Dostupni linkovi

Gradonačelnici na severu Kosova zamrznuli izborne aktivnosti


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova saopštili su da do daljnjeg zamrzavaju izborne aktivnosti zbog odluka Centralne izborne komisije o sastavu biračkih odbora i oznaka kosovske državnosti na glasačkim listićima za parlamentarne izbore na Kosovu 8. juna.

U razgovoru za RSE gradonačelnik Mitrovice Goran Rakić navodi da će takva odluka važiti do promene odluka CIK-a i da će o njoj biti obaveštene i relevantne međunarodne institucije i njihovi predstavnici na Kosovu.

“Obzirom na promenu odluke CIK, a koja se odnosi na sastav biračkih odbora, donesene u suprotnosti sa etničkim sastavom stanovništva u našim opštinama i biračkih spiskova i u skladu sa važećom regulativom, predviđenim rokovima i upustvima CIK-a, želimo da vas upoznamo sa našom odlukom kojom se zamrzavaju sve izborne aktinosti do daljnjeg, kako bi se povukle odluke CIK-a kojim se krši zakon i manjinska prava”, rekao je Rakić.

On je naveo ida Srbi sa severa Kosova traže i uklanjanje znakova i obeležja državnosti sa glasačkog listića obzirom da je, kako kaže, “izborni proces u svim demokratskim zemljama jedinstven, a evropski standard je da se na listiću nalaze samo obeležja izborne komisije”.

“Smatramo da ukoliko Albanci imaju pravo da budu u biračkim odborima na severu Kosova, samim tim zahtevamo da se i Srbima omogući da budu u biračkim odborima u opštinama u južnom delu Kosova. Mi tražimo i uklanjanje znakova i obeležja državnosti sa glasačkog listića obzirom da je izborni proces u svim demokratskim zemljama jedinstven”, istakao je gradonačelnik Mitrovice.

A evo šta Slobodan Petrović, kandidat Srpske liste i bivši zamenik premijera Kosova, povodom novonastale situacije ocenjuje u izjavi za RSE:

"Znate kako, Srbi sa severa Kosova imaju stav da je u pitanju plan u okviru Briselskog sporazuma i da tamo postoje odredjene procedure i pravila po kojima su se organizovali lokalni izbori, koji su sada iza nas. I sada smo dossli u situaciju da objasnimo, pre svega narodu da severu Kosova, da ovi izbori nisu kao lokalni. Mi smo svesni situacije, i trenutno se nalazimo u takvoj poziciji da je naravno na nama da što veći broj ljudi uzme učešće u ovom izbornom procesu, jer smo sada po prvi put napravili jedinstvenu srpsku listu, koja je sigurno jako bitna i jako važna, i to ne samo za srpsku zajednicu, već i za sve ljude koji žive ovde. Naše namere su potpuno jasne, a to znači da ćemo mi na jedan potpuno demokratski način motivisati ljude, kako bi što veći broj i njihovih prethodnika, bili u parlamentu a nakon toga i u Vladi Kosova. Naravno da je sada neka nova situacija, postoje neki novi predlozi koji plaše naše građane, pre svega učesnike u ovom procesu i sigurno je da ovakva situacija ima uticaja na čitav ovaj izborni proces”, rekao je Petrović za RSE.

Inače, Centralna izborna komisija potvrdila je konačnu listu glasača (2014) za izbore za kosovsku skupštinu.

Konačni spisak obuhvata 1. 782.454 imena glasača i zasniva se na civilnom registru- saopštio je CIK. Od toga je 33.735 novih birača koji će prvi put glasati na ovim izborima 8. juna.

CIK je takođe doneo odluku za akreditaciji 430 posmatraca koji će pratiti prevremene izbore za kosovski parlament.

Skupština Kosova broji 120 mesta, od kojih su 20 zagarantovana za pripadnike manjinskih zajednica. Srpska zajednica ima 10 poslaničkih mesta, bošnjačka tri, turska dva, RAE zajednice četiri i goranska jedno poslaničko mesto.

Za predstojeće parlamentarne izbore potvrđeno je 30 političkih subjekata, 18 partija, sedam inicijativa, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat. Od toga, pet subjekata su srpska, šest bošnjačka, po dva iz turske, romske i goranske zajednice.

S obzirom na to da se Kosovo smatra najnerazvijenijom državom u okolini sa najvećom stopom nezaposlenosti, političke partije su se prethodnih nedelja posvetile obećanjima o ekonomskom programu i zaposlenosti.

Inače, za bezbednost predstojećih pralamentarnih izbora na Kosovu brinuće se Policija Kosova, EULEX i KFOR.
XS
SM
MD
LG