Dostupni linkovi

Na Grenlandu pronađen najstariji fosil?


Grenland, ilustrativna fotografija
Grenland, ilustrativna fotografija

Na Grenlandu su pronađeni ostaci životne forme na starom morskom dnu od prije 3,7 milijardi godina. Naučnici vjeruju da je to najstariji fosil koji je pronađen na Zemlji

Na dijelu Grenlanda koji se otopio, naučnici iz Australije otkrili su ostatke strukture iz zajednice mikroba koji su živjeli na starom morskom dnu, objavljeno je u studiji u časopisu Nature.

Ovo otkriće pokazuje da se život možda formirao brže i lakše nego se nekada mislilo, približno pola milijarde godine nakon što se Zemlja formirala.

To bi također moglo dati nadu za formiranje života na drugim planetama, kao što je Mars, napisao je jedan od autora studije sa Univerziteta New South Wales.

Naučnici su smatrali da je potrebno najmanje pola milijarde godina kako bi se život formirao nakon što se Zemlja počela hladiti, ali ovo otkriće pokazuje da se to moglo desiti brže, kaže on.

Pronađeni fosili su mnogo kompleksniji i vjerovatno nisu prva životna forma koja se razvila na planeti. Koristeći različite metode, utvrđeno je da su oni stari 3,7 milijardi godina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG