Dostupni linkovi

Građani plaćaju, funkcioneri uživaju


Ilustracija
Ilustracija
Podatak da su državni funkcioneri za samo osam mjeseci 2011. godine na telefonske pozive, dnevnice i službena putovanja potrošili sedam miliona eura ponovo je pokrenula priču o tome da u vremenu finansijske krize država nemilice troši novac poreskih obveznika.

Kao ironija ili nešto mnogo teže djeluju pozivi te iste državne vlasti da ti isti poreski obveznici, odnosno građani, zbog produbljivanja krize moraju da štede i dodatno zatežu kaiš.

„Ne bih imao ništa protiv da su oni potrošili i 14 miliona samo da su sjedjeli kući i da nijesu radili to što rade. Samo da vas podsjetim da će oni ove godine potrošiti 50 miliona eura tako što će platiti dugove vlasnika Željezare i KAP-a“, kaže novinar "Monitora" Zoran Radulović.
Ako je suditi po novcu koji su od januara do avgusta predstavnici države potrošili na telefonske pozive i putovanja, posmatrač sa strane mogao bi da pretpostavi kako je Crna Gora bogata zemlja i kako je globalna kriza nije ni dotakla.

Brojke do kojih su došle podgoričke „Vijesti“ su, čini se neumoljive. Na telefonske pozive crnogorski funkcioneri potrošili su preko dva miliona eura, na dnevnice za putovanja gotovo četiri i po miliona a za reprezentaciju, odnosno ručkove, razne priredbe i konferencije oko 650 hiljada eura.

Na papiru plate državnih funkcionera i nijesu toliko visoke, ali imaju velike privilegije koje papreno koštaju građane. Pritom, te privilegije ne koriste samo ministri i premijer, predsjednik države i parlamenta nego cijela armija njihovih pomoćnika, savjetnika i ostalih službenika, kaže novinarka dnevnika „Dan“ Jadranka Rabrenović.

„Sve su to prikrivene plate, bukvalno varaju građane da bi rekli eto, naša državna uprava prima male plate, nijesmo mi skupo. Oni primaju ogromne plate, oni primaju u principu dva puta više od onoga što im zvanično piše“, tvrdi Rabrenovićka.

Osim telefona, putovanja i reprezentacije, državni funkcioneri mnogo vole da se voze službenim automobilima. To pokazuje podatak da su za kupovinu 38 novih automobila, građani u prvih osam mjeseci ove godine platili milion eura.

Rekorder tog pazara je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje je za potrebe odlazećeg ministra Ferhata Dinoše kupilo mercedesov džip od 53 hiljade eura.

U prilog priči o službenim automobilima podsjetimo da je Inicijativa mladih za ljudska prava tokom ljeta nebrojeno puta uhvatila državne funkcionere dok koriste ta auta u privatne svrhe.

Mjesecima su se u medijima ređale fotografije luksuznih automobila koji krstare crnogorskim, ali i primorjem susjednih država i koji odvoze funkcionere na plaže, na večere, privatna druženja, čak i na pijacu.

Sankcije za političare izostaju

Milan Radović iz Inicijative kaže da su oni uradili svoj posao i pokazali građanima kako se zloupotrebljavaju njihove pare.

„Sve to vrijeme u kojem smo mi ukazivali brojnim primjerima i akcijama, izostale su sankcije. Imamo samo dva službenika koji su kažnjeni na osnovu uredbe sa 20 do 30 posto od plate. Svi oni drugi primjeri ostali su nekažnjeni“, kaže za RSE Radović.

„Skoro svaki dan u Boki se funkcioneri voze autima. Nije dovoljno što se voze oni, voze im se posebno žene, posebna auta su za djecu, posebno se voze njihovi stražari, čuvari“, kaže kotoranka Nada Marković za RSE.
No, ne samo da ta akcija nije dala rezultate nego će na osnovu nedavne odluke Vlade oni koji su zloupotrebljavali službena vozila u privatne svrhe od države biti i nagrađeni.

„Od države i građana sada su čak i nagrađeni, odnosno nadležni su im ustupili na korišćenje tih 450 automobila koje su godinama eksploatisali u privatne svrhe. Tako su im oni dali poklone za Novu godinu što je takođe zabrinjavajuće jer pokazuje se da sistem sankcionisanja i podizanja odgovornosti i svijesti bukvalno ne postoji“, zaključuje Milan Radović

Novinar nedjeljnika „Monitor“ Zoran Radulović nije toliko zabrinut zbog sedam miliona eura, koliko su državni funckioneri potrošili na privilegije. Njega brinu mnogo krupnije stvari zbog kojih će građani morati da plaćaju višestruko veće iznose.

„Ne bih imao ništa protiv da su oni potrošili i 14 miliona samo da su sjedjeli kući i da nijesu radili to što rade. Samo da vas podsjetim da će oni ove godine potrošiti 50 miliona eura tako što će platiti dugove vlasnika Željezare i KAP-a. Još se hvale time da trošeći naš novac za takvu budalaštinu pokazuju odgovoran odnos prema obavezama koje su preuzeli. Ono faktički sa naših 50 miliona čuvaju svoj obraz i sakrivaju svoju nesposobnost da vode ekonomiju ove države“, kaže Radulović.

Većina građana Crne Gore čini se još nije svjesna da zapravo oni plaćaju privilegije državnih funkcionera i da je to njihov novac koji se troši na taj način.

Među onima koji, međutim, imaju svijest o tome je Nada Marković, predsjednica Sindikata kotorske bolnice koja je svoj revolt zbog toga iskazala na početku štrajka zdravstvenih radnika u Crnoj Gori, koji traže da im država vrati plate na nivo iz 2009. godine.

„Skoro svaki dan u Boki se funkcioneri voze autima. Nije dovoljno što se voze oni, voze im se posebno žene, posebna auta su za djecu, posebno se voze njihovi stražari, čuvari. Posebnim autima idu u kupovinu, na kupanje, na pijacu. Još ne idu u službenu posjetu već u privatnu“, pokušala je, na kraju, predstaviti sliku korupcije na lokalnom nivou sagovornica RSE.
XS
SM
MD
LG