Dostupni linkovi

Grčka: Uskoro dogovor o koalicionoj vladi


Grčki premijer Jorgos Papandreu nakon govora pred poslanicima u parlamentu, Atina, 03. novembar 2011.
Grčki premijer Jorgos Papandreu nakon govora pred poslanicima u parlamentu, Atina, 03. novembar 2011.
Pregovori o osnivanju koalicione vlade počeće uskoro. Izjavio je to grčki premijer Jorgos Papandreu, najavljujući idući korak u sprečavanju bankrota države i prelivanju krize širom Evrope i sveta.

Papandreu je grčkom predsedniku Karolosu Papuljasu rekao da nacija mora postići politički konsenzus oko ostanka u evrozoni, u vreme dok evropski čelnici pokušavaju uveriti ostatak sveta kako evrozona može prevladati dužničku krizu.

Svega nekoliko sati pre toga Papandreu je preživeo glasanje parlamenta o poverenju njegovoj vladi, čime je izbegao preveremene izbore koji bi minirali sporazum o spasu Grčke i rasplamsali ekonomsku krizu u evrozoni.

Socijalistička vlada premijera Papandreua osvojila je 153 od ukupno 300 glasova poslanika, a pobuna nekih članova njegove stranke PASOK nije se ostvarila budući da je nagovestio skori odlazak s pozicije premijera.

Neposredno pre glasanja, Papandreu je pozvao na formiranje "široke koalicije" koja bi sprovela u delo plan Evropske unije za izvlačenje Grčke iz dužničke krize i poručio parlamentu da je spreman za formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

Papandreu je najavio da će se u subotu sastati sa grčkim predsednikom Karlosom Papuljasom, kako bi započeo razgovore sa svim političkim partijama o formiranju nove vlade, koja će imati široku podršku i koja ne isključuje promenu na premijerskoj poziciji.

Debara kao finiš burne sedmice

"Zadnje do čega mi je stalo je moj položaj. Nije me briga ako ne budem ponovno izabran", kazao je Papandreu pre glasovanja.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos govori u parlamentu, Atina, 03. novembar 2011.
Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos govori u parlamentu, Atina, 03. novembar 2011.
"Traži se poštena i široka podrška", rekao je Papandreu poslanicima i dodao da su promene koje treba da se dese "istorijske i zahtevaju učešće građana", preneo je AFP.

​Paket EU za pomoć Grčkoj "ključan je za budućnost zemlje i mora da bude primenjen", rekao je Papandreu, odbacujući mogućnost prevremenih izbora u ovom trenutku.

Ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos izjavio je da bi koaliciona vlada trajala do kraja februara, kako bi obezbedila da sporazum sa partnerima u evrozoni bude sproveden.

Debata je predstavljala kulminaciju burne sedmice za Grčku koja je počela pozivom grčkog premijera da se održi referendum o paketu pomoći EU koji je izazvao revolt u njegovoj partiji, reagovanja pojedinih lidera članica EU i haos na finansijskim tržištima.
XS
SM
MD
LG