Dostupni linkovi

Google automobil revolucija u životu slijepih osoba



Youtube video: Vožnja Stevea Mahana

Kompanija Google je već promijenila način pretraživanja interneta, gledanja klipova i navigiranja. No, posljednji izum bi mogao biti najveći do sada.

Automobil koji se kreće bez ljudske asistencije će omogućiti slijepim ljudima da voze. On preuzima gotovo sve funkcije koje imaju automobili kojim upravljaju ljudi.

Projekt se razvija već nekoliko godina, a zvanično je predstavljen 2010. godine. No, nedavno su naučnici otišli korak dalje.

Pozvali su slijepe ljude da isprobaju tehnologiju koja bi mogla biti prava revolucija u njihovim životima.

Kompanija Google je objavila video Stevea Mahana, koji je koristio automobil za svoju dnevnu rutinu. Mahan je slijep 95 posto, a vozio je kako bi kupio taco i uzeo odjeću iz praonice.

To su jednostavne aktivnosti, ali za slijepe ljude baš i ne. Njima je potreban pratilac ili pas vodič koji će im pomoći u tome.

Iako su Googleovi zaposlenici sjedili sa vozačem u Toyoti Prius, oni nisu učestvovali u upravljanju vozilom koje se kretalo Morgan Hillom u Californiji.

Automobil koristi kamere, radar i lasere kako bi se kretao sigurno po programiranim lokacijama. Mahan je bio oduševljen ovom tehnologijom.
XS
SM
MD
LG