Dostupni linkovi

Grantovi povratnicima Drvara i Bosanskog Grahova


Edita Selimbegović uručuje multikultivator Milenku Milakoviću, 2015.
Edita Selimbegović uručuje multikultivator Milenku Milakoviću, 2015.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM), u općinama Drvar i Bosansko Grahovo organizirala je isporuku tzv. grantova korisnicima projekta "Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednice u Županiji 10".

Korisnike su predložile nadležne općinske službe i mobilni timovi Crvenog križa/krsta Federacije BiH koji djeluje kao partner u projektu. Inače, mobilni timovi su formirani u četiri povratničke općine, Drvaru, Bosanskom Grahovu, Glamoču i Kupresu.

Milenko Milaković u svoje Mrđe u općini Drvar vratio se 1997. i do sada, kako tvrdi, nije dobio nikakvu značajniju pomoć. Motokultivator sa priključcima njegovoj će obitelji biti od velike pomoći.

"Zahvalan sam ovim organizacijama koje su to radile. Zadovoljan sam s tim, bolje ikad nego nikad. Podnosio sam ranije zahtjeve, ali nisam uspijevao, ali nema veze. Borim se s tom poljoprivredom, krave, ovce i tako. Ima nas šestero u porodici, sin ne radi, dvoje unučadi, snaha. Sve to treba izdržavati. U današnje vrijeme to ide teško", kaže Milaković.

I njegov sin Radisav je veoma zahvalan.

"S ovim što smo dobili, prezadovoljan sam. Ovdje ima nekakvog posla kojeg treba obavljati, sijeno, imamo dvije-tri krave, desetak ovaca, od toga živimo", ističe Radisav.

Boro Malbaša
Boro Malbaša

Grant od 15 ovaca i jednog ovna omogućit će ozbiljnije bavljenje stočarstvom četveročlanoj obitelji Bore Malbaše koji se u svoj dom u Bosanskom Grahovu vratio prije sedam godina.

"Hvala ovima koji su se sjetili da pošalju i daju ovo. To je da proširim, da živim od toga. Trenutno ovdje, sa mnom, ima moja žena, sin i baba, ženina mater, a imam još dvoje djece, tamo u Prijedoru, sina koji je oženjen i ima dvoje djece. Isto ne radi ništa", navodi Malbaša.

Za realizaciju ovog projekta lokalne vlasti imaju samo riječi hvale.

"Ovo je jako dobar put - da ljudi koji su se vratili, koji nemaju posao, riješe egzistenciju na način da koristimo ovo što imamo na ovom području, to je poljoprivreda i stočarstvo", smatra Uroš Makić, načelnik općine Grahovo.

Posebna zahvalnost je i agencijama Ujedinjenih naroda.

"Mi im se također zahvaljujemo, jer bez saradnje, partnerstva i zajedničkih standarda i provođenja tih standarda, nije moguće danas napredovati. Ovo je još jedna prilika da i u narednom periodu pozovemo ove iste partnere da i svaku narednu akciju podržimo i da obiđemo što više potencijalnih korisnika koji svojim trudom, radom i energijom čine mnogo, a zajednica nekad nije u stanju da ih prepozna. Evo, u ovom slučaju je u stanju i zaista je odgovorila zadatku", kaže Stevica Lukač, načelnik općine Drvar.

Na licu mjesta bili su i predstavnici županijske vlasti.

Mobilni timovi Crvenog krsta/križa Federacije BiH
Mobilni timovi Crvenog krsta/križa Federacije BiH

"I mi kao ministarstvo i partner pomažemo jednim dijelom u ovim projektima, a danas imamo čast da ovdje pozdravimo ovu obitelj koja je dobila donaciju koja će im pomoći da skrbi sama o sebi i da im povratak bude zaista održiv povratak", riječi su Milana Mihaljevića, pomoćnika ministra rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Županije 10.

A dodjela ovih grantova tek je početak veće pomoći, istaknula je Edita Selimbegović, koordinatorica na projektu Međunarodne organizacije za migracije.

"Do kraja projekta mi ćemo podijeliti četrdeset grantova, za četrdeset selektiranih i odabranih korisnika, da su radno sposobni i imaju potencijal da nastave da rade i pomažu svojoj porodici, da stvaraju prihod", dodaje Selimbegović.

A na taj način će se i zajednica stabilizirati, što i jeste krajnji cilj trogodišnjeg projekta vrijednog 2,5 milijuna dolara kojega financira UN-ov Fond za ljudsku sigurnost.

XS
SM
MD
LG