Dostupni linkovi

Gradonačelnik Valjeva novinarima: Nema izjave bez diplome


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Umesto da odgovori na novinarska pitanja, gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović upustio se u određivanje ko bi trebalo, a ko ne, da se bavi novinarstvom. On se ne obazire na kritike novinarskih udrženja, nakon što je predstavnike sedme sile u Valjevu podelio na one koji imaju i one koji nemaju diplomu, pri čemu je sugerisao da on sa ovim drugima ne razgovara.

Gvozdenović je inače funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), partije premijera Aleksandra Vučića, koji je dobro poznat po stalnim raspravama sa novinarima. Stopama njih dvojice krenuo je i odbornik SNS u Valjevu Aleksandar Ranković koji je, za skupštinskom govornicom, rekao da su mediji i novinari „kancerogeno tkivo“.

Sve je počelo kada je Gvozdenović u izjavi jednom valjevskom portalu na pitanje zašto informacija o poslovnoj poseti gradskog rukovodstva Velenju u Sloveniji nije saopštena na konferenciji za medije, između ostalog, odgovorio:

"Znate kako, postoje ljudi koji izveštavaju, koji nemaju završen fakultet i to su izveštači. Da biste bili novinar, morate da diplomirate. Ja dajem profesionalnim medijima izjave, dakle diplomiranim novinarima, koji su završili fakultet.”

Gvozdenović: "Da biste bili novinar, morate da diplomirate"
Gvozdenović: "Da biste bili novinar, morate da diplomirate"

Darija Ranković, vlasnica valjevskog internet portala „Kolubarske.rs“ kaže da je pre problematične izjave gradonačelnika predhodilo njegovo nedolično ponašanje prema medijskim radnicima.

On jednostavno izbegava da sarađuje sa novinarima i da daje izjave. Poručio je meni i mojim kolegama da ćemo sarađivati putem mejla. Već dva meseca čekam odgovore na neka pitanja. Problematičnoj izjavi gradonačelnika predhodio je njegov put u Sloveniju o kojem javnost nije bila obaveštena. Neki novinari su o ovoj poseti pisali na osnovu informacija koje su bile objavljene na zvaničnom sajtu opštine Velenje. Tada je gradonačelnik dao interviju jednom valjevskom portalu u kome je, između ostalog, rekao da razgovara samo sa diplomiranim novinarima“, kaže Ranković.

Predrag Vujanac, dugogodišnji dopisnik dnevnog lista „Blic“ smatra da sporna izjava gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića nije ništa drugo nego model ponašanja koji je on usvojio na samom početku svoje političke karijere i koji sprovodi uspešno i na mestu prvog čoveka Valjeva.

"On mora da shvati da više nije samo Slobodan Gvozdenović već da je gradonačelnik svih građana Valjeva kojim je dužan da podnosi izveštaj o svom radu na šta ga obavezuje i zakon i moral“, kaže Vujanac i dodaje da lično nema diplomu fakulteta, ali da iza sebe ima veše od dvadeset godina uspešnog novinarskog rada u valjevskim, kao i medijima izvan tog grada.

Zbog diskriminatornog i uvredljivog odnosa gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića prema novinarima i novinarskoj profesiji reagovali su Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

UNS navodi da je u pitanju "kontinuiranim vređanjem novinara", te podvlači da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara.

NUNS je uputio javnu kritiku gradonačelniku Gvozdenoviću zbog, kako se navodi, diskriminatornog i uvredljivog ponašanja prema novinarima. Takođe, ova organizacija podseća da član 71. Zakona o lokalnoj samoupravi propisuje da su “organi i službe jedinice lokalne samouprave dužni da obaveštavaju javnost o svom radu preko sredstava javnog informisanja i na drugi prikladan način”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG