Dostupni linkovi

Google unaprijedio pretraživanje svjetske mreže


Google je objavio da je unaprijedio svoj pretraživač interneta algoritmom koji bolje shvata pojmove unesene u polje za pretraživanje.

Novi algoritam hummingbird je prvo značajno unapređenje u posljednje tri godine.

Zvaničnici Googlea su na prezentaciji ove tehničke novosti u Silikonskoj Dolini naglasili da je novi algoritam bolji za duge i kompleksnije potrage za informacijama.

Oni kažu da ovaj algoritam omogućava prirodniju interakciju između korisnika i pretraživača, pa se traženi pojam može izgovoriti u mobilni telefon, pametni sat ili neki drugi prenosivi uređaj.

Hummingbird je fokusiran na rangiranje informacija u skladu sa inteligentnijim razumijevanjem zadate potrage, za razliku od prethodnika, algoritma kofein, koji je bio više usmjeren na popularnije web stranice.

Tokom prezentacije, jedna službenica Googlea je kao primjer glasovne potrage na mobilnom telefonu zatražila slike Ajfelovog tornja.

Nakon što su slike prikazane na ekranu, ona je upitala koliko je toranj visok. Nakon što je Google glasovno tačno odgovorio, ona je zatražila ostale slike ove konstrukcije i dobila ih.

Tehnološki stručnjaci smatraju da je prerano da se kaže da li će hummingbird ostaviti značajniji trag. Algoritam je uveden u upotrebu prije mjesec dana i već pokriva oko 90 posto potraga na Googleu.
XS
SM
MD
LG