Dostupni linkovi

Građani Ustavnom sudu CG: Spriječite još jednu pljačku


Električno brojilo - ilustracija
Električno brojilo - ilustracija
Građanski front je javnom akcijom pod nazivom "Spriječite još jednu pljačku građana" u ponedjeljak podsjetio Ustavni sud na inicijativu koju su predali u vezi sa taksama od po jednog eura na svaki strujomer, mobilni telefon i priključak za kablovsku TV.

"Građanski front će od sada, pa do petka svaki dan pozivati Ustavni sud i tražiti informaciju - da li je donio odluku u interesu građana. Takođe, savjetujem i sve građane da svaki dan telefonom zovu Ustavni sud i pitaju - da li će ta institucija da ih zaštiti", riječi su Dejana Milovca.

Milovac je u ime Građanskog fronta koji insistira da se ukinu takse od po jednog eura, najavio konstantan pritisak na Ustavni sud da ovo pitanje razriješi u narednih nekoliko dana prije ljetnje pauze, jer bi naplata novih državnih nameta trebalo da počne za pet dana.
Dejan Milovac
Dejan Milovac

"Današnji dan, 2. jul nije dan u kom je Ustavni sud donio odluku u korist građana. Znači, imamo još 3., 4., 5. i 6. jul tokom kojih će Ustavni sud imati priliku da opravda ono što jeste - institucija koja treba da štiti interese građana. Mi ćemo, svakako, ovdje biti u petak, zadnjeg radnog dana Ustavnog suda da vidimo - da li građani Crne Gore mogu da računaju na Ustavni sud kao na instituciju koja može da zaštiti njihove interese", poručio je Dejan Milovac, zamjenik direktora MANS-a, nevladine organizacije koja je okosnica Građanskog fronta.

U namjeri da zakrpi naglo rastuću budžetsku rupu Vlada je predložila, a Skupština usvojila takse, koje bi trebalo da počnu da se naplaćuju od sedmog jula, a po kojima će građani Crne Gore plaćati po jedan euro na svako električno brojilo, aktivan mobilni telefon i kablovski risiver.

Predmet bi morao biti prioritetan

Dio političke i ukupne javnosti je žestoko negodovao zbog novih nameta, prije svega jer su, imajući u vidu uporno odbijanje vlasti da adekvatno oporezuje imućnije pojedince, nove takse shvaćene kao novi atak na najsiromašnije. Naime, umjesto progresivnog oporezivanja, Vlada uvodi takse prema kojima socijalni slučaj koji mobilni ima samo da bi primao pozive plaća isti jedan euro kao i bogati pojedinci sa računima od više desetina eura.

Građanski front je, u međuvremenu, pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti zakona kojim se uvode takse na SIM kartice, tarifna brojila i kablovski priključak, iza koje je imenom i prezimenom stalo 30 hiljada građana. Na zahtjev Građanskog fronta da Ustavni sud postupa po hitnom postupku, iz ove institucije je odgovoreno uopšteno da - Ustavni sud po pravilu predmete razmatra prema redosljedu prijema, osim u prioritetnim slučajevima koje određuje opet sam Ustavni sud. Nakon toga, Građanski front je da bi eliminisao mogućnosti da inicijativa bude odbačena obezbijedio podršku poslanika.

"Navodno su inicijativu dostavili Skupštini Crne Gore pa da sad čekaju izjašnjenje parlamenta u roku od 30 dana. To pravilo su utvrdili upravo ove sudije Ustavnog suda. Dakle, oni nijesu ovlašćeni da utvrđuju postupak pred Ustavnim sudom. Taj postupak je regulisan Zakonom", navodi advokat Građanskog fronta Veselin Radulović.

"Po zakonu, ovaj predmet je morao biti smatran prioritetnim", kaže Radulović i dodaje:

"Pravilnom primjenom Zakona o Ustavnom sudu, do sada bismo već imali makar nekakav potez ovog suda koji izgleda samo pronalazi izgovore za odugovlačenje. Mi ćemo i dalje podsjećati Ustavni sud... Odbrojavaćemo ove dane do kada treba da počne primjena ovog zakona i očekujem da će sudije Ustavnog suda najzad da se uozbilje i da počnu da primjenjuju Ustav, a ne da koriste svoja neustavna akta kako bi odugovlačili postupak."
XS
SM
MD
LG