Dostupni linkovi

Grčka: Lider PASOK-a vratio mandat za formiranje Vlade


Evangelos Venizelos
Evangelos Venizelos
Lider PASOK-a Evangelos Venizelos objavio je da je u subotu vratio mandat grčkom predsjedniku Karolosu Papouliasu jer nije uspio da formira Vladu poslije parlamentarnih izbora.

Predsjednik Papoulias se priprema da održi sastanak s liderima grčkih stranaka kako bi ih uvjerio da formiraju vladu nacionalnog jedinstva, jer prije Vanizelosa, to nije pošlo za rukom ni lideru Nove demokratije, a potom ni vođi radikalne ljevičarske koalicije Siriza.

Ukoliko u tome Papouilas ne uspije, Grčku očekuju novi parlamentarni izbori koji će biti održani vjerovatno narednog mjeseca, prenosi BBC.

Prethodno je lider drugoplasirane Koalicije radikalnih ljevičara (SIRIZA) Aleksis Cipras, poslije razgovora s Venizelosom, izjavio da je odbio učešće u koalicionoj vladi, za čije je formiranje lider PASOK-a (Svegrčkog socijalističkog pokreta) i nekadašnji ministar finansija u petak dobio mandat od predsjednika Papouliasa.

Čelnik konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras izjavio je da neće biti moguće formirati Vladu bez Sirize, koja insistira na odbacivanju mjera štednje.

"Moramo imati Vladu koja će trajati. Siriza mora ući u Vladu ili je podržati. Na njima je da odluče šta će uraditi", rekao je Samaras.

Lider SIRIZE Alexis Tsipras, maj 2012.
Lider SIRIZE Alexis Tsipras, maj 2012.
I lider male Demokratske ljevičarske partije, koja s 19 poslanika može da ima odlučujuću ulogu u pregovorima o formiranju grčke Vlade, Fotis Kouvelis objavio je da neće ući u koaliciju s konzervativcima i socijalistima bez ljevičarske koalicije Sirize, čiji lider odbija da bude dio Vlade koja neće da odbaci mjere štednje koje zahtijevaju EU i MMF.

Lideri Nove demokratije i PASOK-a upozorili su da bi Grčka ispala iz eurozone kada bi bili ispunjeni Ciprasovi zahtjevi, a sve stranke kažu da ne žele da se odreknu zajedničke valute.

Venizelos je treći stranački lider koji je pokušao da formira koaliciju poslije nedjeljnih parlamentarnih izbora na kojima niko nije osvojio dovoljno glasova da samostalno formira Vladu.

Pasok i Nova demokratija su bili i u prošloj Vladi, ali su na ovim izborima dobili znatno manje glasova zato što su birači bili gnjevni zbog oštrih mjera štednje i više su se opredjeljivali za stranke koje su obećavale da neće prihvatiti uvjete međunarodnih kreditora.

U protekle četiri decenije PASOK je uglavnom bio dominantan u grčkoj politici, ali je njegova popularnost drastično pala u nedjelju, pa se našao na trećem mjestu po broju osvojenih glasova i dobio je samo 41 od ukupno 300 poslaničkih mjesta.

Samarasova Nova demokratija je osvojila najveći broj glasova i 108 poslaničkih mjesta, ali nije uspjela da formira vladu. Ljevičarska koalicija Siriza je na drugom mjestu po broju glasova.
XS
SM
MD
LG