Dostupni linkovi

Grčka usvojila drugi set zakona, protesti ispred parlamenta


Euclid Tsakalotos, Nikos Paraskevopoulos i Aleksis Cipras u parlamentu
Euclid Tsakalotos, Nikos Paraskevopoulos i Aleksis Cipras u parlamentu

Grčki parlament je rano u četvrtak ujutro usvojio ključni – drugi set reformskih zakona. Usvajanje tih mera praktično znači početak pregovora o pomoći u iznosu od 86 milijardi evra koje će obezbediti Evropska unija.

Reforme podrazumevaju promene u bankarskom i pravosudnom sistemu.

Glasanje i raspravu u grčkom parlamentu su propratili protesti hiljada građana koji su prerasli u kratkotrajno nasilje pošto su demonstranti zasuli policiju molotovljevim koktelima.

Izjašnjavanje poslanika pratilo je strahovanje od njihove moguće pobune, ali se ispostavilo da je Aleksis Cipras, grčki premijer, obezbedio potrebnu podršku. Refrome je podržalo 230 poslanika zahvaljujući podršci proevropskih partija, dok je njih 63-oje bilo protiv. Iz Ciprasove vladajuće Sirize među njima ih je bilo skoro polovina, ali ipak manje nego na prošlonedeljnom inicijalnom glasanju.

Janis Varufakis, bivši ministar finansija koji je od povlačenja pokazivao otvoreno neslaganje sa potezima grčkih vlasti koje predvodi Cipras i predloženim reformama, ovoga puta je podržao reformske zakone.

Uoči glasanja Aleksis Cipras je istakao da je nezadovoljan merama koje su predložili kreditori.

"Izabrali smo težak kompromis kako bismo izbegli najekstremnije planove najekstremnijih krugova u Evropi”, rekao je Cipras.

Predstavnici institucija Evropske unije koji bi trebalo da obezbede novac za pomoć u izlasku iz krize u petak će sa grčkim vlastima početi pregovore u Atini.

Prošle nedelje u Grčkoj je usvojen incijalni set mera štetnje. Reč je o kombinaciji ekonomskih reformi i budžetskih ušteda koje su tražile zemlje evrozone da bi nastavile pregovore o pomoći sa Grčkom.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG