Dostupni linkovi

Grčke banke ponovo rade


Red ispred Pireus banke na Kritu
Red ispred Pireus banke na Kritu

Nakon tri sedmice, Grčke su banke u ponedjeljak ujutro ponovno otvorene. Atina je Evropi obećala reforme, a zauzvrat je pristigla gotovina u bankomate. Otvaranje banaka možda izgleda kao povratak u neku vrstu normalnosti, ali dugoročni problemi grčke ekonomije ostaju.

Redovi na bankomatima sedmicama su obilježavali život ljudima u Grčkoj koji su satima čekali u redovima da bi povukli maksimum od 60 eura dnevno.

Arhitekta Vasilis Maselos izjavio je za jutarnji program BBC-a da ponovno otvaranje banaka nije dovoljno za njihovu punu operativnost.

"Ključni izazov je da mi ne možemo platiti svoje dobavljače, što znači da ćemo na kraju ostati bez proizvoda za prodaju", rekao je on.

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj je i dalje vrlo visoka, a recesija se može usporediti s jednom od najpoznatijih ekonomskih kriza u istoriji.

Čak i u otvorenim bankama ostaju mnoga ograničenja, uključujući nemogućnost transfera novca u inostranstvo. Osim toga Grci su suočeni s rastom cijena i porastom poreza na dodanu vrijednost. PDV je sa 13 povećan na 23 posto.

Ovaj rast predvidjen je paketom reformi koje zahtijevaju vjerovnici kao preduvjet za odobravanje kredita od 86 milijardi eura.

Članovi partije premijera Aleksisa Ciprasa pobunili su se protiv ovakvih oštrih mjera štednje, ali je Parlament ipak izglasao ponudjeni paket, koji je Grčkoj otvorio mogućnost da ponovno otvori banke i vrati Evropskoj 3,5 milijarde eura.

U međuvremenu, Njemačka je objavila kako je spremna razmotriti daljnje ustupke u otpisu duga Grčkoj.

Kancelarka Angela Merkel isključila je, kako se izrazila "klasični način" smanjenja grčkih dugova, ali je na njemačkoj televizijiobjasnila da će biti nekih drugih olakšica kao što je odlaganje dospijeća ili rezanje kamatnih stopa.

Detalji će biti poznati nakon što bude razradjen najnoviji program na kojem zajedno rade Merkelova i ministar finansija Wolfgang Schaeuble. On je u intervjuu tjedniku Spiegel izjavio da će „radije podnijeti ostavku nego braniti nešto u što ne vjeruje“.

Njemačka, koja ima najveći finansijski udio u spasavanju Grčke, zauzela je tvrd stav prema ovoj rastrošnoj članici eurozone.

Pred grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, koji je morao rekonstruisati svoj kabinet, stoji sada još jedan paket reformi koje mora progurati u Parlamentu do srijede, 22.jula.

XS
SM
MD
LG