informaciju, mi više nemamo novinarstvo.“

Drugog dana rada foruma bilo je riječi o govoru mržnje na news portalima, te o ulozi medija između profesionalizma i profita. Govoreći o ovom prvom,sve više prisutnom fenomenu online medija, hrvatski novinar i publicista i novinar Vuk Perišić ocjenjuje:

“To je dijagnoza za društvo. To je problem koji prevazilazi medijsko pitanje, pitanje hoće li neki administrator da izbriše neki odvratan komentar. Mene tamo nije strah ustaško-četničkih ispada koji su notorni. Meni je strah šta to ima u ljudskoj prirodi da neko ima potrebu za tim i čega je to odraz. Je li to odraz nekog pojedinačnog, oprostite na izrazu, idiota, ili nekog šireg, dubljeg ljudskog problema.

Boško Jakšić
Boško Jakšić

Kada je riječ o ulozi medija između profsionalizma i profita,beogradski novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić konstatuje paradoks.

“Kada pogledate sve druge biznise, što više profesionalizma to donosi više profita. U medijima, veoma često se nažalost pokazuje, da je obaranje standarda profesionalnostilukrativno i da ono donosi profit, a ne obrnuto. Dakle, mi imamo paradoksalnu situaciju sa kojom smo suočeni i nijesam siguran da postoji jasno definisano rješenje.“

U uslovima oštro polarizovane medijske zajednice u Crnoj Gori, Podgoričkom novinarskom forumu ni ove godine nije prisustvovao dobar dio domaćih medija. Podsjetimo, u posljednjem izvještaju Evropske komisije stanje u crnogorskim glasilima ocijenjeno je dvojkom. Iako je najavio svoj dolazak, na skupu se nije pojavio prvi čovjek EU u Podgorici Mitja Drobnič, što je bilo predmet komentara Darka Šukovića.

“On jako dobro zna moj stav. Brisel, a i mnogi pored Brisela, godinama su ovdje bili kišobran za najgore. Zapravo ne znam zbog čega koristim prošlo vrijeme.“

XS
SM
MD
LG