Dostupni linkovi

Protest u Londonu: Zahtjev da Bler bude kažnjen zbog rata u Iraku


Toni Bler
Toni Bler

Desetine ljudi protestovalo je u srijedu u Londonu, u blizini Centra "Elizabeta Druga", zahtijevajući da bivši premijer Velike Britanije Toni Bler bude kažnjen za rat u Iraku.

Protest je održan u blizini zgrade u kojoj je objavljen izvještaj Džona Čilkota o istrazi dejstava britanske Vlade u kampanji u Iraku.

U izvještaju komisije navodi se da je britanska Vlada potcijenila posljedice invazije na Irak i poslala svoje trupe u zemlju bez podrške većine članova Savjeta bezbjednosti UN.

Ljudi, među kojima su bili rođaci vojnika poginulih u Iraku, skandirali su antiratne parole i držali u rukama transparente, optužujući Blera za rat i pozivajući da on bude kažnjen.

Poslanik Kerolin Lukas rekla je da je Čilkotov izvještaj potvrdio postojeću zabrinutost zbog britanskog učešća u kampanji u Iraku.

Istovremeno, Toni Bler izrazio je "tugu, žaljenje i izvinjenje" nakon objavljivanja izvještaja o iračkom ratu, ali je rekao da nije obmanjivao parlament i da nije zažalio zbog svrgavanja iračkog predsjednika Sadama Huseina.

"Ispostavilo se da su obavještajne procjene obavljene u vrijeme odlaska u rat bile pogrešne. Posljedice su bilo više neprijateljske, dugotrajnije i krvavije nego što smo ikada zamišljali", rekao je Bler.

XS
SM
MD
LG