Dostupni linkovi

Grip sa jakom upalom pluća, širi se užičkim područjem, još nema epidemije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nа оsnоvu pоdаtака dоbiјеnih оd domova zdravlja, na teritoriji Zlatiborskog okruga u poslednje dve nedelje registrovan je povećan broj pacijenata sa upalom pluća kao komplikacijom gripa.

Broj oboljenja sličnih gripu veći je u odnosu na prethodna tri meseca, ali i na isti period prošle godine. U vremenu od kada traje nadzor nad gripom, kod dva pacijenta u Užicu dokazan je podtip virusa gripa A(H1) od kojih je jedan pacijent starosti 35 godina preminuo, rekli su u Zavodu za javno zdravlje u Užicu.

Drugi pacijent star 55 godina, kod koga je takođe dokazan virus gripa, podtip AH1, i dalje je životno ugrožen, ali njegovo zdravstevno stanje je bolje, kaže direktor Zdarvstvenog centra Užice Miloš Božović i dodaje da još uvek nema uslova za proglašenje epidemije.

„Pacijent kod koga je registrovan virus gripa AH1 nalazi se na intezivnoj nezi, izolovan je, ali je boljeg opšteg stanja. Mi imamo povećan broj respiratornih infekcija i jedan broj upala pluća što je jedna od komplikacija postojećeg virusa. Zavod za javno zdravlje Užice još uvek nije proglasio epidemiju, jer nema dovoljan broj obolelih pacijenata,vrlo često sepacijentii kasnije jave na pregled u bolničku ustanovu, jer to je kod nas običaj, najpre se sami leče kući. Mi smo spremni u slučaju epidemijesa našim kapacitetoma da primimo sve pacijente i zbrinemo ih“, kaže dr Božović.

Iz Zavoda za javno zdarvlje Užice saopštavaju da je kod jednog pacijenta dokazan i podtip virusa gripa A (H3), a uzorak brisa tri pacijenta još uvek je na analizi. U periodu od kada traje nadzor nad gripom, uzorkovano je 14 briseva grla i nosa i 1 uzorak krvi, koji su transportovani na Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak, zbog virusološke dijagnostike.

Da bi se sprečilo širenja respiratornih infekcija u bolničkim uslovima, preporučeno je smanjenje obima poseta pacijentima na najmanji mogući nivo i obustava poseta pacijentima hospitalizovanim na Infektivnom i Grudnom odeljenju Opšte bolnice Užice.

Građanima se preporučuje izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija, ishrana bogata vitaminima. Оsоbаmа sа blаgim оbliкоm bоlеsti, uz коnsultаciјu lекаrа, prеpоručuје se izоlаciја i nеgа коd кućе dо оpоrаvка, savetuju izZavoda za javno zdarvlje.

XS
SM
MD
LG